В тази страна хората да изпитват уважение и страхопочитание, когато видят съдийска тога, а не банда

Дата: 14 Октомври 2008 Автор: ТВ 7

0
338

В сегашния политически живот нещата изглеждат горе-долу като в средната византийска школа – Я, да видим кой зад кого стои?

Сергей Станишев и Красимир Премянов не са от една партия. Бабите и Кънев, не са от една партия. 

Арман Бабикян в сутрешния блок на ТВ 7

Водещ: Арман Бабикян, който е експерт по политически маркетинг, политически ПР. Добро утро! Поканих Ви, за да поговорим малко за ситуацията, защото си давам сметка, че ситуацията около ДАНС скандалите, които текат в момента в политиката на България, може би се очертава много сериозна политическа криза, не толкова икономическа, която си заслужава да бъде разяснена, тъй като хората отвън въобще не могат да хванат връзките – кой срещу кого е, какво се случва в момента, защо в един момент опозиция и управляващи говорят, част от управляващите в един тон срещу друга част от управляващите? Можете ли да разкажете разказа на това, което се случва това сега, една история!

Арман Бабикян: Добро утро. По-тъжното е не само, че не разбират, ами вече мисля, че и не ги интересува това, което е по-тъжната новина, само че за политиците. Докато Велко Вълканов е кристално ясен. Той е кристално наивен или може би кристално глупав, но е кристално ясен. Докато в сегашния политически живот нещата изглеждат горе-долу като в средната византийска школа – Я, да видим кой зад кого стои? Няма начин, при който някой да обяви спокойно, че Арман Бабикян и Явор Дачков разговарят в ефир. Въпросът е кой стои зад тях?

Водещ: Кой е накарал Арман да отиде? Кой е платил на Дачков да говори това, което говори и кой в края на краищата има полза?

Арман Бабикян: И не е много сигурно всъщност дали е така! Това вкарва хората в един много дълбок размисъл, който накрая им става уморителен и те се отказват да го извършват. По тази причина настъпва и тъгата сред обичайно така наричаните люде, които защо ли мразят политическа класа и каква им е класата не е много ясно. Но колкото до Велко Вълканов човеколюбието там беше една класа доминирана над друга. Т.е. разцепваше се цялото общество на две, не една раса над друга. Не знам какво по-хуманно вижда проф. Вълканов в това?!? Но сега горе-долу е същото – т.нар. политическа класа е събрала в себе си всякакви, включително грамотни, завършили Пловдивската английска гимназия до възпитаници на пожарникарското училище в София и т.н. Очевидно, че хората трябва да започнат да се ориентират по други маркери. Това, което става в ДАНС и което е тема вече втори или трети ден, е изключително смешно. Не знам защо всички загрижено със свъсени вежди търчат из държавата, държат се за главите и казват „боже, боже какво става?”.  Аз не знам държава в ЕС, където при уволнението на някакъв си офицер, който ще и да е той, да настъпва такъв драматичен катаклизъм. Президентите да се обаждат, лидерите на водещите партии, министър-председателят, кметове….

Водещ: Опозицията иска закриване, част от опозицията иска закриване на ДАНС, ДСБ иска закриване на цялата служба…

Арман Бабикян:  …на цялата служба. Ама моля ви се този човек е офицер. От сутрин до вечер или трябва да прави лицеви опори или да чисти тоалетната, или да разузнава или да бъде уволняван или той да уволнява. Той е офицер. Точка! Защо е уволнен? Извинявайте няма да се обсъжда в парламентарната комисия. Трябва да има граждански контрол наистина. Такъв още няма. Това е важното за демокрацията. Защо толкова време след като е наличен закона никой не е направил така, че суверенът, който плаща за тази служба не може да контролира бюджета и ефективността на това, което създадоха? Които един ден се нарича чудовище и не знам си какво. Дрън-дрън! Те не са свършили това. А се занимават дали е левия крак, десния бъбрек или лявото ухо. Ами нали това беше демокрацията? Нали всички даваме от нашите си пари, събират ги на едно място, едни умни хора или не толкова умни ги дават, за да се направи ДАНС, създава се ДАНС и те трябва да работят. Нали никой не смята, че Иван Костов е чак такъв идиот, за да смята, че 2 месеца след прерязването на лентата на сградата и тази служба трябва да е заловила всички престъпници?!? Чак толкова наивен? Едва ли? И дайте да я закрием…

Водещ: Да, не е толкова наивен. Само че защо той иска закриването й? Това е интересното?

