Скандалният запис не е личен проблем на Бойко Борисов

0
1140

На вниманието на г-н Иван Гешев – Главен прокурор на Република България и Държавна агенция „Национална сигурност“

Скандалният запис не е личен проблем на Бойко Борисов

Във връзка с изтеклия в петък, 12.06.2020 г. запис, който се представя като телефонен разговор на премиера на Република България и създава основателни съмнения за негова съпричастност към този монолог, Единна народна партия смята за необходимо правораздавателните органи в страната да възбудят проверка. Тя трябва да установи автентичността на записа. Ако записът е фалшификат, трябва да бъде потърсена отговорност на създателя за уронване престижа на изпълнителната власт, дестабилизация и поставяне под съмнение на способностите на българските специални служби за охрана и опазване на комуникациите на министър-председателя. Не смятаме този факт за безобиден, а още по-малко смятаме това за „реклама“ на управлението на България като цяло и на Бойко Борисов в частност.

Ако добилият популярност запис се окаже автентичен, остава на дневен ред въпросът кой може да записва българския министър-председател и има ли пробив в държавата на такова ниво. Тогава излиза и въпросът дали г-н Бойко Борисов използва държавните регулатори като средства за насилие, които да „размазват“ тези, които „не се съобразяват“ с него? Как знае премиерът какво обвинение ще бъде повдигнато на български гражданин, преди то да е действително повдигнато? Актуален става и въпросът за отношението към контролиращия от името на суверена орган – Народно събрание, чийто авторитет е поставен под съмнение. Същият въпрос е валиден и спрямо председателя на парламента, който получава разпореждания от този, който трябва да бъде контролиран.

Липсата на легитимна проверка на изтеклия скандален телефонен запис може да създаде сериозни проблеми в дипломатическите отношения с поне четири държави-членки на Европейския съюз. „Възможността да се прикрие истината и нежеланието да се извърши проверка, заявено публично от министър-председателя, са възможност за уронване на международния престиж на страната и взаимоотношенията със съюзниците ни“, каза председателят на Единна народна партия Валентина Василева.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

twenty − sixteen =