Срещу монополитмонополите и злоупотребите

0
417

Още през 2006 г. Мария Капон първа постави въпроса за безотчетното харчене на пари от Народното събрание, станали известни като „Черната каса на парламента”.

08110621През 2008 г. Мария Капон настоя в НС държавата да вземе мерки срещу картелните споразумения за цената на хлебната пшеница, цената на хляба и цената на олиото.

На 7 юли 2008 г. в рамките на дебат за реформата на българския политически модел пред президента на републиката, Мария Капон заяви, че поне 20 олигарха трябва да бъдат изпратени в затвора. Това е първото публично изказване на български политик, което директно посочва този порок на българската политическа система.

През 2008 г. Мария Капон поиска изслушване на председателя на Комисията за защита на конкуренцията за увеличаващите се цени на горивата и опасността от формирането на монополи и картели в сектора.

През 2008 г. ЕНП поиска разсекретяване на одитния доклад на Фонд „Републиканска пътна инфраструктура“, за да могат всички да научат какви са установените злоупотреби, предизвикали по-късно скандала, известен като „Батко и братко“.

На 1 октомври 2008 г. ЕНП заяви, че повишаването на цените на природния газ са необосновани, а методът, по който се определя цената, е непрозрачен. Партията поиска разсекретяване на договора между „Булгаргаз“ и „Газпром“.

През октомври 2009 г. ЕНП внесе в прокуратурата сигнал за газовите договори на Румен Овчаров, ощетили държавата с 1.4 млрд. лева, подписани по време на управлението на Тройната коалиция.

През юни 2011 г. икономическият екип на Единна народна партия представи данни за схеми за митническа контрабанда и покровителство от страна на хора в Агенция „Митници“.

През юли 2011 г. ЕНП призова Министерски съвет да има готовност за интервенция на пазара на течни горива, във връзка с отнемането на лиценза на „Лукойл Нефтохим Бургас“ от Агенция „Митници“.

През февруари 2013 г. ЕНП поиска оставките на шефовете на КЗК и КЗП и връчи на Бойко Борисов фактура за мандата. Според ЕНП проблемът за цената на тока не се корени в технически параметри, ката видовете електромери, периода на отчитане, какво и защо пише във фактурите. Проблемите са: първо, че тази цена е монополна и второ, че тази цена е обществено неприемлива.

През януари 2014 г. Единна народна партия внесе сигнал до Комисия за защита на конкуренцията за възбуждане на проверка за наличие на картелно споразумение между фирмите- изкупвачи на тютюн на територията на България.

elatakaЕдинна народна партия категорично и безусловно подкрепи протеста на българския бизнес срещу спекулативните цени на електроенергията. Двуличното поведение на властта, в полза на енергийната мафия, е насочено директно срещу интересите на тези, които произвеждат благата на страната и дават работа на стотици хиляди хора.

Интервюта

Позиции

ОСТАВИ КОМЕНТАР

6 + four =