Смятаме, че надменно отношение в процеса на преговорите би изиграло лоша шега…

Дата: 21 Март 2009 Автор: Ре:ТВ - стенограма

0
319

Смятаме, че надменно отношение в процеса на преговорите би изиграло лоша шега, която ще има значение за бъдещето на България. 

Мария Капон, лидер на ЕНП в ефира на Ре:ТВ

Водещ: Здравейте, г-жо Капон.

Мария Капон: Здравейте.

Водещ: Сега Вие как водите преговорите с ДСБ-СДС. Видяхме, че има 2 начина – или споделяне на някакви принципи или пък искания някакво към ДСБ- СДС и отправяне на предложения. Вие по какъв начин водите преговорите?

Мария Капон: Единна народна партия приветства желанието за широко дясно обединение. Вчера имаше първи кръг от преговорите, официалните преговори вече. Искам да уточня какво означава, че ние държим на равнопоставеността, защото това е един от много стари принципи и аз много се радвам, че г-жа Мозер е в студиото, който винаги е бил принцип на покойния г-н Савов. Затова, че трябва да има равнопоставеност в подписите в коалицията и че тя трябва да е в равнопоставени лица, т.е. оста СДС-ДСБ трябва така да се разшири, че утре всички да имат равнопоставеност не на бройките места, както се опитват всички да го разбират, а напротив – в това да бъде записано името на партията, т.е. достойно да бъдат уважени членовете на партиите и съответно представителство на самата партия в тази коалиция и във взимането на решенията. Това означава равнопоставеност. Разбира се, пълна прозрачност и за нас от Единна народна партия най-важни са 3-те приоритета. Първият е меморандума „Чисти ръце”, който аз представих на колегите си в Каденабия, вторият е, разбира се, антикризисна програма, защото България е в много тежко положение сега и третият – връщането на България в истинската европейска интеграция. Смятаме, че тези приоритети са изключително важни и по тях сме готови да разговаряме с всички партии, които смятат, че можем да имаме национален консенсус по тях.

Водещ: Днес, г-жо Капон, прочетох във в. „Капитал” любопитна информация за това, че в Каденабия вие сте били разочаровани от това, че не са били водени разговори за общо явяване на повече партии и сте заплашили един вид, че ще се явите заедно с „Ред, законност, справедливост”. Вярно ли е това?

Мария Капон: Е, както се казва, това не е стила на Единна народна партия, още по-малко моя стил с говорене за заплахи. Напротив, в Каденабия нямаше никакви разговори затова как да бъдат съставени коалициите. Ние имахме един семинар, който беше за една много добра политика, която да води едно дясно-центристко управление и какъв е ангажимента на българските партии от дясно –център спектъра до 2020 г. В Каденабия обсъждахме проблемите на българската църква, европейското бъдеще на България и на Европа, и приоритетите. В Каденабия обсъждахме антикризисни мерки, които са необходими. Разбира се, дали България има нужда от Велико народно събрание, съдебна реформа, как съдебната система да не се възпроизвежда сама? Но в Каденабия никой не е водил разговори, в които да се е говорело за това каква коалиция трябва да има, какви условия се поставят и кой какви коалиции би сключвал, ако не се състои нещо. Така, че не знам откъде журналистите от в. „Капитал” с всичките ми уважения, имат тази информация, тъй като форумът беше затворен, а ние бяхме създали свой регламент вътре и бяхме приели да не даваме информация до приключването на форума. Така че за мен е интересно от къде имат тази информация.

Водещ: ….някой ваш колега, който евентуално им е подал подобна информация, а не на самите колеги.

Мария Капон: В студиото има, поне г-жа Мозер е била на самия семинар и може да потвърди за какво ние говорихме. Но да се върнем към по-важната тема, защото всякакви интриги ще има оттук нататък много. За това, че ние сме много притеснени за всичко, което се случва в СДС и ние вярваме, че те ще се справят, защото напрежение наистина има. Смятаме, че надменно отношение в процеса на преговорите би изиграло лоша шега, която ще има значение за бъдещето на България. Затова от страна на Единна народна партия няма други пречки, няма други изисквания, освен приоритетите, които са важни за страната.

Водещ: Благодаря Ви, г-жо Капон. Мария Капон, председател на Единната народна партия. Явно всички търсят равнопоставеност….

ОСТАВИ КОМЕНТАР

3 × four =