Пробита е и здравната каса

Дата: 02 Март 2009 Автор: в. „Труд”

0
401

За голям скандал, който заплашва Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), предупреди независимата депутатка Мария Капон. Тя разследва възможностите за източване на ДДС от Националната агенция по приходите (НАП), както и пари от вноските в здравната каса на осигурените българи. 

Мария КАПОН, независим депутат и лидер на Единната народна партия 

– Г-жо Капон, вие обявихте, че бавното изграждане на единна информационна система в НАП и НЗОК подпомага схеми, които не допускат влизането на средства в бюджета, както и източване на пари.

– От няколко години се занимавам с прозрачността при харченето на средствата от данъците, които държавата събира от българските граждани. Жестоката истина е, че едни и същи хора се опитват да ги управляват. И не само крадат от тях, но не се учудвайте, реално се разпореждат дори с националната ни сигурност. Примерно, част от данъците трябва да отиват за сигурността на децата ни, която е застрашена. Да не говорим за здравето на българина. За това, че той не може да провери как се управляват парите от вноските му в здравната каса.

– Но нали касата вече разполага с информационна система?

– Кой каза? След като имам такава, защо личните доктори се разхождат из цялата страна с дискети? Защо като влезете в кабинета им губите 20 минути да попълвате разни бумаги, а те пък дълго и тъжно пишат нещо в една дебела книга. За мен тя не е електронна система. Още, като отидем в болницата, каква е връзката между нея, здравната каса и личните доктори? Защото те ни дават един талон (ако имат!) и толкова…

– Не се знае и кои джипита са изпратили през последните седмици пациенти в същата болница, нали?

– Нито пък какво лечение им е назначено, при кого от лекарите е останал талонът. Къде се съхраняват документите от снимките на скенера, платени прескъпо от касата. Всъщност с нашите пари! Има ли изследвания, свързани със съответни лаборатории. А всеки българин притежава ли електронна карта с идентификационен номер, по който, не дай си Боже, в “Бърза помощ” веднага да установят кръвна група, алергичност, диабет. Изобщо здравната ни история. Ами ни пробутват статистики, според които едва

ли не 90% от българите са оперирани от апандисит или над половината сме изкарали тежка пневмония. Разбира се, защото това лечение се плаща от касата.

– В същото време пари за лекарства няма!

– Как да стигат? Броят за възрастен 40-годишен човек с мултипленна склероза. И не му дават пари за животоподдържащ медикамент, който струва от 1600 до 2000 лв. месечно.

Няма средства за нови клинични пътеки, старите са недофинансирани. Така че, да ме прощава касата, тя не разполага с никаква информационна система.

– Но министър Евгений Желев неотдавна спомена, че дори тя заработила.

– От негово писмо разбрах, че истинската информационна система, ако има такава, щяла да заработи едва през 2012 г. Защото в продължение на 36 месеца ще тече изпитателният й период, т.е. тя ще се тества. И през това време в нея ще се вкарват само нови данни. Всъщност липсва памет за станалото в здравеопазването досега. Дали пък целта не е да се изтрие всичко от миналите години?

– Това значи да изтекат още милиони левове от пробитата ни каса! Защо не проучите внимателно договора на МЗ и фирмата “БУЛ”, която прави прословутата електроника?

– Ужасно искам да видя с очите си този договор, но не го дават. Още преди три години официално го поисках от бившия здравен министър проф. Гайдарски. Отказа ми, бил секретен. Боже, като че ли става дума за “Газпром”! Затова основателно смятам, че има държавническо покровителство върху възможностите да се краде.

– Кой всъщност гушна комисионата от избора на тази никому неизвестна фирма? Първо й възложихме информационната система на НАП, а после и на здравната каса.

– Фирмата е френска и се казва БУЛ. Колкото до НАП, много ме смущава това, че чак на четвъртата година след сключването на договора се разбра, че софтуерът, който е предложила, просто не става. Е, сериозно ли е това? Буди основателно съмнение за тлъсти рушвети и друго. Само за година и половина по сметките на същата фирма в Румъния се превеждат 980 000 евро, месец по-късно още 490 000 евро. Бързайки да се изпреварят изборите (миналите), се превеждат още 196 000 евро, следвани от 588 000 евро и накрая 235 000евро. Това са повече от половината уговорени пари за цялата разработка. Но до този момент електронна система и софтуер в НАП няма. За което Единната народна партия ще уведоми прокуратурата.

– Но там все пак работи някаква система?

– Благодарение на група млади и амбициозни експерти, които правят нещо като система. Тя обаче дава много грешки. Същата фирма “БУЛ и партньори” е натоварена да разработи и електрониката на НЗОК. Никъде в света тази фирма не е правила подобен продукт. За първи път го работи за Румъния, където е и седалището й.

– Според злите езици с парите, преведени є от българското правителство, го е завършила.

– Така се говори. И тази история бъка от съмнителни елементи, които ще разровим и няма да ги оставим забулени в мъгла. Защото реална информационнна система в здравната каса, ако щат да я наричат хоризонтална, вертикална или виртуална, няма! Това означава ниско качество на здравеопазването за българския гражданин. Още, липса на ясна политическа воля да се реши този проблем, защото очевидно някой има сметка да се бави тази система. Не приемам каквито и да са обяснения от разни министри и заместник-директори на здравната каса (чух един по радиото!), които през последните дни се опитват да ни баламосват колко била прекрасна споменатата система. Нека да бъдат любезни и ни предостяват договорите с фирмата изпълнител.

– Много хора по високите етажи на властта ще ви намразят, г-жо Капон!

– Не се притеснявам. Ние имаме очи, уши и добри експерти. Освен че виждаме какво става около нас, можем сами да си правим изводите. Нямаме нужда от други обяснения. Настояваме да живеем като заможни хора в уредена държава и първо трябва да осигурим здравето на нацията. А българите са много болни, разберете! Над 30% нямат личен доктор и успешно ги ползват за “мъртви души”, източвайки касата. Така че липсата на информационна система в нея скоро ще доведе до огромен скандал и патова ситуация. Понеже няма контрол върху парите ни за здраве, те ще продължат да изтичат в нечии джобове. Защото някой в системата има сметка да се източва касата. Всички други приказки около този болен проблем са чисти глупости.

Мира РАДЕВА

ОСТАВИ КОМЕНТАР

one × three =