С 4000 бели амура зарибяват язовир „Йовковци” по инициатива на ЕНП

Дата: 29 Август 2011 Автор: EНП

0
214

С 4000 бели амура ще бъде зарибен язовир „Йовковци” през октомври, съобщи за в. „Борба” Мариян Димитров-Марчо от Велико Търново, дългогодишен състезател по спортен риболов и член на местния клуб „Корморани”. Инициативата е на кандидат-общинските съветници от Единна народна партия (ЕНП) в старата столица, сред които е и Марчо. Ентусиастите се надяват язовирът да се прочисти от водораслите и да се подобри качеството на водата.

„Риболовците недоволстват, че рибата се крие в тревите и трудно се хваща. За да се очисти от туфите и водораслите, пускаме бял амур от рибарник в Николаево, който е с тегло около 150 грама. Ще го оставим да си свърши своята работа и да очисти язовира”, пояснява дългогодишният спортен рибар. Той призовава своите колеги по въдица, отишли на „Йовковци”, ако уловят малко амурче, да го пускат отново във водата, за да придобие зрялост до 600-700 грама.

Цялата сума от 2000 лева за 4000 риби са дарени лични средства от местните кандидат-парламентаристи. Те се надяват до края на годината да излезе и разрешителното да пуснат още 40 000 риби, този път по програма на Министерството на земеделието и храните.

Язовир Йовковци се намира под село Вълчовци, на около 5 км западно от град Елена. Построен е преди около 20 години на река Веселина. Общият му обем е 92 179 000 m³.  Разположен почти изцяло на територията на община Елена, той водоснабдява градовете Велико Търново, Горна Оряховица, Лясковец, Стражица, Златарица, Елена, Габрово и Дряново. Територия от 223 000 дка около язовира са обявени за хигиенно–защитена зона.

Във водите му плуват шаран, толстолоб, бяла риба и др., което дава възможности за развитие на риболовен туризъм.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

4 × 5 =