Руски експерт за „създаването на биооръжие“ в Украйна: Това е съзнателна лъжа!

0
490

 

Евгений Левитин – кандидат на биологическите науки, микробиолог, генен инженер и молекулярен биолог, разказва защо е поискал опровержение на заявлението, направено от руските официални лица, относно твърдението, че лаборатории в Украйна са разработвали биологично оръжие.

Защо написахте открито писмо до редакциите на „РИА Новости“, „Газета.ру“, „Russia Today“, „Фонтанка“, „Комсомольская правда“ и други средства за масова информация, които публикуваха съобщение, че Украйна уж спешно  е унищожила следите от програма за създаване на биологично оръжие, финансирана от Пентагона?

Защото те написаха чиста лъжа. Това е съзнателна лъжа, която с нищо не е оправдана. Това ще стане ясно на всеки човек, който си направи труда да прочете внимателно документите, приложени към твърдението, че в Украйна се създава биологично оръжие. Ще Ви го обясня с прост пример. Представете си, че влизате в някой  офис и виждате в една от стаите табела „Инструкция за хигиенистката“. От тази табела си правите извод, че в тази стая украинските националисти два пъти на ден разчленяват живи хора и ги пренасят в жертва на Ктулху, а после замитат следите. Изявлението на официалния представител на Министерството на отбраната на РФ Игор Конашенков, в комбинация с приложените към това документи, създава точно такова впечатление.

Но защо? В документите за ликвидацията на опасни патогени в украински лаборатории има дълъг списък със заразни щамове….

Сравнете го със списъка на така наречените „опасни инфекции“. В публикувания списък на препарати, утилизирани в полтавските и харковските лаборатории, няма нищо подобно. Дайте да видим кои патогени са изброени в този списък. Corynebacterium diphtheriae – това е потенциално опасен, но абсолютно непригоден за широко разпространение щам, който причинява дифтерия. Много трудно е да се заразиш с дифтерия, освен ако не ви налеят в гърлото пълна лъжица от създадената култура – чак тогава ще ви стане зле. Corynebacterium pseudodiphteriticum – това са бактерии, които са част от нормалната микрофлора на горните дихателни пътища и кожата на човека. Това вече е чисто условен патоген. Той може да нанесе вреда на здравето само на хора с имунен дефицит. Corynebacterium xerosis – това е нещо, което може да предизвика у някои хора възпаление на лигавицата. Много неприятно, но се лекува със специален крем. Baсillus lihenifprmus „С“ – това е щам, с който си имате работа постоянно. Той се среща къде ли не. Включително и във вчерашната ви супа. Baсillus stearothermophilis – може да се счита за условен патоген, но и от този бацил трябва да поемете голямо количество и дори при хора с имунен дефицит той не предизвиква опасни заболявания. Staphilococcus aureus – нещо най-обикновено, с което може да се заразите от въздуха. Ако оставите една чаша на масата, то всяка стотна колония от бактерии, която ще се образува на нея, е златист стафилокок. Да, случва се заради него на гърлото на човек да се появят жълти подутини, но за това не е виновен стафилококът, а състоянието на организма. Escherichia coli – всеки от нас има тази бактерия в дебелото си черво. Ако се изследват различни образци от микрофлората, то при поне половината от хората ще срещнем тази Escherichia coli. Това не е много добре, защото означава, че не се храним правилно и трябва да променим начина си на хранене, но това не означава, че е опасна зараза. Pseudomonas aeruginosa  – това е синегнойна пръчица, обитаваща водите и почвите. Тя е условно патогенна за човека. Klebsiella pneumoniae – също условен патоген.

Всичко, което е изброено в публикуваните документи, това са условни патогени, освен Clostridium diphtheriae. Но и този възбудител не се отнася към групата на особено опасните патогени.

Защо тогава в украинските лаборатории са се съхранявали тези щамове?

Те се използват във всеки епидемиологичен институт, във всяка микробиологична лаборатория, където изследват проби. Тези щамове са необходими за сравнения. Примерно, идва човек, дава намазка от гърло, специалистите правят посявка и гледат какво вредно се развива там. Отгледаните върху чашката щамове трябва да се сравнят с нещо. Затова има образци във всяка една лаборатория, която се занимава с епидемиология или просто с микробиология.

