Трябва да свалим розовите очила и да разберем…

Дата: 12 Март 2009 Автор: „Булевард България” по Ре:ТВ, стенограма

0
330

Трябва да свалим розовите очила и да разберем, че България в момента е в криза, българска икономическа криза, повлияна от външната финансова криза, но най-вече българска икономическа криза 

Мария Капон, председател на Единна народна партия в „Булевард България” по Ре:ТВ, заедно с Емил Василев от Ред, законност и справедливост

Водещ: Да започнем с изслушването. Адекватни отговори получихте ли от Орешарски и новия шеф на НАП?

Мария Капон: За първи път мисля, че днес новият директор на НАП, г-н Стефанов каза, че страната е в тежко състояние, нарече почти състоянието крах, тенденцията е лоша. Реално резултатите, които се очакват през годината също не са в добрия смисъл, както обикновено позитивно отговаря г-н Орешарски. Аз лично смятам, че трябва да дадем доверие на Националната агенция по приходите, за да може поне да гарантира фиска дотолкова, доколкото е възможно след катаклизмите, които се случиха в страната. Да ви призная, най-важна е политическата воля. Документът, който нося с мен е документ, който едва ли не ще бъдат различни видове комисии, организирани съвместни контролни действия, инструкции, събирания, работни групи, текущо получаване на информация, подписване на инструкция, разбира се

Водещ: Екшън план няма ли?

Мария Капон: Екшън план, разбира се, че има. Мисля си, че този документ, сам по себе си показва доброто желание, може би на директора на НАП да си свърши работата, но най-важно е политическа воля. Политическа воля да има онлайн система между Агенция Митници от една страна, от друга страна, самата НАП, да има спокойствие за служителите да си свършат работата и най-вече да не фалират малките фирми, защото от парализата, в която се намира НАП реално до голяма степен ДДС не се възстановява в момента. Само ще Ви направя едно сравнение, г-н Бедров. За миналата година спрямо предходната към края на годината, пет пъти се е увеличил размерът на ДДС, който не е възстановен на юридически лица, което означава, че явно са намалели потоците на пари в държавата, от една страна и от друга страна, невъзможността за малките фирми да има бързи проверки и съответно възстановяване на ДДС. Това е най-важното, защото ако в следващите месеци, когато сме в период на криза и 20 000 лв. да се възстановяват на фирмите, и 10 000, тези фирми, за тях това са животоспасяващи средства така, че да съхранят работните места и да могат да продължат. Обикновено това с части от не само печалбата, но и парите, които са им за оборотни средства.

(…)

Водещ: Днес получихте ли гаранции от новия директор на НАП, че всичко това, ако вярваме на г-н Василев, тази голяма схема, която е нарисувана няма да случи втори път, дори и сега да бъдат осъдени виновните.

Мария Капон: Знаете ли, г-н Бедров, аз не вярвам, че някъде само, където се разпъват едни схеми от там се получават гаранции и се зашива чувалът, защото НАП има 8000 човека, които работят вътре. Хора, които са администратори, на които ние трябва да дадем доверие и да ги мотивираме, за да работят, защото НАП е в кампания в момента, не трябва да го забравяме. Сигурна съм, че ДАНС ще си свърши работата, от една страна, но много важно е по места в страната, както и в централата, както и законодателно тогава, когато трябва, ние да застанем зад гарантиране риска от сриване на фиска. И за да се върнем към темата от днес, искам да ви кажа, че ние за първи път, може би, заради искреността, в която беше г-н Стефанов, чухме наистина това, че държавата е в тежко положение и аз не иска да отменям тези думи. Трябва да свалим розовите очила и да разберем, че България в момента е в криза, българска икономическа криза, повлияна, може би от външната финансова криза, но най-вече българска икономическа криза

Водещ: Чухме след вашето заседание днес Алиосман Имамов, заместник-председател на комисия и представител на ДПС, че се обмисля вариант, ако не бъде изпълнен бюджет или бъде изпълнен по-слабо от очакваното да се вдигнат някои данъци. Сериозно ли беше казано подобно нещо?

Мария Капон: Ако питате екипа на Единна народна партия, аз ще Ви кажа, че при всяко положение следващото правителство трябва да актуализира този бюджет. Този бюджет е нереален за тази година. Вижда се и по резултатите, които се дават, така че следващото правителство ще трябва не само да го актуализира, но и да даде своите политики.

Водещ: Наистина ли министърът и представители на управляващите са споменали тази възможност или просто това е идея на г-н Имамов?