Арман Бабикян: Очевидно, че интересите на хора като него, на хора като Румен Петков и на други приятели на Андрей Карлов Луканов като г-н Атанасов….

Водещ: Ахмед Доган?

Арман Бабикян: …сигурно Ахмед Доган, първите много сериозно изявления на г-н Цветан Цветанов. Очевидно, че това са хора или с общи спомени или с общи банкови сметки или с обща любов, към Русия….?!? Все ми е едно. Но така или иначе очевидно е, че… Вижте имаше един такъв случай, спомняте ли си когато закриваха безмитните магазини в България. Тогава пак по странен начин управляващи и опозиция се строиха в една редица. Но управляващи и опозиция според нашите „цветни фулмастерчета”, които раздават по вестниците кънчовци, райчевци и т.н. Истината е, че тези хора се нареждат в една редица все едно е докоснат нервен възел. Няма цвят в това.

Водещ: Това щях да Ви попитам Иван Драшков е нещо повече тогава от един обикновен офицер, щом всички реагират толкова бурно на неговото отстраняване. Какво може да се….? Вчера г-н Йордан Бакалов по телефона говори за това, че там е пресечната точка основно в службите, основно в бившето НСС, което сега е ДАНС и което не е функционирало по-различно и по времето на г-н Костов, и по времето на Царя, и по времето на Виденов, и по времето на Любен Гоцев, може би. Т.е. там е пресечната точка между паралелната власт и публичната власт. Там става минаването, преливането от едната в другата.

Арман Бабикян: Разбира се! И е очевидно. България е един пазар, тук се продават кюнци, очила, пуловери и наркотици. От тези всичките неща едното е забранено и затова се произвежда контрабанда. Когато в Югославия имаше проблем почти всичко беше контрабанда, плюс горивото. Тогава се чудехме на Иван Костов жена му разнася ли цистерни, не разнася ли? Щото и горивото….нали и захар да носехме и тя щеше да е контрабанда. Сега със Сърбия няма проблем. Такъв! Не се стрелят, не се разхождат танкове. Но въпросът с наркотиците си остава актуален. Тези канали ги е имало и ще ги има. И не да ми се изправи г-н Иван Костов, който все пак е бивш министър-председател и да ми обяснява злото потекло в държавата от 2 месеца, видиш ли? И как се разкъртва държавността и спират инвестициите. Това е един от аргументите му за закриването на ДАНС. Ако върнем малко лентата назад и се разходим до „Московска 33” ще чуете, че по времето на главния секретар също са спрени наркоканалите. Така като сметна едни 8 г. наркоканали не е имало. И изведнъж се появяват пак. Като на прескочи кобила! Нали никой не вярва в това, че 8 години пазарът е стоял така, щракал е с пръсти….?

Водещ: Всеки пропуска собственото си управление?

Арман Бабикян: Да!

Водещ: Бойко Борисов собственото си главно секретарство, г-н Костов собственото си министър-председателство.

Арман Бабикян: От къде ли хората си купуват наркотици, аз не знам?!? И когато се оказа, че някои се опитва да затворим тези пунктове, които цяла Западна Европа или семейството, хубаво, в което сме влезли, наричаме ЕС, казва да затворим, плюс американския посланик, плюс доста хора в България, се наредиха точно същите лица в една редица. Може би тези, които по силата на служебното си положение са имали поне информацията. Няма да продължавам нататък, за да не ме приберат накрая мен за това откъде влизат тези канали и къде отиват парите. Когато започнат да ги уволняват само, а не да се разхожда бандата с чуковете, пилите или теслите или Господ знае какво, пак се строяват в една редица. Значи когато каналът е докоснат – строяваме се, когато охранителя на канала е докоснат – пак се строяваме. Следващото строяване ще бъде може би когато приберат парите от този канал или от тези канали. Не знам дали някой ще има смелост да го направи? Но хората трябва да започнат, според мен, да се ориентират по тези маркери и по тези журналисти, които са склонни да го казват, въпреки всичко, което им се случва – по улиците или пред дома им.

