Предложения на ЕНП за проектозакон за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт и НПК

Дата: 15 Май 2008 Автор: ЕНП

0
271

Независимите народни представители Мария Капон, председател на Единна народна партия и Елеонора Николова, зам.председател на ЕНП внесоха в Народното събрание проектозакон за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс. Текстовете уреждат първи стъпки за въвеждане на мобилност на прокурорите и ограничават възможностите за злоупотреба с право при неявяване на адвокати. Тези текстове се внасят в изпълнение на договореностите, постигнати по време на срещата с Главния прокурор Борис Велчев.

По време на тази среща в средата на април Елеонора Николова обясни, че някои прокурори работят по 30 години на едно и също място, което създава зависимости. По думите й това е една от причините прокурорите задържали се дълго време на едно място да се страхуват от последствия за семейството си, от компрометиращи материали и т.н. Това според Николова показва, че за да има успешност на прокурорската дейност мобилността е изключително важна.

Депутатите искат да въведат и мерки за ограничаване на злоупотребите с неявяване, прилагани от адвокатите на подсъдимите.

Такава мярка например може да бъде в случай на неявяване на адвокат съдът да даде два часа на служебен защитник да се запознае с материалите и процесът да продължи.

Същевременно в интервю за НТВ Елеонора Николова отбеляза, че в момента липсва цялостна концепция за наказателното право и наказателните решения.

“Всяко следващо Народно събрание идва и решава, че даден текст ще бъде променен, както бе случая с Ванко1”.

Там например санкцията бе занижена, макар да няма никаква основателна причина за тези това. Приложената мярка по никакъв начин не намалява опасността от разпространение на наркотични вещества”, заяви депутатът.

Според Елеонора Николова голям проблем е, че няма съотношение между тежестта на различните престъпления и наказанията, предвидени в настоящия наказателния кодекс.

Николова бе категорична, че не трябва да се работи на парче, а има нужда от изцяло нов Наказателен кодекс.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

19 − 9 =