Слагаме край на партийните назначения в ръководствата на болниците

0
258
Валентина Василева

Промените в Закона за лечебните заведения, предложени от коалиция „Изправи се! Мутри Вън!“, бяха приети от Комисията по здравеопазване в Народното събрание. С тях се въвежда изискване за всички ръководни постове – не само изпълнителните директори и управителите, но и за членовете на Съветите на директорите и контролните органи в държавните и общинските лечебни заведения – да се назначават само след конкурс.

„Практиката на правителството на ГЕРБ да „поставя“ членове на Съветите на директорите за партийни или други „заслуги“, е порочна и трябва да спре. Голяма част от неудачите във функционирането на здравната система и управлението на лечебните заведения се дължи именно на партийни назначения без конкурс в ръководствата на болниците“, подчерта народният представител Валентина Василева-Филаделфевс от ИМВ. Според нея здравна система в колапс – в условията на пандемия, са несъвместими с окопаването на калинки на властови позиции в лечебните заведения.

По време на заседанието в комисията бе изслушан министърът на здравеопазването в оставка Костадин Ангелов за действията на правителството за справяне с пандемията от COVID-19. Валентина Василева зададе въпросът дали правителството разполага с разписан План за действие, с ясни критерии за това при какви параметри в развитието на кризата, какви мерки и действия се предприемат. По думите й, по нищо не личи Министерският съвет да взема решенията си по някакви правила, а по-скоро е близо до хаоса. „Системата, която Вие самият наричате „ластик“ или „правилото на мечо Пух“, звучат нелепо в контекста на пълните болници. Единственото, което разбрахме от разнопосочните и хаотични мерки е, че училищата са по-опасни от моловете“, категорична бе Валентина Василева.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

five × 2 =