Водещ: Също така сигнала беше и реакцията на г-н Румен Петков. Той поиска оставката на премиера и на лидера на собствената си партия, първо негласно с половин уста я изпусна в „Труд”. Заговори се за това, защото бе махнат един човек от службата.

Арман Бабикян: Ами Румен Петков беше човека, който беше категорично против създаването на ДАНС, защото както дори Иван Костов казва „ДАНС била направена, за да бъде махнат Румен Петков”. Сякаш няма друг начин да бъде уволнен? Та толкова скъпо мероприятие трябваше да се създава за неговото уволнение. Да! Със съгласието на Румен Петков вътре беше „инсталиран” негов човек, който създаваше двувластие в една служба. Аз и мои колеги от бранша ми знаехме от седмица –две, че предстоят едни големи арести.

Водещ: Да, за това вече се говори и по вестниците. Журналистите вече дебнат за арестанти….

Арман Бабикян: Няма такава тайна служба на земята, от която да изтече информация, че предстоят едни големи арести и едни имена тръгнаха. Няма такава служба, от която да може да тече. И защо уважаемата колегия не се насочи към това? Защо тече информация за предстоящи арести и то на твърде високо корпоративно и политическо ниво? Това е много прост и разбираем мотив за уволнение във всяка една страна – от Парагвай до България дори, от Атлантика до Урал, както се казваше едно време. И изведнъж се оказа, че не това е мотива, ами има някакви страшни козни, някой е зад някого, ляв крак, дясна ръка, кой кого? Ето сега вие махнахте Драшков, хайде сега вие махнете Алексей и се играе на карти. Това е тайна служба, начело с лице на име Петко Сертов. Дали на някого това му харесва или не е друг въпрос? Аз не се изказвам по този въпрос, но знам, че една тайна служба първо трябва да е тайна, а не там да се разхожда Татяна Дончева с различните дрехи, които напоследък си е купила или пък някой от НДСВ, който напоследък е започнал да разбира от сигурност. Все ми е едно! Тази тайна служба трябва да лови престъпници, нали там котка се вземаше да лови мишки. С това трябва да се занимават. А Държавна сигурност дали е вътре или не, мисля, че е тема, която и аз и вие сме обсъждали преди 15-ина години.

Водещ: Тази тема сега повдигат ДПС например, това също е интересно! СДС и другите мълчат, ДПС вдига тревога, че в службата има служители от ДС.

Арман Бабикян: Интересно на г-н Костов явно му е омръзнала тази тема, защото той например не искаше в Пловдив да подкрепи кандидатурата на ВМРО и ГЕРБ за кмет, защото някакви хора от ВМРО имали картонче. Сега вече ВМРО и ГЕРБ нямат общ кандидат за кмет, защото се скараха там за някаква храна, която не можаха да поделят добре по обед. Но тогава Иван Костов не подкрепи тази кандидатура, което не му пречи сега да се прегръща с Бойко Борисов. Някой трябва да обяснява на хората тези превъплъщения като в старогръцката митология как така харесва Ваньо Танов да речем? Той също има картонче. Да, доблестен е!

Водещ: Освен г-н Костов и още доста други политици претърпяха доста странни метаморфози в последните дни.  Какво се случва около ДАНС и какво след реакциите, след уволнението на един от офицерите там, какво показа това за скрития живот на страната. Говорихме за една част от политиците, от така наречената опозиция. Всъщност говорихме и за това, че опозиция и управление е театрално представление за пред публиката в повечето случаи.

Арман Бабикян: Да, опозицията има в страната. Опозиция има, но по-скоро Вие сте опозиция, по-скоро аз съм опозиция. Ако щете има и депутати в Народното събрание, които са истинска опозиция. Не смея да се ангажирам с цели парламентарни групи, защото ще взема да сбъркам.

Водещ: Има опозиция и в средите на БСП сигурно.

Арман Бабикян: Разбира се.

Водещ: Или в средите на някои други.