За съхраняването на подобни щамове даже не се изисква специално разрешение. Тези патогени не се явяват предмет за специално регистрирано съхранение. Необходимо е само да се попълни специална бланка, която потвърждава, че са налични. Това е обичайна практика.

Ако това са обикновени щамове, които имат широко приложение, защо тогава украинските лаборатории спешно са ги унищожили още на 24 февруари, както заяви Конашенков?

Защото това също е обичайна практика. Периодично – на всеки 6 месеца, например – пристига отчет в епидемиологичния институт и част от образците, които не са необходими за по-нататъшна работа, се утилизират, т.е. внимателно се унищожават чрез  различни методи на обеззаразяване. При това, по този начин се утилизират даже най-невинните щамове. Все пак не ги изхвърлят в мивката.

Тук имаме същата ситуация. Епидемиологичните лаборатории, които даже нямат разрешително за работа с особено опасни инфекции, са утилизирали културите на потенциално вредни бактерии. Те са изпълнили заповед на Министерство на здравеопазването на Украйна, издадена на 24 февруари 2022 г. за утилизация на възбудителите в условията на извънредно положение. Целта е да се предотвратят всякакви случайни ситуации, които биха довели до попадането на био културите във външна среда. Това е много разумно решение.

Излиза, че са били унищожени щамове, които не са опасни. Защо тогава генерал Конашенков заяви за унищожаването на възбудители на чума, сибирска язва, туларемия, холера и други смъртоносни заболявания?

Това е абсолютна лъжа в чист вид. Чума, сибирска язва, туларемия, холера – всичко това го няма в публикуваните документи. Разчитали са на това, че хората не четат украински, нито латински и не знаят наименованията на патогените. Така работи пропагандата. МО направи лъжливо, на нищо не стъпващо изявление – и сега, ако си поговоря с разни хора, то 90% от тях ще ми кажат: „В Украйна са произвеждали биологично оръжие“. Никой не е прочел приложените документи. А които са ги прочели, ще кажат: „Ами да, може точно в тези документи да не са описани опасните вещества. Но сигурно не го казват случайно. Може в други документи, които не са публични, да ги има.

Може ли да се случи така, че Министерството на отбрана на Руската Федерация по-късно да намери възбудители на чумата, сибирската язва или холера в украински лаборатории?

Разбира се, че може. В Украйна със сигурност има лаборатории, които работят и с особено опасни патогени. Това също е нормално. Стотици лаборатории в Русия имат официални разрешителни за работа със сибирската язва, например. Аз съм работил в лаборатория във Франция, която се занимаваше със зоопатология и изучаваше паразитите при домашните любимци и тази обикновена ветеринарна лаборатория също имаше разрешително за работа с особено опасни инфекции. За да го получи, лабораторията просто трябваше да бъде правилно оборудвана и правилно да регистрира опасните щамове. Ако с тях работят специалисти, това не означава, че те разработват биологично оръжие.

Ако Министерството на отбраната на Руската Федерация намери в Украйна документи на лаборатории, които имат официално разрешително за работа с опасни щамове, в това няма да има нищо необичайно и страшно. Но военното ведомство не се е потрудило даже да дочака подобен повод за пропаганда. Възможно е да  са нямали време. Струва ми се, че изявлението за разработката на биологично оръжие в Украйна е било приготвено и съгласувано предварително. Нали веднага след изявлението на МО на РФ излезе официалният представител на Министерството на външните работи на Китай, който призова САЩ да коментират своята дейност по биологичната милитаризация. Китайският представител се постара да създаде паника, заявявайки, че в Украйна работят американски биолаборатории, които са финансирани със стотици милиони от САЩ и явно се занимават с нещо нередно.

Може ли да се окаже, че в Украйна наистина има лаборатории, които са финансирани от САЩ?

Разбира се. Това също е най-нормална практика. Трудът в Украйна е много по-евтин, отколкото в САЩ и ако на някоя американска компания й трябва определен белтък, за да направи имунизация или да възпроизвежда биомаса, за да изследва влиянието на дадено вещество върху дадени микроби, то на тях им е десет пъти по-евтино да го направят в Украйна, отколкото в САЩ. Затова американците със сигурност използват такова прехвърляне на дейности (аутсорсинг). По същия начин американски фирми изнасят част от производството или дейностите си в Китай, Виетнам или в Индия. В Русия това също беше разпространено, докато нашата страна не започна да задушава международното сътрудничество.

