Престъпление има, ще има ли и наказание?

Дата: 02 Юли 2008 Автор: EНП

0
292

Лидерът на ЕНП г-жа Мария Капон внесе актуален въпрос към министъра на земеделието и храните Валери Цветанов свързан с последствията от поредните спрени средства по програма САПАРД.

„Считам за недопустими оправданията- се казва в него- че злоупотребите са се случвали преди много време и това освобождава от отговорност г-н Тадаръков. Неговата роля и отговорност, в крайна сметка, не се свеждат само до подписване документи за заплати, а и в това да се запознае с досегашната работа на Разплащателната агенция. Предвид реакцията на Брюксел от миналата седмица, в мен остава съмнението, че или това не е направено (т.к. нарушения на са констатирани за предходните години), или тези нарушения са известни и биват прикривани. И в двата случая, считам, сегашният председател на Разплащателната агенция не може да бъде освободен от отговорност.

В началото на тази седмица научихме също, че г-н Тадаръков отива в Брюксел, за да чуе от Европейската комисия какви са нарушенията, заради които се спират средства. Странно е, наистина, едно такова намерение, защото се оказва, че за всичко, което се случва в България, тук никой не носи отговорност или не може да разбере. Силно се надявам да ме опровергаете заради всички онези фермери, които разчитат на средства по САПАРД за продължаването на своята работа.

Ето искам да ми отговорите дали ще бъдат ли замразени плащанията и по останалите мерки на програма САПАРД от българска страна?

Как ще бъдат компенсирани онези фермери, които са взели банкови кредити с намерението да ги изплатят със средства по САПАРД?

Кога ще Разплащателната агенция ще има сертифициращ орган, каквото е изискването на Европейската комисия?

Ще бъде ли извършен цялостен одит на Разплащателната агенция, за какъв период, и кой следва да носи отговорност за констатациите?”-завършва питането си Мария Капон.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

five − four =