Арман Бабикян: Опозиция има. Тук разделителната линия минава между почтени и непочтени, минава между хора, които искат да живеят модерно и които не искат да живеят модерно, между хора, които искат да бъдат в Европейския съюз и такива, които не искат. Между такива, които искат да крадат от асфалтирания в Родопите път, който стига до село с трима души срещу което се дават примерно 60 млн. и на такива, които смятат, че по всички висши учебни заведения трябва да има безжичен интернет веднага или да купят техника за болниците. Има опозиция и има управляващи, но управляват всъщност едни наследствени интереси, едни и същи пари, които бяха препирани много пъти през тези 20 години, намираха се в едни хора, те сега са покойници. По-голямата част от тях Господ сигурно ще им даде присъдата, която българските съдилища не можаха да има дадат. Сега има други хора, които държат тези пари. Сигурно ще има и трети хора. Това са едни и същи пари, които според таланта или не, се умножават или не. Преходът тъй или инак свърши и ние вече сме в Европейския съюз и тези същите пари все пак са в конкуренция с европейските. И пазарът е един много мощен регулатор, който дава възможност на този ресурс да се окаже по-малко или повече успешен.

Водещ: Защо толкова ужасно управление, то е ужасно, защото е много корумпирано, а иначе е липса на управление от доста години насам, от времето на Симеон, може би. Липса на всякакво желание за управление, не може да роди адекватна алтернатива? Тоест не адекватна, не може да роди алтернатива. Тя алтернативата му е адекватна, ако се съизмерва с управлението.

Арман Бабикян: Защото целите, които си беше поставила демократичната вълна, която се събираше на Орлов мост и там да не припомням всички концерти, запалени свещи и т.н., беше за свалянето на чл. 1. Тя беше за махането на Берлинската стена в България. Тя беше за махането на водещата роля на БКП. Ама това го искаше и Андрей Луканов, и Христофор Събев, и Филип Димитров, и Александър Йорданов, но и Александър Лилов. Нека не забравяме, че имаше митинги и пред Александър Невски. Може би на мен не ми харесва, защото в момента правя така, че поставям под съмнение собствената си младост, но е така. Ние се борихме да махнем стената в България. Това все още не значи, че в България е имало десница. Десница има, когато всички лекари, инженери, юристи, хайде „всички” това е глупава дума, нотариуси, журналисти, все едно, така нареченото имагинерно понятие „средна класа”, така нареченият „дребен и среден бизнес” осъзнаят общия си интерес, имат социална мрежа, независимо дали е по интернет или се срещат по стадиони, надявам се не, за да ги разстрелват, и са наясно, че те са хранителната среда за една десница. Това са хората, които пълнят държавната хазна и във всяка една страна е така. Ако мислите, че в България Козлодуй и Лукойл пълнят държавната хазна – глупости. Същото нещо и в Австрия, между другото, големите пълнители на общата торба са точно тези лица. И те винаги стоят в основата и са торта, благодатната почва, на която никне истинската десница. Разбира се, и групата ценности, свързани с църквата, семейството и т.н. Но в България нямаше такава хранителна среда. Ами джипита има от 3 години или от 4…

Водещ: Да, но тя вече започна да се появява. Има хора, достатъчно хора, които да имат нужда от политическо представителство, само че то не може да ги посрещне. Те едва ли се интересуват от скандала в ДАНС, а се интересуват по-скоро… Този скандал всъщност разби въобще представите за ляво-дясно, въобще тук за това не може и да се говори. Виждаме десни политици, които заедно с левите редом бранят бивши служби от ДС.

Арман Бабикян: И ни обясняват, че никого не са подслушвали.

Водещ: Това също е проблем, че в политиката в България вече не може да се говори нито за десница, нито за левица. Не знам и за какво може да се говори. За компетентност и некомпетентност също не може да се говори.