Мария Капон: Най-вероятно това е идея на г-н Имамов, защото ако трябва да актуализираш бюджет, означава да промениш данъчна политика. Има вариант за покачване на ДДС, най-вероятно това е имал предвид той. Но до това положение, до българската икономическа криза не се достигна само заради външните фактори, а заради големия балон, в който се намираше икономиката през последната година. Нашият екип на Единна народна партия, винаги е казвал, че икономическия ръст, в който се намираме е само имагинерен ръст, защото той е само за инвестиции в имоти, виждате какво се случва с имотите. Строителството е в много тежко състояние, липсата на кредитиране, безработицата, в която се намират все повече предприятия, които освобождават хора и трябва да кажем, че ако София и жълтите павета изглеждат все още по различен начин, в страната хората гладуват, това е истината. И дали на нас ни харесва или не няма никакво значение. Затова г-н Имамов, най-вероятно за да успее да съхрани фиска, за да може да има такива големи заплати са чиновници оттук нататък, особено преди избори, знаете, че администрацията… Смятате ли, че някой ще се опита един месец преди избори да съкращава администрация – не. Значи трябва от някъде да дойдат средствата. Аз не вярвам, че ще има промяна и на данъчната политика преди избори. По някакъв начин ще се избута дотам и най-вече, когато не се връща примерно ДДС от малките фирми, които все повече ще бъдат в рисково положение. Затова ние от Единна народна партия смятаме и съм убедена, че с колегите в Народното събрание от опозицията ще следим много сериозно през следващите месеци какво се случва със страната и тук трябва да кажем, че трябва да има информационна система, която да работи, защото нямайки превенция, няма как, при каквито и схеми да се разчертават, ако няма добра информационна система, няма как да няма дупки. Защото онлайн връзката с митници в момента липсва. Ако Вие сте в НАП, няма как да видите какво се случва на Калотина. А това е много важно, защото ако минава примерно зърно от една точка до друга или примерно се изнася за ОНД републиките, какво се случва? Нека да кажем какво ще се случи. Трябва да се знае кога ДДС трябва да се източва или не.
Водещ: (…) Тези дни се появи някъде информация или се е дало може би мнение на някои хора, че ако не станете част от тази дясна коалиция, която в момента се оформя около СДС и ДСБ, вие водите преговори за втора дясна коалиция. Споменати са конкретно вашите две партии, затова е добре да кажете имали такова нещо или не.

Мария Капон: ЕНП има мандат за преговори от център-дясното, без партиите от тройната коалиция, разбира се и без екстремистки партии. Това е мандатът, в който имаме. Ние преговаряме с всички в този спектър и преговаряме от мисля, че повече от месец и половина. Трябва да има обединение за…

Водещ: Всички означава абсолютно всички?

Мария Капон: Всички между център и дясно. Няма предимно и по-малко предимно. Има екип за преговори и нищо няма да се прави зад гърба на хората, които са в партията, които ще вземат тези решения. Трябва да Ви кажа, че ние сме от хората, които смятаме, че трябва промяна за България и промяната за България е много необходима сега и веднага. България е в много тежко състояние. България има нужда от три национални консенсуса.

Водещ: Стремите ли се да станете част от тази коалиция около СДС и ДСБ?

Мария Капон: Г-н Бедров, аз заминавам в събота за Каденабия. Ако това е отговорът на въпроса смятам, че има смисъл да има коалиция, когато тя има ясни принципи и равнопоставеност на партньорите. Европа е Европа на ценностите. В Европа няма малки и големи и ако има желание от страна на всички партньори в едно семейство на ценностите, да има равнопоставеност, мисля, че колегите от ЕНП винаги ще подкрепят ценностите. Но ако има лицемерие, знаете ли, виждали сме толкова години избори като изборите на Беронов. Не искаме да участваме в никакъв Ноев ковчег, в който трябва да оцелеят десетина лидера. Много са лидерите в десницата. По-важно е какво искат българските граждани. На тях им трябва промяна. Искам да участвам и го казвам вече като председател на партията. Искам да участвам в проект, в който България ще има по-добро бъдеще и вие знаете, че това става само чрез операция „Чисти ръце” от една страна.

(…)

Мария Капон: Искам само да добавя, че разделителната линия наистина е точно тази, разделителната линия между мафията и гражданите и тук искам да кажа, че с РЗС работим много сериозно по много от темите и тази разделителна линия съществува в обществото и тя е важна за българските граждани.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

seventeen − 5 =