Президентът да оттегли частната си квота от правителството – Гагаузов, Мутафчиев, Орешарски!

Дата: 16 Юли 2008 Автор: Express.bg

0
278

Интервю с Арман Бабикян

Първанов трябва да застане на страната на тези, които пряко сили се опитват да се преборят с огромните обеми сиви пари, които влияят на обществения живот на страната, независимо какво ще му коства това лично на него. Ако го направи, не съм убеден, че ще остане държавен глава на България, но със сигурност ще остави добро име в историята на България.

Това каза имиджмейкърът в интервю пред ЕКСПРЕС.БГ.

И още: Добре е Георги Първанов да даде шанс на своя наследник Сергей Станишев да промени визията на левицата и да й позволи да преходи в бъдещето, а не да остава в миналото при папките и при купчините пари.

Г-н Бабикян, как гледате на последния скандал в държавата – СДС и БНД поискаха отстраняването на президента Георги Първанов заради доклада на ОЛАФ?

Не зная как точно стои въпросът за отстраняването на президента от конституционна гледна точка и дали той може да остане начело на държавата. Но най-малкото, което държавният глава трябва да направи, е да даде обяснения за начина по който се е финансирала неговата предизборна кампания. Той дължи това обяснение както от морална, така и от политическа гледна точка, за да сме наясно дали крадци купуват политиката в България.

На дискусията „Пере ли пари ПР-ът“ вчера с колегите Ви от гилдията коментирахте доста гневно изявлението на президента, че “голяма част от парите, изпрани в политиката, минават именно през ПР-агенции”. Препират ли ПР-агенциите мръсните политически пари?

Трудно ми е аз да отговоря на този въпрос, това трябва да установят компетентните органи, които се занимават с пране на пари. А първото, което трябва да направи човек на мястото на президента, е да съдейства и подтиква тези органи да си вършат работата. Иначе остава усещането, че не знаем защо си плащаме данъците, а от тях – заплатите както на президента, така и на хората, които работят в тези институции.

Защо Георги Първанов, за когото отдавна се знае, че има спонсор, разследван най-малкото за пране на пари, стреля срещу гилдията Ви? Как оценявате този негов ход  като ПР-специалист?

Вероятно мотивът е доста по-дребен от държавническото мислене за това, каква е функцията на мръсните пари в политиката. Подозирам, че причината е част от течащите от месеци процеси в БСП – битка на надмощие и търкане между „Дондуков” 2 и „Дондуков” 1. Очевидно в нищетата си, как да уязви вътрешнопартийните си конкуренти, г-н президентът този път е решил да удари по ПР-а. Направи го по един твърде неподходящ начин, защото изглежда като гражданин, който знае за извършващи се престъпления, но не докладва на компетентните органи фактите, които са му известни. Това не е поведение, което прави чест на държавен глава. Като говори за криминално престъпление, защото прането на пари е инкриминирано според Наказателния кодекс, Георги Първанов трябва да е по-конкретен и да оказва съдействие на министъра на вътрешните работи Михаил Миков и на всички, които се борят с престъпността според длъжностната им характеристика.

ПР-гилдията ще търси ли начини да се защити от хулите на г-н президента?

Аз не виждам гилдията да е засегната от думите на г-н президента по простата причина, че всички добре оценяват от чисто професионална гледна точка колко глупав и самоубийствен беше този негов ход. Никой няма намерение да се обижда, нито да се чувства засегнат. Не забелязах и някой от колегите да има проблем да бъде подложен на проверка. Просто беше регистриран поредният неумел ход на български политик, в случая – на държавния глава. Очевидно нервите на политиците не винаги издържат и понякога се изливат в погрешна посока.

Има ли шанс Георги Първанов да се измъкне от скандала чрез кризисен ПР и ако да – какъв съвет бихте дали на неговите консултанти?

Със сигурност последната ми мечта е да давам съвети за кризисен ПР на държавния глава. Мисля, че най-доброто, което би могъл да направи, както за себе си, така и за партията си, така и за страната, е като начало да оттегли частната си квота от българското правителство.

Кои министри са от частната квота на Първанов?

Частната квота на президента в правителството е известна на всички. Само у нас се свенят да споменават имената на министрите Асен Гагаузов, Петър Мутафчиев,  Пламен Орешарски. За разлика от пристигащите от Брюксел доклади, в които няма свян да бъдат споменати ресорите на тези министри. Неразбориите и средствата, които липсват от фондовете. У нас този свян продължава да съществува – не знам защо и не знам докога. Мисля, че президентът добре знае имената на тези министри. Добре е да даде шанс на своя наследник Сергей Станишев да промени по някакъв начин визията на левицата и да й позволи да преходи в бъдещето, а не да остава в миналото при папките и при купчините пари.
Президентът трябва да застане на страната на тези, които пряко сили се опитват да се преборят с огромните обеми сиви пари, които влияят на обществения живот на страната, независимо какво ще му коства това лично на него. Ако го направи, не съм убеден, че ще.остане държавен глава на България, но със сигурност ще остави добро име в историята на България.

Как очаквате да го стори, при положение, че се оказва зависим от тези пари? А, това е негов личен проблем. Зависимостта от сивите пари е непростима нито за заместници на генерални щабове, нито на кметове, нито на заместник-министри и министри. Не виждам защо трябва да има по-различен стандарт за държавния глава. Когато човек прави избора си, би трябвало да прецени всички плюсове и минуси – дали трябва да стои от тъмната или от светлата страна на политиката и обществения живот в България. Най-малкото, което трябва да направи г-н президентът, е да направи всичко възможно, за да покаже колко общо има със сивите пари. Когато „главата” на нацията изглежда по този начин, не може да остане никакво самочувствие в нацията, още по-малко – тя да се изправи с чисто лице пред тези народи, с които сме в едно семейство в Европейския съюз. Унизително е!

 

Милена Бояджиева

ОСТАВИ КОМЕНТАР

15 − ten =