Валентина Василева: Няма по-добър закон от гражданския контрол и съвест

01 Ноември 2016 автор: Радио Сливен Нет

0
384

„Имахме много сериозен дебат в ЕНП и с много малък процент надделяха мненията ЗА задължителното гласуване. Длъжна съм да отстоявам тази теза. Въпросът го приемам повече пожелателно  към гражданите данъкоплатци, които да се отнесат отговорно кой и как разпределя техните средства“. Това коментира пред Радио Сливен Нет председателят на Единна народна партия /ЕНП/ Валентина Василева – Филаделфевс.  Би трябвало нас да ни интересува това, както и в коя банка ще вложим парите си и как ще бъдат управлявани, смята тя. Във Франция  гласуването не е задължително, но процентът на гласували е висок. В Гърция  има  задължително гласуване, но   процентът не по-висок от нашия. По-скоро това е също въпрос на дебат. Гражданите трябва да разберат, че няма друга печеливша формула в условията на демокрация, няма закон, който да бъде по-добър от гражданския  контрол и съвест. Най-голямата отговорност при демокрацията е правото на свободен избор. Ако отсъства – стигаме дотук, докъдето е стигнала България, коментира още Василева.

Въпросът дали избирателите подкрепят мажоритарния  избор на депутати с абсолютно мнозинство в два тура със сигурност ще затрудни част от избирателите, смята председателят на ЕНП. Василева припомни, че още през 2008 година от партията са предложили  смесена система за избор на народните представители – 50 процента от тях да бъдат избирани с партийни листи, а другите 120 депутати –  с мажоритарен вот. Това също трябва  да бъде дебатирано, настояват от ЕНП.  „Виждате, че сега в партийни листи няма проблем да бъдат прикривани и престъпници. Сега въпрос на дебат е  и това, че  има вариант 100 % да се сведат нещата до две партии. Демокрацията е дълъг процес. Ние не трябва да се плашим от поредица от избори, а трябва да експериментираме. Забелязвате ли, че гласуваме за по-малкото зло, а не за промяната?  Нека властта излезе от  статуквото“, призова Василева.

В отговор на въпрос ще бъдат ли манипулирани изборите и референдума на 6 ноември, председателят на ЕНП коментира, че в последните години изборите са изключително опорочени, но това зависи от гражданите. За да не се опорочи вотът и тази неделя,  призовавам всички граждани  широко да си отварят очите в секцията и да не си продават гласовете за 30-50 лева. „Надявам се да настъпи промяна“, заяви в заключение Валентина Василева.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

2 × five =