Валентина Филаделфефс от ЕНП: Застъпничеството е легалната форма за купуване на гласове

Дата: 23 Май 2013 Автор: http://new.sliven.net

0
297

Имаме преки доказателства, че на 12 май част от гласовете на т.нар. „малки партии“ са откраднати – това заяви в студиото на Радио Сливен Нет Валентина Филаделфефс, член на Контролната комисия на Единна народна партия  /ЕНП/.

По протоколите от избирателните комисии, които са достъпни вече в интернет, се оказва, че дори съпругите и родителите на наши водачи на листи не са гласували за тях. Това звучи доста странно, но е куриозно да е факт – майка ти, баща ти и жена ти да не гласуват за теб, коментира Филаделфефс. Не можем да кажем точно в какъв мащаб, но е достатъчно и малка част от гласовете да се стопят, за да не се стигне дори и до 1-процентовата бариера за партии от формата на ЕНП. Тя припомни, че такива индикации е имало още на местните избори.
Според Валентина Филаделфефс, застъпничеството е легалната форма за купуване на гласове. Ако нямаш застъпници, особено в малките населени места, шансът да ти се опазят гласовете е почти нулев. „Малките“ партии без субсидии нямат шанс за плащат на застъпници, още повече, че това са хората без лимитиран хонорар – може да стигне от 30 лева до стотици. Имаме информация за такива суми, допълни Валентина Филаделфефс. ЕНП разглежда два варианта за справяне с проблема: всяка регистрирана за избори партия по закон да има застъпници и представителство в комисиите или да се приключи системата за застъпничество.
Очаквам други избори наесен, защото в сегашната конфигурация не виждам как ще работи парламентът, заяви още Филаделфефс, като допълни лично мнение, че гласуването на гласове отвън се е прехвърлило в Пленарната зала с купуване на цели партии. На въпрос коя е „най-продаваема“ в момента, Филаделфефс заяви, че с мълчанието и негласуването си вчера от Атака са отворили пътя на новата тройна коалиция с подчертано неуважение към избирателите и институцията Народно събрание.

ЕНП ще анализира първото си представяне на парламентарни избори и задачите в близък срок на разширено заседание на Националния съвет на 1 юни. В аванс, стана ясно, че непосредствено след изборите са открити два нови клуба на партията в Пловдив и Стара Загора.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

2 × 3 =