САПАРД е източван със скорост 100 000 лв. на ден

Дата: 09 Март 2009 Автор: в-к „Телеграф”

0
282

Даваме на прокурор депутатски син

Ангелов-младши е вземал над 1500 лева заплата, за да контролира договорите 

Лидерът на Единната народна партия Мария Капон в интервю за в-к „Телеграф”

– Г-жо Капон, синът на колегата ви от ОДС Румен Ангелов – Асен Ангелов, заведе иск срещу вас за клевета, а баща му поиска имунитета ви. Притеснена ли сте?

– Не! Единственото ми притеснение е, че средствата на данъкоплатците изтичат с удивително висока скорост.

– Ангелов ви обвини, че сте маша на управляващите.

– Разбирам, че е развълнуван от разкритията и затова е трудно да му се сърдя. Аз съм точно толкова маша на управляващите, колкото той е „барабанчик на революцията“. Но да говорим сериозно – ако управляващите случайно са решили да вадят въглените на корупцията, то сигурно цялата опозиция ще е съгласна да е маша. Засега обаче такава тенденция няма. Вие виждате ли я?

– Не, единственото, което виждам от скандала, е, че пари на данъкоплатците изтичат и към опозицията.

– Именно затова операция „Чисти ръце“ не минава по разделителната линия леви-десни, управляващи-опозиция. Тя е за всички ни! Разделителната линия вече е различна – от едната страна са гражданите, от другата – мафията.

– Ще заведете ли контраиск за клевета? Румен Ангелов заяви, че сте се заканила пред него да смачкате сина му.

– Това не е моят език и стил. Обикновено не се заканвам, а действам и ако искам да смачкам нещо, то това е корупцията. На родителска среща на пълнолетен син не ми се участва. Тази седмица с колегата Елеонора Николова ще подадем сигнала в прокуратурата за скандалните договори. За да бъдат сключени контрактите без процедура за обявление, е бил използван антикорупционният екшън план за САПАРД с претекста за форсмажорно обстоятелство. Фрапиращото е, че част от договорите са изпълнени за 3 дни. Дори най- бавните са приключени за 15 работни дни! Това е пример за скоростно източване на средства. Нещо като пир по време на чума. И всичко това – на фона на земеделските стопани, чакащи някакви пари, за да оцелеят. Единият е под гръмкото заглавие „Услуги за изграждане на ефективна етична инфраструктура и предприемане на мерки за подобряване на процедурите на агенция САПАРД“. Зад това заглавие всъщност се крие източването на 600 000 лева. Има други два контракта – с одитната фирма „Гранд Торнтън“, която е наета, за да направи, забележете, пазарно проучване за осреднени цени на инвестиционните разходи по програма САПАРД и да види дали вече платените проекти не превишават въпросните стойности. Двата контракта са сключени в един и същи ден – 20 август, и са за 909 000 лева и за други 500 000 лева. А срокът на изпълнение е 31 август -11 дни по-късно. Това е несериозно! Само за да изпратиш писма¬та до всички фирми, сключили договори за проекти по САПАРД и да получиш отговорите им, трябва много повече време. Излиза, че фирмата е получила по 100 000 лева за ден работа. И то за какво? Да изчисли осреднени цени за вече сключени договори! Още по-любопитен е друг контракт – с немската фирма „Ноен Щифенхофер“ и българския им подизпълнител – адвокатската кантора „Пенков, Марков и партньори“. Той е сключен на 21 август, срокът за изпълнение е до 30 август, а за това време канторите трябвало да направят „правен анализ на досиета на финансирани по САПАРД проекти за установяване на индикатори за измама -„свързаност“. Договорът е за 850 000 лева. Отделно обаче на адвокатите на немската фирма са плащани по 750 лева на час, или 6000 лева на ден, а на българските – 370 лева на час, или общо 3000 лева на ден. Така общо са взели 950 000 лева. За да заложат критерий „свързаност“, след като вече са били сключени договорите. От Единната народна партия подозираме, че именно заради въвеждането постфактум на подобен критерий „свързаност“, както и заради всички тези договори, с които са източени 4 млн. лв. през ноември ЕК ни спря безвъзвратно 250 млн. евро. Големият цинизъм днес обаче е, че управляващите не носят отговорност.   Все някой трябва да я поеме. Затова питам и премиера, и министъра на земеделието и вицепремиера по еврофондовете кой ще е това? Как да си обясним, че Националният исторически музей има 109 000 лева бюджет, а за прословутата етична инфраструктура са дадени 600 000 лева например?

