Службите са покровителствали Метуш Байрами и Иван Тодоров-Доктора

Дата: 14 Май 2009 Автор: ЕНП

0
307

Бойко Борисов като главен секретар на МВР по това време няма как да не е бил уведомен за акция срещу Йосич, каза Мария Капон 

Службите са покровителствали много хора от подземния свят. Става въпрос за политика към група престъпници, много от които не са вече сред живите. Това каза на брифинг в парламента независимият депутат Мария Капон.

Депутатът се позова на информация от така нареченото дело „Цвете” или „Лале”, което е обект на работа от анкетната комисия „Йосич” в парламента. Според Мария Капон става въпрос за покровителстване на имена като Метуш Байрами, Иван Тодоров-Доктора и Димата Руснака. Капон не уточни, дали може да се говори за сътрудничество на тези имена с българските служби. Според Капон трябва да се провери защо не е била задействана системата „Скреч” през 2000 година след предупреждение от страна на австрийските власти, че лицето Сретен Йосич, чрез изброени десетина имена за самоличност, влиза постоянно и безпрепятствано в страната. Капон каза, че това се е случило по времето на кабинета на Иван Костов през 2000 и 2001 година. Има достатъчни данни за съмнения, че Сретен Йосич е бил покровителстван от българските служби за дълъг период от време.

Това заключение се отнася не само до Йосич, но и до други престъпници – като например Димата-Руснака. Трябва да бъдат спрени всички спекулации с името на Бойко Борисов, каза още Мария Капон.

Мария Капон каза, че час по-скоро трябва да бъдат разсекретени материалите по това дело. Само така според нея могат да се избегнат спекулациите около това кой е взел и кой не участие в залавянето на Йосич. По думите на Капон Бойко Борисов като главен секретар на МВР по това време няма как да не е бил уведомен за акция срещу Йосич. Още повече – не би могло такава операция да бъде проведена без неговото участие, смята още Капон.

Според депутата в комисията трябва да бъдат изслушани Кирил Радев и бившият главен секретар на МВР Славчо Босилков.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

3 × four =