Парламентарен контрол от страна на Единна Народна Партия

Дата: 12 Май 2009 Автор: ЕНП

0
270

Лидерът на ЕНП г-жа Мария Капон пита министър Калфин, за кадровата политика на МВнР, при избора на ръководители на посланическите мисии на България в чужбина и смущения на български телевизионни и радиопрограми по българското Черноморие  от страна на турските телевизионни предаватели 

В две свои питания до Министъра на външните работи и водач на листата на БСП за европарламент г-н Ивайло Калфин, председателят на ЕНП и народен представител г-жа Мария Капон задава актуални въпроси свързани с конкретни проблеми които са постъпили в приемната и като народен представител от страна на граждани.

В първия въпрос се казва:

„В сигнала до мен се посочва, че на извънредния и пълномощен посланик на Р България в Киев, Украйна г-н Димитър Владимиров не владее чужди езици, въпреки че в биографията му, поместена на сайта на Министерството на външните работи, се посочва, че владее английски, руски и украински език. Поради тази причина българският посланик в Киев не поддържа връзки с посолствата на страните от ЕС в украинската столица, не посещава работни срещи на посланиците, не поддържа работни отношения с украинските институции и оттук не е в състояние да изпълнява пълноценно задълженията си.

Сигналът алармира и за покровителство от страна на посланик Владимиров за получаване на българско гражданство от състоятелни арменски граждани, арменци по произход с фалшифицирани документи за български произход, както и за негово съдействие за издаване на дипломатически регистрационни номера за автомобилите на български граждани, живеещи в Украйна на частни начала в нарушение с международно установената практика (посочват се лицата Бонислав Бонев и Бойчо Гетов, притежаващи дипломатически карти и акредитирани към посолството, без да са служители на МВнР). В същото време синът на посланика ни в Киев ползва автомобил с дипломатическа регистрация на украинското посолство в София.

Будят недоумение и изписаните дипломатически доставки на мисията ни в Киев чрез Peter Justesen в количества, значително надхвърлящи нуждите и бюджета на посолството, като някои от фактурите надхвърлят 14 000 щатски долара месечно.

Оставям на страна някои морални аспекти от личния живот на посланик Владимиров в резиденцията на посолството ни в Киев, като се ограничавам да Ви задам следните въпроси, отнасящи се до професионалната подготовка и дипломатически опит на ръководителя на мисията ни в Украйна.

  1. С каква атестация е назначен Димитър Владимиров за извънреден и пълномощен посланик на Република България в Украйна?
  2. Каква е оценката Ви за работата на посланика ни в Киев?
  3. Ще се ангажирате ли да извършите проверка на твърдяните в сигнала обстоятелства?
  4. Какви са критериите за подбор при назначаване на посланиците ни в чужбина”?

Вторият въпрос касае проблема със смущения на български телевизионни и радиопрограми по българското Черноморие  от страна на турските телевизионни предаватели.

Мария Капон изтъква във въпроса следното:

„В приемната ми на народен представител постъпиха сигнали от граждани, живеещи по българското Черноморие, относно проблеми, свързани с приемането на сигнали на българските ефирни телевизии заради смущения, предизвикани от излъчването на турските телевизионни предаватели.

Проблемът със смущенията на български телевизионни – и радиопрограми по Черноморието стои нерешен от дълго време. В сигнала до мен граждани от Балчик, Малко Търново, Царево и др. населени места посочват, че все по-трудно гледат ефирните бъгарски телевизии, особено в празничните и почивни дни, когато са принудени да гледат всякакви турски програми и нито една българска. През летния туристически сезон проблемът добива още по-сериозни измерения, когато честотите на българските телевизионни програми се превземат от турски и румънски канали.

Същевременно са проведени множество двустранни срещи между българската и турската държава за решаване на проблема, вкл. срещи на съвместна работна група по радиосъобщения, която трябва да изследва докладваните случаи на радиосмущения и да вземе съответните мерки за тяхното отстраняване, както и да разработи обща методика за хармонизиране на методите и процедурите за измерване на трансграничните съобщения, но поне засега всички тези усилия остават безрезултатни. С основание българските граждани по Черноморието негодуват срещу невъзможността да гледат български телевизионни програми или срещу приемането на сигнала с влошено качество.

Уважаеми г-н Заместник Министър-председател и министър на външните работи,

Въз основа на гореизложеното, Ви питам:

1.Какви мерки ще предприеме българското правителство и отговорните държавни институции за защита суверенитета на българското ефирно пространство и решаване на проблема с трансграничните смущения?

  1. Има ли съгласувана и утвърдена между Р. България и Р. Турция методика за оценка на електромагнитната обстановка и трансграничните радиосмущения.
  2. В какви срокове виждате възможно преодоляването на покриването на българския радиочестотен спектър за телевизионно разпръскване от страна на турските телевизионни предаватели?

ОСТАВИ КОМЕНТАР

fourteen − 4 =