– Възможно ли е скандалните договори, с които са били източени въпросните 4 млн. лева, да са сключени без участието на Асен Ангелов? Той твърди, че отговарял само за работното време и облеклото.

– Той може да твърди каквото иска, но има заповед от 20 август, според която са му възложени организационни и контролиращи функции. В това число и върху договорите. Не съм прокуратура, нито разследващ орган, но като данъкоплатец смятам, че не може човек от администрацията да получава над 1500 лева стартова заплата, за да следи за униформа и работно време. А и за каква униформа говорим? За два костюма, които вероятно всеки от фонда си купува сам! Да не говорим, че в модерния свят за работното време се грижи електронна пропускателна система.

– Реална ли е опасността от междинен доклад на ЕК по еврофондовете през март? За него настоява бюджетната комисия към Европарламента.

– Имах такива опасения. Затова при изслушването на министър Гергана Паси в комисията по евроинтеграция зададох този въпрос. Отговор обаче не получих, така че пак ще сме изненадани. Както обикновено.

– Управляващите контрират, че проблемите със спрените европари се преекспонират, защото България се гледа под лупа, а в останалите страни също има злоупотреби.

– Това е комплексирано мислене. Очевидно е, че злоупотреби има. Но по-интересното е дали сред самите управляващи няма кръгове, които искат да преекспонират тези проблеми за сметка на българския национален интерес. Това са хора, които се готвят за следващото управление и действат на принципа: „Колкото, по-зле сега, толкова по-висок пост за мен утре.“

– Кого имате предвид?

– Ще видите, когато подадем сигнала в прокуратура¬та. Като бивш прокурор г-жа Николова подготвя папка, която да става за повдигане на обвинение. Сигналът е далеч по-крупен. Скандалните договори във фонд „Земеделие“ са само нишката.

– Вие изискахте и договора за системата в Националната агенция по приходите. Какво показва той?

– От него става ясно, че условията са променяни неколкократно, като за първите 9 месеца са преведени над 2,5 млн.евро. Това се случва в навечерието на предходните парламентарни избори. Резултат до момента няма. Видът на софтуера е сменен,направена е доморасла система със страшно много дефекти. Според експертите на ЕНП е абсолютно невъзможен за осъвременяване. Дори няма да говорим за „детайли“ като изпуснати срокове за въвеждането на софтуера, както и липсата на връзка между НАП и митниците. При срещите ми с хора от НАП разбрах, че същата система е била приложена в Ботсеана, Ливан и Саудитска Арабия. Имаме данни, че подобен софтуер действа и в Здравната каса. Затова изискахме договора, но отрам все още не ни е предоставен. По наши данни софтуерът в НЗОК е правен експериментално в Констанца, Румъния, и всъщност ние сме един от експериментите. Въпросът е работи ли системата. Изтичат ли пари? Според мен – да! Вижте в аптеката – лекарствата на свободен достъп са около 2 пъти по-евтини от същите по НЗОК. Това какво е, ако не източване? Кога за последен път ви се случи да отидете уж само за едно изследване в болница, а накрая да са ви изписали 2 дни, че сте лежал и куп други неосъществени процедури? Това си е източване, което се толерира, защото с него оцеляват болници.

– Оптимист ли сте, че ще има дясна предизборна коалиция?

– Важно е да сме реалисти. Съюзът на десницата може да се прави от два типа хора – едни, които сковават Ноевия ковчег за приют и оцеляване на купчина лидери, и други, които търсят обща платформа за промяна на България. От създаването си Единната народна партия се опитва да стимулира втория процес. Първият не интересува никого, а и за да оцелее ковчегът, трябва да има потоп. Морето от ръце и сини знамена вече няма да ги издигне на повърхността, защото тези ръце са протегнати надолу, в делника, за да изкарват прехраната си. И ние, новата генерация десни, трябва да им помогнем да го правят с достойнство, за да вдигнат очи. Ние идваме!

ЛЮБА БУДАКОВА

ОСТАВИ КОМЕНТАР

two × three =