Румен Радев поставя сигурността на България в риск

0
80
„Ние идваме!“ изразява острото си възмущение от позицията на президента Румен Радев, с която се опитва да даде обяснение защо България не се присъедини към страните от Централна и Източна Европа, които ясно подкрепиха влизането на Украйна в НАТО и увеличаване на помощта за съпротивата на украинския народ срещу агресията. България и Унгария остават единствените две държави в НАТО и ЕС, които не помагат за отбраната на Украйна с директна военна помощ.
 Аргументът, че решение за приемане в алианса трябва да бъде обсъдено след мирно уреждане на конфликта между Русия и Украйна, е нерелевантен спрямо сегашната политическа обстановка. Ходът на президента Зеленски – с подаване на документи за членство – бе в отговор на незаконното анексиране на четири области от територията на държавата му и дава знак за готовност да се предприемат следващи стъпки за защита на страната му. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг даде дипломатичен отговор, че такова действие е в ръцете на страните-членки. Спрямо събитията, това може да се случи бавно или бързо и това бе сигнал към Владимир Путин.
 Логично е тревогата от войната да е по-силна в граничните на конфликта държави, но изглежда България прави изключение, ако съдим по реакцията на нашия държавен глава. Това отслабва българските позиции и компрометира страната ни в очите на нашите партньори.
 В неговата позиция се твърди още, че подобна реакция води до въвличане на страните от НАТО във война. Такава теза не се застъпва от нито една страна-членка на алианса. С подобни аргументи българският президент и неговите служебни кабинети отхвърлиха необходимата помощ от износ на оръжие за Украйна. В не по-малка степен неадекватна бе позицията и на настоящия служебен кабинет в нелепия си опит да представи преговорите с „Газпром“ като неизбежни. Тенденцията в политическото поведение на президента Румен Радев ясно показва отклоняване на външнополитическия курс на България в полза на агресивния и безпардонен режим на Владимир Путин.
 Благосклонното отношение към посланика на Руската Федерация, в комбинация със споменатите по-горе факти, дават всички основания за притеснение, че се предпоставят политически тези в прерогативите на българското Народно събрание. Именно там се извършват ратификации на документи за членство в отбранителният съюз НАТО.
 Настояваме политическите сили с евроатлантическа ориентация, влезли в Народното събрание, да изразят ясно отношение към позициите на президента и да защитят авторитета на парламента.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

4 + eleven =