Промените в ЗЕС застрашават фундаменталното човешко право на свобода и лична неприкосновеност

Дата: 08 Януари 2010 Автор: ЕНП

0
262

ЩАБ НА ОБЩИЯ ПРОТЕСТ СРЕЩУ ПРОМЕНИТЕ В ЗАКОНА ЗА ЕЛЕКТРОННИТЕ СЪОБЩЕНИЯ

Ние, представителите на различни политически и граждански организации, изразяваме за пореден път своето категорично неодобрение и несъгласие с внесените от Министерски съвет в Народното събрание и подкрепени на първо четене в Пленарна зала от депутатите на ГЕРБ и АТАКА предложения за промени в Закона за Електронните съобщения (ЗЕС).
Водени от разбирането си, че тези промени застрашават фундаменталното човешко право на свобода и лична неприкосновеност, ние настояваме тези предложения да бъдат оттеглени. Така формулираните предложения за промени в ЗЕС създават сериозни предпоставки за злоупотреби и намеса от страна на полицията в личния живот на гражданите. Ако бъдат приети, промените в Закона за електронните съобщения ще нарушат тайната на кореспонденцията, ще застрашат адвокатската, лекарската, фирмената, журналистическата, банковата или просто личната тайна.

Промените, ако влязат в сила, ще позволят създаването на социални профили на всички “неудобни” граждани, изразяващи свободно, критично и мотивирано своето мнение. Това профилиране ще може да включи всичко, от нашия ежедневен Интернет трафик, през личната ни електронна кореспонденция и нейното съдържание, до броя и участниците в мобилните ни телефонни разговори, включително и местоположението ни, с точност от 0 до 200 метра.
По тези причини, ние, представителите на политически партии, формални и неформални граждански организации, свикваме Общ протест срещу “подслушването и следенето, който ще се състои на:
14 ЯНУАРИ 2010 Г. ОТ 11:00 ч. НА ПЛОЩАД “НАРОДНО СЪБРАНИЕ”
под наслов:
“БЪЛГАРИЯ НЕ Е БИГ БРАДЪР! 2010 НЕ Е 1984!”
Настояваме МВР да оттегли внесените предложения. Ако нашите искания не бъдат приети, ние ще продължим за защитаваме и отстояваме правата си с всички законни средства, в защита на правата и свободите на гражданите, гарантирани от Конституцията и международно-правните документи.
Сайт на щаба на протеста: WWW.SVOBODATA.ORG

ОСТАВИ КОМЕНТАР

eighteen + 15 =