Путин направи сериозна крачка за разрушаване на следвоенния мир в Европа

0
56
Агресивната имперска политика на Русия в Украйна оставя съмнение за международно признатите граници и неяснота доколко може да се вярва на Москва при подписване на договори. Украйна е държава, призната от Руската Федерация, а днес това се отрича. В същото време се прегазват и споразуменията от Минск, по които Русия е страна.
Вчерашният акт на руския президент Владимир Путин да признае „независимостта“ на т.нар. Донецка и Луганска народни републики в Източна Украйна, е продължение на 8-годишна конфликтна политика. Той бе осъден еднозначно от целия свободен свят, както и в Съвета за сигурност на ООН. България е достоен член на семейството на демократичните държави и стои зад независимостта на Украйна.
Движение „Ние идваме!“ очаква недвусмислено поведение от българската изпълнителна, законодателна и президентска власт. Време е да се сложи край на предпазливите изказвания на министъра на отбраната и неутралната позиция на президента Радев, който коментира свършените факти, а не международния правов ред. Трябва да получим ясен знак от министър-председателя и външния министър за единна българска позиция, която остро да осъди варварският военен акт и да даде да се разбере, че България има готовност веднага да се включи към предстоящите санкции, които ще бъдат наложени над Москва.
В Украйна живеят хиляди етнически българи, които също са изложени на риск и страната ни трябва да прояви готовност да предложи нужната помощ. Както при всеки военен конфликт напоследък, трябва да имаме готовност да посрещнем потенциална мигрантска вълна. Същевременно е необходимо спешно укрепване на отбраната ни в района на Черно море и целия югоизточен фланг на НАТО. Това са действия от първостепенно значение за българската национална сигурност. Страната ни не е в ситуация на избор, а на спешни действия, които са в подкрепа на съюзническите ни задължения и на сигурността на държавата.
Десетилетията мирно и проспериращо съществуване на европейския континент оставиха усещане, че това състояние на нещата е завинаги, тъй като страните пребивават в добросъседство, уважение и спазват международното право. След решението на Путин да признае „независимостта“ на т.нар. Донецка и Луганска народни републики в Източна Украйна и последвалото придвижване на войски, трябва да си дадем ясна сметка, че се направи сериозна крачка за разрушаване на следвоенния мир в Европа. Военните действия се развиват на няколкостотин километра от България и представляват пряка опасност от страна на агресивен режим, който тълкува суверени държави просто като територия и провежда действия с правото на силния, а не със силата на правото. В тази ситуация всяко неутрално изчакване на събитията ще струва скъпо на България. Затова са нужни смели и отговорни действия, независимо от политическите рейтинги и обществените настроения.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

1 × 3 =