Търсят кой да даде 10 000 лева, за да има референдум за АЕЦ

Дата: 14 Ноември 2012 Автор: 24 часа

0
365

В. 24 часа

Търси се партия, готова да си плати, за да излезе срещу БСП в предстоящото през януари национално допитване за развитието на ядрената енергетика, по-известно като „референдума за АЕЦ „Белене“.

Казусът възникна, след като ЦИК реши да прилага разпоредбите на Изборния кодекс за провеждането на първия референдум в най-новата ни история. Проблемът е, че законът за допитването до народа не дава достатъчно предписания за организиране на референдума.

Той постановява, че задължително се регистрират „застъпници на алтернативната позиция“. Но при какви условия, изборните надзорници решават тази седмица.

За да се спази Изборният кодекс, застъпниците трябва да внесат минимум 7000 подписа – такова е изискването за явяване на избори на всяка политическа формация. Второто условие е партията да внесе и депозит в размер на 10 хиляди лева.

Ако поискаме внасянето на депозит, ще поставим застъпниците на двете тези в неравностойни условия, коментира говорителят на ЦИК Бисер Троянов. Иницииралитеподписката за провеждането на референдума не са внасяли паричен депозит, обясни той.

Все пак не може срещу над половин милион подписа, с които е поискан референдум за втора атомна, да няма легитимирал се също чрез подписка субект, обясниха юристи.

Две формации вече са заявили желание пред ЦИК да разясняват на народа защо не трябва да се строи нова АЕЦ като официални опоненти на левицата и гражданския комитет, съобщиха от комисията.

Запитване са направили партия „Зелените“ и неправителствената организация Национален център за зелена икономика, каза за „24 часа“ Троянов.

Ако обаче се наложи да платят 10 хил. лева, зелените надали ще подадат документи, казаха неофициално негови колеги.

За финансовите възможности на фондацията и готовността да плати големия депозит информация няма, но запознати изразиха опасения дали ще може да събере бързо 7000 подписа.

Не е ясно как без регистрирани застъпници на алтернативната теза ще се организира информационната кампания, която задължително предшества самото допитване. Тя трябва да осигури на гражданите равнопоставен достъп до всички „за“ и „против“ строителството на нова ядрена централа в България.

Междувременно късно вечерта в понеделник Централната избирателна комисия е приела решение, което отговаря на въпросителните около легитимацията на опонентите. Вчера то бе качено в сайта на ЦИК.

Изборните надзорници са предвидили създаването на инициативни комитети по подобие на този, който поиска референдума.

Това означава, че не може партия да се регистрира като застъпник на обратната теза.

Няма пречка обаче лидери и членове на партии, обществени фигури и всички останали граждани да участват, поясни Бисер Троянов.

ЦИК е решила, че комитетът трябва да се състои от 5 до 15 души. Той трябва да събере 7000 подписа – какъвто е и прагът за партиите при участие в избори.

Дори условието с таксата да остане, аз лично и Единната народна партия ще положим всички усилия, за да информираме гражданите. Те не са овце, за да им се показва само едната страна на монетата.

Това заяви пред „24 часа“ Мария Капон, която потърсихме като дългогодишен противник на АЕЦ „Белене“. Тя води битка срещу проекта и от личната си страница във фейсбук, където е прекръстила проекта на „БеляНе!“.

Бившата депутатка декларира готовност да събере подписите и да внесе 10 хил. лева, за да се впише в Централната избирателна комисия като легитимен противник на евентуалната нова ядрена централа.

„Трябва да знаем и колко време имаме, за да съберем 7 000 подписа. Понякога дяволът е скрит в детайлите. Очевидно законът не е добре уреден“, коментира още тя.

КАЛИНА ВЛАЙКОВА, ЕЛИЦА ГИЛТЯЙ

Експерт: Дори да няма противник, допитване ще има

Няма вариант референдумът да пропадне, дори да не се появи желаещ да защитава противниковата позиция в рамките на кампанията. Това заяви специалистът по допитванията Славея Христова, която оглавява фондация „Болкан Асист“. Неправителствената организация е един от радетелите на пряката демокрация и участва активно при подготовката на закона за референдумите в миналия мандат.

„Най-лошото, което може да се случи, е дебат без защитници на обратната теза. Не е задължително да има такива. Това по никакъв начин няма да се отрази върху самото провеждане на референдума“, обясни Христова. И напомни, че Министерският съвет е длъжен да издаде информационен лист, в който да обясни технологията по гласуването и мотивите, довели до провеждането на допитването. (24часа)

Мария Капон: Твърде ниска цена, а можеш да застанеш против БСП и ГЕРБ

mcappone_pd_new– Г-жо Капон, като отявлен и дългогодишен противник на строителството на АЕЦ „Белене“ бихте ли участвали като застъпник на обратната теза в информационната кампания преди референдума?

– Ние ясно сме заявили своята позиция. И нещо повече – още на 3 септември Единна народна партия протегна ръка към всички, които смятат, че българското общество трябва да бъде информирано пълноценно с цялата истина, а не да слуша само проповедниците на проекта, които очевидно не защитават българските национални интереси.

– Това означава да организирате събирането на 7000 подписа и да внесете 10 000 лева депозит, ако сегашните условия останат. Склонна ли сте да го направите?

– Разбира се. Това е твърде ниска цена и твърде малко усилие, за да застане човек срещу официалното становище на БСП и неофициалното на ГЕРБ. Всяко усилие си струва, щом има риск България да задлъжнее с милиарди евро, които и внуците ни ще трябва да плащат.

– Как бихте убеждавали обществото да гласува против „развитието на ядрената енергетика в България чрез строителството нанова АЕЦ“?

– Лъжат ви дори с въпроса. Не се заблуждавайте, пак става дума за „Белене“. От тази централа интерес има Русия, а не България. Не разрешавайте стари технологии на българска земя след случилото се във „Фукушима“. Не разрешавайте да смъкнат и последната риза от гърба ви – искат вие да платите това, което банките отказват да финансират! (24часа)

Преди месец Литва не пожела да строи АЕЦ

Масов вот против строителството на нова атомна централа имаше преди месец в Литва.

На 15 октомври на национален референдум литовците гласуваха с „не“ на въпроса „Подкрепяте ли развитието на ядрената енергетика чрез строителството на нова атомна централа?“. На същия ще отговарят и българите на 27 януари догодина.

Неофициално се заговори, че управляващите от ГЕРБ получили вдъхновение именно от литовския пример за преформулирането в последния момент на внесения от БСП въпрос, който първоначално беше конкретно за строителството на АЕЦ „Белене“.

И в Литва хората са си знаели за какво точно гласуват – разработения проект за АЕЦ във Визангинас, която трябваше да замени спряната „Игналина“ заради ангажиментите на Литва към ЕС.

С „не“ обаче отговориха близо 62% от гласувалите. „За“ бяха едва 35 на сто. Участие в допитването взеха 52% от имащите право на глас литовци.

Резултатите от референдумите в Литва обаче нямат задължителен за властите характер. (24часа)

ОСТАВИ КОМЕНТАР

two × five =