Позиция на Обединен щаб на протеста “ България не е Биг Брадър!“

Дата: 12 Януари 2010 Автор: ЕНП

0
180

ПОЗИЦИЯ
1. Директива 24/2006 на Европейския съюз е вече приложена в България и то с намерен баланс между граждански права и нуждите на МВР. МВР не бива да злоупотребява с това като мотив, за да разширява правата си извън Конституцията.
2. МВР и сега разполага с достатъчен по европейските стандарти правен и технически инструментариум за борба с престъпността.
3. Ниската ефективност на МВР се дължи на изтичането на информация от Министерството към престъпния свят, на организационни и професионални дефицити, а не на липса на информация.

НИЕ ИСКАМЕ
1.  Министър-председателят  да предложи на Народното Събрание незабавно да оттегли целия законопроект за изменение и допълнение на Закона за електронни съобщения, внесен от Министерски съвет и приет на първо четене на 22.12.2009, на основание на, член 75 от правилника за организацията дейността на Народното Събрание, като ненужен и противоконституционен.

2.  Спешни организационни мерки за превръщане на МВР в съвременна европейска правоохранителна институция, която да бъде един от основните гаранти за върховенството на закона, а не заплаха за него и конституционните права на гражданите.
3. При нужда от законодателни промени, допълнително разширяващи правомощията на ведомството, такава необходимост следва да се реши след консултации със съответните специалисти от ресорите на законопроекта и с участие на представители на  гражданско общество,  които  да помогнат в изготвянето на  адекватни предложения, преминали през оценка на въздействието им върху човешките права.

www.svobodata.org

ОСТАВИ КОМЕНТАР

nineteen − 13 =