Тодор Василев: Румен Овчаров да каже защо нито една банка не иска да гарантира „печелившия проект“ Белене

Дата: 19 Ноември 2012 Автор: Радио Сливен Нет

0
196

todor-vasilevЗа нас темата на референдума е: „За или Против АЕЦ Белене“, независимо от всички опити на управляващата партия ГЕРБ да се замаже това обстоятелство във формулировката на въпроса. Другата партия, която замазва реалните обстоятелства, е БСП, която отказва да приеме единствената легитимно призната сума 22 милиарда лева като стойност на това безумие. Не се намери нито една банка, която да е склонна да пожертва парите си в този толкова „печеливш“, според Румен Овчаров проект. Това заяви в интервю за Радио Сливен Нет председателят на ЕНП в Сливен Тодор Василев, който е член на Изпълнителния съвет на партията.

Както вече информирахме, първият инициативен комитет с алтернативната позиция по националния референдум, представляван от Мария Капон, се обяви срещу строителството на АЕЦ „Белене“. В комитета са се включили хора от цялата страна, каза още Василев.

ЕНП много ясно заявява, че тоталната ни енергийна зависимост създава монополи и е оръжие в чужди ръце за по-интензивно или по-екстензивно развитие на икономиката ни. В зависимост са поставени не само всяка фабрика, всеки парник, но и всеки апартамент и всяка къща. Това директно влияе върху икономическата ни сигурност, а от там и върху националната ни сигурност.

Друго обстоятелство, което ни прави категорични в нашата позиция по този проект е че ни се предлага технология на модел реактор от 92-ра година, който е леко подобрен за нашите условия. Дори да стартира веднага проектът, докато бъде построен и пуснат в експлоатация този модел ще бъде вече на около 30 години. Още по-стар е моделът на турбината, той е от 65-та година.

Токът от така нареченият АЕЦ Белене ще струва 4 – 5 пъти по-скъпо от този произведен в АЕЦ Козлодуй.

При цялото ни уважение към ЦИК и с ясното съзнание, че не ни се налага да организираме често референдуми, все пак ни е трудно да разберем, къде е справедливостта в това гражданските комитети, които са на обратната теза, предложена за допитване да нямат представители в секционните и районните избирателни комисии или да трябва да си ги заплащаме.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

12 − one =