Проектът за Севтополис

Дата: 11 Юли 2008 Автор: ЕНП

0
364
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Възстановяването на тракийския град Севтополис край гр. Казанлък и превръщането му в историческа и туристическа атракция  беше темата на актуалния въпрос, който лидера на ЕНП г-жа Мария Капон, зададе на министъра на културата проф. Стефан Данаилов по време на вчерашния парламентарен контрол.

„Древният тракийски град Севтополис край гр. Казанлък, който е една от най-интересните и значими археологически находки по нашите земи, предизвиква небивал интерес не само сред траколозите.

За неговата реновация съществуват поне няколко проекта на български архитекти, с които Министерството на културата би следвало да е запознато. Въпреки това, няма ясно заявен ангажимент от Ваша страна, а такъв е принципно необходим, защото Вашето министерство е принципал на археологическия обект и чрез своята подкрепа би могло да даде нужния тласък за неговото развитие.

В тази връзка Ви питам следното:

  1. С какви проекти за възстановяване на тракийския град Севтополис сте запознат в качеството Ви на министър на културата и как биха се отразили те на културното и икономическо развитие на региона?
  2. Как ще участва Министерството във възстановяването и превръщането на тракийския град Севтополис в обект с национална културна значимост, достъпен за гражданите и гостите на Казанлък?”

ОСТАВИ КОМЕНТАР

19 − 4 =