Разбитото семейство на СДС и ДСБ се събра, ние сме им само добри съседи

Дата: 12 Март 2009 Автор: Vsekiden.com

0
394

Интервю на заместник председателят на ЕНП Елеонора Николова за Vsekiden.com

Г-жо Николова, за какви нарушения във фонд “Земеделие” сигнализирахте на срещата си главния прокурор Борис Велчев?

Аз мога да кажа, че съм много удовлетворена от срещата, защото тя приключи с резолюция на главния прокурор към градския прокурор г-н Кокинов за незабавно образуване на досъдебно производство срещу длъжностни лица в ДФ “Земеделие”.

Какви документи представихте в прокуратурата?

Ние представихме 7 договора, сключени в периода 20-30 август 2008 г. от ДФ “Земеделие” в изпълнение на т.нар. екшън план на ръководството на фонда за преодоляване на забележките, които получихме от Европейската комисия по приложението на програма САПАРД. В изпълнение на този екшън план, приет като форсмажор, като природно бедствие са започнали несъстезателни процедури за избиране на изпълнители по 7 поръчки. В кратък срок от време въз основа на тези договори са раздадени малко над 4 млн. лева.

Всичките тези пари са усвоени неправомерно, така ли?

Не можем да кажем, че всичките са усвоени неправомерно. Там има една много сериозна одитна институция, която си определя възнаграждението на 70 000 лева, същевременно има пък друга фирма, чието възнаграждение за първия етап е 800 000 лв. , а за втория етап работата на всеки един адвокат по проекта се изчислява на 6 000 лева дневно и 3 000 за българския партньор, т.е.там има над 1 млн. лева усвоен ресурс.

Имаме също и два договора, възложени на фирма, която трябва да пише етична инфраструктура, като на адреса, на който е регистрирана фирмата, живеят студенти. Така че най-малкото буди съмнение, че когато договорът е сключен на 29 август, а работата по него е приета на 30 август и са платени значителни пари, от порядъка на 400 – 300 000 лева. Че няма как да се изработи продукт за такова кратко време. Лично аз съм впечатлена от термина етична инфраструктура. Коментирам я в контекста на това, че няма как разплащателна агенция, акредитирана към ЕК, да няма етичен кодекс.

Всъщност къде отива негативният резултат, кого ощетява всичко това?

Има още един елемент – искаме да се провери какви критерии са изработени за т.нар. свързаност. Всъщност основното задание в по-голямата част от договора е да се изработят определения за т.нар. свързаност, едно изискване, което към 2002-2006 не е съществувало. Т.е. тогава много проекти са били класирани, одитирани, включително и от одитори на ЕК. И в 2008-2009 г. с обратна сила, по отношение на голяма част от проектите си прилага нов критерий.

Той практически лишава окончателно от възможността да получат финансирнане по одобрени проекти редица земеделски производители, които не знаят какво да правят, за да се справят с проекта. Тъй като те са класирани, те са си подписали договори, заложили са жилищата си, имуществото си. Теглили са големи кредити, изпълнили са проекти и сега няма да получат компонента от Европейската комисия.

Звучи доста шокиращо, кой трябва да понесе отговорността за щетите, нанесени на тези хора?

Това също е нашият голям въпрос, защото днес има едно голямо интервю с вицепремиера Миглен Плугчиева, която смята, че държавата и земеделските производители са злепоставени, но не казва кой ще носи отговорност. Всъщност държавата има пирамидален строеж, длъжностни характеристики и всеки отговаря за своите компетенции. Не може този голям скандал, и това което се е случило във фонда да остане без последствия. Разбира се г-жа Плугчиева казва, че виновен на този етап е Атанас Кънчев и неговият заместник Паликарски, не знам какво ще каже земеделският министър, който прави своите международни воайажи в присъствието на г-н Паликарски. Така че много са хората, които трябва да обяснят защо се усвоиха тези 4 млн., какво получихме ние като данъкоплатци и как се изработиха нови компоненти и нови изисквания, които са отнесени към вече сключени договори по начин да загубим окончателно европейски пари.

При тези сюжети надеждата да си получим обратно спрените пари изглежда нулева.

След като се приема, че ние сме работили в нарушения, въз основа на току-що изработен компонент, няма как да си получим парите. Аз много се надявам, това да не се случи и прокуратурата и досъдебното производство да си свършат работата. Защото да прибираш едни пари в една ситуация, в която всички очакваме, и въз основа на екшън плана да се подобрят правилата, да се случи така, че европейските пари безпрепятствено да стигат до хората, да се възползваш от ситуацията точно като един мародер, който по време на война, катастрофа се възползва от трагедията и нещастието, за да преджоби пострадалия или убит човек.

Г-жо Николова, като представител на дясна партия не мога да не ви попитам как гледате на състоялото се обединение между СДС и ДСБ?

Има един първи етап, в който две сродни партии легитимно, чрез своите органи са вземали решение да се обединят. Винаги съм казвала, че в идеен аспект, по отношение на идеологически платформи и проекти избирателите на СДС и ДСБ не са се различавали. Те преживяха тежко един развод, сега всъщност на битово ниво двата компонента на едно разбито семейство се събират след като са си делили вещите, джантите, сега решават, че трябва отново да опитат заедно. Като човек, работил дълго време по брачни дела знам, че този опит може да бъде успешен, може да бъде и неуспешен. Но мисля, че това обединение може да бъде приветствано.

Този акт ще привлече или ще отблъсне десните избиратели?

Само по себе си като акт то е добър сигнал към твърдите ядра на двете партии. За да се получи отново обществената енергия, очакването на широк кръг гласоподаватели трябва и програмата и идеите от този вече единен субект да покажат на хората, че за тях е мислено и че те съзират своя живот и бъдеще, вплетено в програмите и обещанията на тези партии. Дотук усилието, упражнението е насочено към твърдите ядра, към апарата на двете партии, към бъдещето на политическите лидери на тези партии и на политическите функционери. Оттук нататък, за да има успешен обществен проект, трябва да се търси съдействието на гражданите, трябва да се възпламени искра.

А вие, от ЕНП, нямате ли идея да се присъедините към тях, за да се получи обединена десница?

Досега договарянето беше семейно и ние сме само едни добри съседи, не сме част от това семейство. Така че оттук нататък зависи от поведението на членовете на това семейство от една страна. От друга страна от политиките, които ще се изработят. Защото за нас начинът на събиране не е разпределение на места, а за това какви политики ще изработим, с какво ще се изявим пред избирателите и ще събудим подкрепата им. Ние, като Единна народна партия, сме ясно ситуирани в дясното пространство. Сигнал за това е и поканата на г-жа Капон за Каденабия. Ние сме направили и меморандум за политики “Чисти ръце” във всички сфери на нашия живот.

Мисля, че това беше и част от споразумението между СДС и ДСБ.

Много е важно кой ще проведе операцията. Задължително е участниците в операцията да имат собствените си чисти ръце, това е изключително важно, защото много добри проекти са осуетявани от изключително лошите си изпълнители и това е, което принципно сме поставили като изискване към себе си и нашите партньори. Но разбира се, че ще търсим подкрепа, консолидация и общи действия с други десни формации.

Валерия Йонкова

ОСТАВИ КОМЕНТАР

seventeen + 4 =