Решението на Европарламента за безмитнaта търговия изпраща сигнал за двойни стандарти

Дата: 20 Ноември 2008 Автор: ЕНП

0
334

Очаквам „клубът на приятелите на безмитната търговия” в България да се разтърчи, за да прокарат поправка в българското законодателство за отварянето на обектите и то преди да са изчакали решението на Съвета. Бих ги посъветвала да не бързат.

СТАНОВИЩЕ

НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ЕДИННА НАРОДНА ПАРТИЯ

МАРИЯ КАПОН

ВЪВ ВРЪЗКА С РЕШЕНИЕТО НА ЕП

ЗА БЕЗМИТНАТА ТЪРГОВИЯ

 

Решението на Европейския парламент, засягащо безмитната търговия по сухопътните външни граници на Европейския съюз, е консултативно и най-вероятно Съветът ще го отхвърли. Всички виждат как един, уж незначителен бизнес, активизира сериозни лобистки интереси. Очаквам „клубът на приятелите на безмитната търговия” в България да се разтърчи, за да прокарат поправка в българското законодателство за отварянето на обектите и то преди да са изчакали решението на Съвета. Бих ги посъветвала да не бързат.

Редно е да припомня, че единствената еднозначна, положителна оценка, която България получи в юлския доклад на ЕК, бе именно за закриването на безмитната търговия. Определено се пораждат съмнения в мотивите за гласуването на някои от евродепутатите, 7 месеца преди края на мандата им.

След категоричното искане към България и Румъния за прекратяване на тази търговия по външните граници на Съюза, решението на Европарламента изпраща сигнал за двойни стандарти. Това е неподходящ знак към демокрации като нашата и се надявам управляващото мнозинство да издържи този тест в името на националните интереси на страната.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

16 + fourteen =