Лабораториите, които изпълняват поръчки за чуждестранни фирми могат да са различен тип. Не само биологически, но и химически, и геоложки. Науката – тя е световна, тя не е вързана за дадена държава. Ако биолаборатория в Украйна работи с финансиране от САЩ, това не означава, че тя разработва биологично оръжие. Освен това, едва ли в Украйна има лаборатории, които да работят само с държавни структури на САЩ, като National Institutes of Health. Украйна прекалено дълго беше бедна държава и там са останали много малко специалисти, които да могат да изпълняват толкова важни поръчки, като разработка на биологично оръжие. По-голямата част от тях, за съжаление, вече са заминали извън страната. Добрият специалист предпочита да работи в Америка за долари, отколкото в Украйна за гривни. Всъщност и в Русия ситуацията е същата.

В много руски медии се преувеличава темата, че властите на САЩ са разработвали в украинските лаборатории не просто биологично оръжие, а именно оръжие, насочено към славяните – че те са изучавали славянското ДНК…

Заявление, относно „славянско ДНК“, е пълна лудост в очите на всеки, който си спомня уроците по биология от училище. Подобни теории се доближават до теориите на немските национал-социалисти и култът им към „арийската висша раса“. Работата е там, че народите не съществуват като генетични общности. Всички биолози са обединени около това от 150 години насам. И такъв народ като „славяни“ също няма.

Славянските езици са се разпространявали усилено през V – VI в. Предците на съвременните българи са тръгнали на юг и са завоювали тракийското население. Предците на съвременните руснаци са тръгнали на север и са завоювали територии, населени с фино-угорските народи. Западните славяни са асимилирали келтското население, населяващо Европа. Местното население не  се е променило генетично, то само е усвоило езика и културата на пришълците. В процеса на асимилация се е случило смесването на различна кръв и това е само един етап, а е имало велико преселение на народите, татаро-монголско нашествие и т.н.

За да се убедите колко мащабно е било смесването на различна кръв, достатъчно е да изучите генетическата карта на света. Част от славянски гени има не само у финландците или у поляците, но даже и при китайците. А такава генетична общност като славяни и още повече руснаци или украинци, просто няма. Даже не е възможно да бъде обозначена подобна общност. Руснаците и украинците са като две салати, направени от едни и същи компоненти. В едната има повече от единия компонент, в другата – от другия. Нещо повече, жителите на Ростов на Дон и тези от Харков ще имат повече общо, отколкото някой от Карелия или Сибир. Всички народи – това е масив от най-различни гени. И славяните нямат никакво по-особено ДНК.

Да изучаваш славянското ДНК, за да създадеш биологично оръжие против славяните, е пълна лудост. Даже ако се отдаде на някой да разработи такова биооръжие – а в близкото бъдеще е невъзможно – той няма да може да го приложи успешно. Всеки, който би поискал да убие една трета от руснаците с негова помощ, ще унищожи поне една четвърт от населението на собствената си страна.

Ако вземем за пример максимално отдалечени от нас народи, като територия – например жителите на Централна Африка и Китай – може ли да се създаде биологично оръжие, което да е опасно за една нация и безопасно за друга?

Добре, нека си представим, че африканското племе зулу е създало биологично оръжие срещу целия останал свят. Теоретично е възможно. Например, в Африка е разпространен генотип, който е уязвим към сърповидно-клетъчна анемия. Много неприятно нещо. При хора с такъв генотип, при най-малката кислородна недостатъчност, при сърдечна недостатъчност, еритроцитите се свиват и трудно пренасят кислорода. Този генотип е разпространен в Африка, понеже той пък защитава от малария. И да кажем, че зулу вземат да опитат да заразят китайците с малария. Да, загиналите зулу ще са два пъти по-малко, отколкото в останалия свят, но загубите ще са и от двете страни. Та, за какво ни е такова оръжие, ако обикновеното се справя много по-ефективно?

