Полет над кукувиче гнездо

Дата: 29 Януари 2009 Автор: Мария КАПОН, народен представител

0
404

Аз съм народен представител и 40 000 търговци и семействата им трябва да имат защитник на интересите си. Това е работа на всеки депутат.

Ако регистрацията по ДДС намалява контрабандата, защо не е задължителна за всички фирми? Защо не се въвежда за търговци на всички акцизни стоки, а само за тютюн?

Акцизите по бандеролите от стар образец са внесени в държавата през януари, т.е. авансово. Поправката за удължаването на срока ще подтикне Агенция “Митници” към прозрачна процедура за бързо възстановяване на акциза, ако остане нереализирана продукция.

Категорично съм против “Овчарови поправки”, които се приемат на бегом. Трябва да има време за дебат с всички засегнати страни. Иначе ще се лутаме като в “полет над кукувиче гнездо” какъв е интересът на държавата да удря индустриалци, осмелили се да купят фалиралите й фабрики?

Дали някой не иска да съсипе с държавна помощ хиляди дребни търговци, за да инсталира автомати за цигари на някой роднина?

* По повод коментара “Какво се крие зад битката за бандерола” във вчерашния брой на “Труд”. 

 

Какво се крие зад битката за бандерола

28 януари 2009 г. 

Румяна Пенкова 

Депутатката Мария Капон върло се е загрижила за цигарените фабрики и е готова закони да променя, но да им осигури печалбите – без значение, че това ще е за сметка на държавния бюджет. Което значи – и на социалните пера. Поправянето на закони две-три седмици след влизането им в сила ни кара да се съмняваме дали народните избраници изобщо знаят за какво гласуват. Но това е друга тема. По-важното е, че ако се допусне дерегистрация по ДДС на търговците на акцизни стоки, ще се крият масово обороти и няма да се плащат данъци. И така сивият сектор ще процъфтява. А ако се преразгледа срокът за продажба на цигари със стари бандероли от 3 на 6 месеца, хазната ще изгуби милиони левове от акцизи. Истината е, че такива идеи и законодателни инициативи по-скоро работят за това, което казва шефът на Стопанската камара Божидар Данев: “Ако не е сивият сектор, можем да очакваме срив в българската икономика”. От ясно, по-ясно. Пита се обаче за кого се грижат депутати като Капон? И защо ли се наричат независими, като от птичи поглед се вижда, че това може и да не е вярно.

(Труд)

ОСТАВИ КОМЕНТАР

5 − 1 =