Подарък за Музея на авиацията

Дата: 13 Април 2013 Автор: ЕНП

0
302

Една стара детска снимка и много въпроси доведоха втората от листата на ЕНП Пловдив-град Веселина Божилова до днешния жест. Заедно с лидера на партията и първа в листите на 16 и 17 МИР Мария Капон тя дари на Музея на авиацията черно- бяла снимка от началото на 60-те, на която е заснет ИЛ-10- последният щурмовак на СССР преди края на ІІ световна война, произвеждан по-късно в Чехословакия.

Двуместният самолет е украсявал детска площадка в Габрово, но изчезва през 70-те. По дирите на неговата история журналистката стига до Музея на авиацията, откъдето проявяват интерес към снимката, понеже, оказва се, в държавата няма нито една запазена машина от ония времена, нито пък снимки.
На честването по повод днешния Ден на авиацията музеят посрещна много гости, сред които и стари пилоти, които също се заинтригуваха от малкото черно-бяло фото. Днес снимката бе дарена на директора на музея Рада Банялиева, а Мария Капон пое личен ангажимент да дари винилови платна и да помогне за възстановяването на навеса на откритата площ на музея.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

11 + 19 =