Арман Бабикян: Да, за почтеност и непочтеност може би трябва се говори временно или поне за това. Сигурно ще може, и за левица, и за десница да се говори в един момент. Но виж този процес и вляво е проблем. Сергей Станишев и Красимир Премянов не са от една партия. Бабите и Кънев, когото четохте, не са от една партия. И вляво има такъв проблем. И там стоят едни тлъсти, едри, възрастни остатъци от прехода, които си представят, че утре все пак нашите ще се върнат от някъде си. И пак с цветята и автоматите ще ги посрещат на Орлов мост или там, където ги посрещат с деца в ръце. Няма да стане това. Няма как да бъдат едновременно със Сергей Станишев, ако щете. Той не е от това поколение, той не мисли по този начин, той няма същите мечти, не гледа същите филми, той не спи с такъв вид жени със забрадки. Разбирате ли, това са различни неща, дори и вляво. И там не са си свършили работата. Напротив, руините вдясно, така наречената „десница” рухна много по-рано и има шанса много по-рано да се роди истинската такава върху тази нова обществена почва, която дава възможност за това. Вляво този процес тепърва предстои. Те са по-назад.

Следват зрителски обаждания.

Водещ: Арман, да поговорим малко и за политическото послание днес. Доколко е възможно то да стигне до разумен кръг от хора? Аз Ви представих като специалист по маркетинг, реклама. В този свят, до голяма част всичко е ПР вече в политиката също. Но на Запад все пак политиката има и съществен пълнеж, докато тук като че ли тя е оставена само на външни, на фасадни реплики, затова и много бързо се менят позициите.

Арман Бабикян: Аз честно да ви кажа наистина не знам какво точно е ПР пък днес, защото всички смятат, че ПР-ът е да те напишат във вестника.

Водещ: Да, той е много сериозна професия и много трудна професия.

Арман Бабикян: Освен друго нещо, може би последната и най-лесна фаза е някой да бъде написан във вестника. Да речем, че някой е циркаджия и т.н. или пък дали получава оргазъм или пък въздържание пред иконата, или пък като Исус се разхожда, бидейки назорей в пустинята, все едно. Това с истинската политика е много дълъг разговор, според мен, но истинското послание на десницата, ако все пак трябва да говорим за него, защото аз съм пристрастен и никога не съм го крил, което не е хубаво за моята професия, но все пак няма как да избягам от собствения си живот и мислене и нямам желание да го правя, е че по някакъв, може би не толкова бърз, колкото ми се иска начин, трябва да се обяснява, да се „обяснява” е точната дума, а не посланието дори, че може човек да бъде състоятелен и икономически, а и духовно с учене, с работене и няма нищо срамно в това. И напротив, когато човек е дал 2 лв. това е не само копюр, а и вид доверие, а и брой труд, положен зад тази банкнота. Някакви такива простички неща трябва да започнат да се казват, за да не бъдат непрекъснато ненавиждани всички, които имат кола по-скъпа от Шкода 130 L. Нормалната десница, за която си говорим, тази, която всъщност се ражда върху създалата се почва, трябва да полага усилия и за образоване. Знам, че това е нещо като идиотския спор между Димитър Благоев и Янко Сакъзов.

Водещ: Да, те и Каравелов и Ботев говорят във въображението на Цветан Стоянов.

Арман Бабикян: Според мен, ще ни трябват и двете. Някой смело трябва да каже, сигурно по- по благоевски „Хайде всичките боклуци и крадци, и руски ченгета ако обичат да изчакат малко, тук са границите на България.” Независимо дали се казват Румен Петков, Атанас Атанасов или не знам си кой там, който е светиня или пък не е светиня, все едно. Други наистина трябва да дадат време на хората да разберат, че да работиш не е срамно, че единствената музика не е фолкът. Аз не казвам, че фолкът е лош…

Водещ: И че политиката не означава непременно кражба или демагогия.

Арман Бабикян: Политиката е много хубаво силно средство за промяна на живота на хората към добро. Да раздаваш помощи в Централна Африка също е политика, да построиш друг вид спирка отсреща на трамвая е вид политика.

Водещ: Аз само това сега ми хрумна и да отговоря и на много от зрителите, които питат защо се фокусирате върху Иван Костов или върху десницата. Защо не говорите за управлението, за ДПС, за БСП? Това мисля ми се струва очевидно. Затова няма смисъл да се говори за това управление. Затова думите, които сме говорили и за него, и преди него от 10, от 15 години са вече изчерпани.

Арман Бабикян: Мисля, че за Румен Петков и за Румен Овчаров сме говорили достатъчно. От 2-3 месеца имаме премиер. Той се казва Сергей Станишев.

Водещ: От 2-3 месеца имаме, да.

