Появи се Единна народна партия, водена от Мария Капон

17:55 | 16 февруари 2008 / Виктор Стефанов /

0
245

3a_9d2c3Мария Капон бе избрана за председател на Единната народна партия (ЕНП). Тя събра 458 гласа при таен вот. Втората кандидатура за поста бе на Елеонора Николова, която си направи самоотвод с аргумента, че иска да даде път на младите хора в политиката.

Трябва да „почистим“ страната, тъй като има много „боклук“, посочи Мария Капон и добави, че целите на ЕНП са много по-големи от един изборен резултат. Тази партия не е листа от чакащи да решат битовите си проблеми чрез властта, отбеляза Капон.
Делегатите избраха деветчленен Изпълнителен съвет.
Капон определи политическата визия на партията като помирение между властта и гражданите, между европейската идея и българската идентичност, между човека и природата. Няма как да ни уважават като нация, ако ние самите сме разделени. Вярвам, че в света съществува нужда от България, има интерес към нашите възможности и нашите различия, каза тя. По думите на Капон ЕНП трябва да води битка на идеи, на проекти, в единна, не само икономическа, но и политическа Европа. От днес нататък трябва да работим с взаимно уважение, доверие и мисъл за екипност, за уредена държава със заможни хора, заяви тя пред делегатите на конгреса. <бр> ЕНП започва подготовка за явяване на предстоящите избори – парламентарни, европейски и местни, каза Мария Капон на пресконференция на Изпълнителния съвет. Отсега нататък партията започва да расте и със сигурност единственият ни коалиционен партньор са българските граждани, добави тя.
Около 500 делегати присъстваха на учредителния конгрес на Единната народна партия. Сред членовете на инициативния комитет бяха освен Мария Капон и Елеонора Николова и напусналия СДС Илия Петров, Владимир Зиновиев и др., предаде БГНЕС.
Партията декларира, че изповядва принципите на правовата държава, свободата и справедливостта.

38При учредяването на партията Капон заяви, че партията ще работи затова България да бъде реален член на ЕС, чието мнение тежи, а не да се държим като вечния кандидат. България трябва да бъде реален член на НАТО, а не транзитна територия за чужди имперски интереси. Граждани сме, които обичат България и искат правата си и искат да се гордеят, че са българи, каза още тя.
Приветствие към делегатите отправи вицепрезидентът на Полската народна партия Витолт Перка. Приветствие беше изпратила и Ангела Меркел, председател на германската Християндемократическа партия.

Сподели
Следваща статияДа почистим страната си!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

1 × 5 =