Нека си представим заразяване с много по-смъртоносна болест от маларията. Да кажем, че зулу са решили да хвърлят върху света микробиологична бомба с огромно количество бацил на сибирска язва. Как самите зулу да избегнат смъртта? Най-простият начин е да ваксинират населението си предварително, но първо – вероятността от заразяване си остава и второ – в съвременния свят, с методите на PCR, е невъзможно използването на подобно оръжие да се запази в тайна. Много е лесно да се идентифицира причинителят. Реално прилагане на биологично оръжие е невъзможно, заради неговата неефективност и лесно идентифициране. То сериозно губи, в сравнение с обикновеното оръжие.

Какви доказателства е трябвало да извади МО на РФ, за да убеди целия свят в това, че в Украйна наистина се е разработвало биологично оръжие? Може ли, например, да се вземат възбудители на чума или сибирска язва от руски лаборатории и да се обявят като, че уж са намерени в Украйна?

Това е много рисковано за собствената репутация. Например, ще се изясни, че този щам на чума вече е описан в руска лаборатория. МО на РФ ще покаже възбудителя на международните експерти и те ще отговорят: „Извинявайте, но този щам е от Монголия. Какво ни будалкате?“. Защото всички щамове са толкова индивидуални, колкото и пръстовите отпечатъци. Разбира се, може да се изнамери някакъв щам, който е широко разпространен и се използва в стотици световни лаборатории. Но както вече говорихме, това, че ще бъде представен като намерен в Украйна, няма да се превърне в доказателство за разработка на биологично оръжие. Ще е необходимо да се покаже на световната общност….(смее се) някакъв намерен сак, пълен с десетки килограми спори на сибирска язва. Тогава това ще е доста подозрително. Това е същата ситуация, като МО на РФ да заяви, че Украйна се е готвила да нанесе ядрен удар. Тогава би трябвало да покажат хиляди килограми боен плутоний, уж създаден в украински предприятия.

И в двата случая фалшификацията би била лесна за разобличаване. Трудно е да направиш добър фалшификат. Когато човек създава нещо, за него е по-лесно да го създаде наистина, отколкото да пуска фалшива информация, че уж го е направил. Това е същото като да се опиташ да подправиш чуждо писмо, на чужд език и от друга епоха. Аз сега мога да се опитам да напиша писмо от името на човек, живял през 20-те години на миналия век, но всеки средно добър специалист веднага ще разбере, че това е менте. Да установиш едно менте е много по-лесно, отколкото да го създадеш.

Съдейки по абсурда на прозвучалите обвинения, МО на РФ не е силно притеснено, че трябва да изважда достоверни доказателства. Достатъчно е да заяви, че Украйна разработва биологично оръжие и да публикува първите попаднали им  документи. А после, ако се вдигне шум да заявят: „Извиняваме се, направили сме необмислено заявление.“

Съмнението все пак ще остане, пропагандата ще сработи ли?

На това разчитат. Възможно е МО на РФ и да е искало да намери нещо по-убедително, от публикуваните документи за утилизацията на условно опасни щамове, но честно казано, аз не мисля, че те въобще са мислили за това. Нали обвинението за създаване на биологично оръжие им трябва спешно, сега – не след половин година и не за международната общност. Целта му е – моментален ефект върху руснаците и всички чуждестранни специалисти, които, виждайки това изявление, се хващат за главите.

Моят пост във Фейсбук, с който се обръщам към редакциите на пропагандните медии, са го прочели много хора, в това число и известни учени. Те оцениха достоверността на доказателствата и казаха, че това е просто някакво безумие. А на моето предложение някак си да  разпространим тази информация ми отговориха: „Струва ли си? Ако към тази очевидна лъжа се отнесем много сериозно, могат да си помислят, че може би там наистина има нещо. Иначе, това е очевиден абсурд“. Възможно е да са прави за тяхната среда, но тук, в Русия, ситуацията е друга. Тук 90% от хората повярваха в това очевидно лъжливо обвинение.

Вие разчитахте ли редакциите на медиите, които публикуваха тази лъжа, да Ви отговорят?

Честно казано, не, не разчитах. Ако те са написали това, то нищо друго няма да напишат. Много е жалко, че в Русия вече може да се публикуват такива абсурдни фалшификати. В минали години беше невъзможно човек да си представи нещо подобно.

 

Източник: https://www.sibreal.org/a/eto-soznatelnaya-lozh-ekspert-o-sozdanii-biooruzhiya-v-ukraine/31746506.html

 

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

nine + fifteen =