Позиция на Коалиция „Десните“ за министъра за изборите

Дата: 10 Август 2014 Автор: Коалиция "Десните"

0
258

Коалиция „ДЕСНИТЕ“ смята, че поста служебен министър по организацията на изборите, без ясен мандат и предварително поставени цели е опит да се прехвърли отговорността по провеждането на изборите от целия кабинет върху едно лице

Провеждането на честни избори е основната задача на всяко служебно правителство, което от своя страна е отговорност на Президента.

Опитът да се назначи специален министър при това след обявяването на целия състав на служебното правителство, в последните часове на края на работната седмица, последван от бърза оставка дори преди встъпване в длъжност, е смущаващ.

Хаотичните действия на Президента за този пост показват липса на стратегия и визия относно нужните мерки за гарантиране ефективното и честно провеждане на предстоящите избори.

Призоваваме служебното правителство в кратки срокове да представи мерките, които ще предприеме за организацията на изборния процес, насочени към:

• Осъвременяване на избирателните списъци;
• Гарантиране на изборния процес срещу възможности за злоупотреба;
• Приоритетна и превантивна борба с практики като организиран, купен и манипулиран вот;
• Подготовка на изборната администрация и провеждане на нужното обучение на членовете на РИК и СИК;
• Подготовка и провеждане на кампания за информиране на българските граждани за изборния процес;
• Подготовка на промени в изборното законодателство, които да създадат условия за промяна на Изборния кодекс от следващото Народно събрание.

Коалиция „ДЕСНИТЕ“ настоява за ясна политическа отговорност на цялото служебно правителство и Президента за организацията на изборите на 5 октомври и заявява, че ще се противопостави остро на всеки опит за опорочаване на парламентарния вот.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

twenty − twenty =