Арман Бабикян: За мен неговият мандат започва сега, след като приключи с регентите около себе си. Да говорим за Юруков няма още какво. Не знам дали ще има време да говорим за него.

Водещ: Искам да кажа, че ние е редно да поговорим за това как дясномислещите, или нормалните, или почтените хора в България могат да създадат политическо представителство. И затова хората, които стоят на пътя, препречват този път, трябва да бъдат, разбира се, и анализирани, да бъдат преодолени по някакъв начин, така си мисля.

Арман Бабикян: Само с казване на истината, няма друг начин. Очевидно, че става дума за хора с икономически интереси, очевидно че са се накрали достатъчно, очевидно че има още за крадене. Очевидно, че тази митология с Еврофондовете е смешна. Всяка година в държавния ни бюджет има 6 пъти повече пари за крадене, отколкото предвидените пари от Еврофондовете до 11-та година. Хубаво е хората да ги знаят тези неща и ето ние ги казваме, днес правим 1 милиметър напред дори в момента говорейки. И трябва да се извървят тези милиметри, ако може по-бързо и да спрат да слушат всякакви лумпени, които някой ще обясни защо има безплатна… Днеска чета, че лицето Гергов или както се казва там този пловдивски много сериозен бизнесмен, много голям и много мастит и държащ панаира на града, истинският панаир, не този тук политическия, го глобили 300 000. Ами софийският кмет е дал безплатна рекламна площ на една партия, която крещи в центъра на града, смятайки че много вълнува управляващите, абсолютно безплатна рекламна площ. Там стоят, нали за реклама говорихме, трима души, шест стола, два телевизора и два мегафона. Ами дайте и ние с Вас да си вземем нещо такова. Ще рекламираме някоя напитка, хайде да не казвам имена, че моите приятели ще ми се разсърдят или пък някого ще глобят, но да си вземем и ние безплатна рекламна площ. Те рекламират абсолютно безплатно един продукт. Да, политически, да, обществен, може би много значим, според кмета, може би най-значимия, според кмета, защото само тази политическа сила има тази безплатна рекламна площ. Но е смешно и унизително това.

Водещ: Накрая една минута само, понеже на мен ми е тема, в петък беше особено любима тема със зрителите – подписката срещу правителството. Как гледате на такава акция?

Арман Бабикян: Много хубава акция, стига да се направи както трябва. Когато не се приема като стахановщина, в смисъл имате време между Съединението и Независимостта да съберете повече от 1 млн. подписа, защото иначе ще се изложим. Защо се изложим, другарю Цветанов? Защото аз казах, че ние сме повече от тях. Защото той каза – ето сега ние ще ви докажем, че представителството в парламента не отговаря на представителството навънка в обществото.

Водещ: Понеже не можем да извикаме митинг, ще съберем едни подписи.

Арман Бабикян: И затова ще съберем подписка, да видите колко сме прави, да направим предсрочни избори. Сега очевидно, че няма да има предсрочни избори, поне по този начин и оттам нататък загуби значение, дали ще са 1 000 000., 900 000, 700 000 и тази битка да се мине числото беше много смешна. Заради това се стигна до такива истории като фалшиви подписи, кой ще събере повече, ще получи медал и т.н. И така се превърна наистина в циркаджалък. Аз мисля, че дори да бяха събрали 100 000 подписа, ако бяха мотивирали добре тези подписи, за да кажат „Г-н Станишев, ние искаме модерна България. Носим Ви тези 100 000 подписа, защото знаем, че има поне 100 000 българи, които Ви гледат какво правите и как харчите парите и искаме в тази страна хората да изпитват уважение и страхопочитание, когато видят съдийска тога, а не банда с чукове. Това искаме от Вас”. И беше достатъчно.

Водещ: И да му ги дадат, а не да ги изсипят на улицата. Това беше доста грозно. Затова мисля като Вас по този случай, макар и другият аспект на лъгането наистина да ме скандализира. Не върви на „десница”, на хора, претендиращи за дясно да лъжат като последните измамници.

Арман Бабикян: И всеки човек си казва, ами те като лъжат от сега, какво ли ще е после.

Водещ: Добре, много Ви благодаря за този разговор. Надявам се, той да е малка стъпка към това, за което говорихме, как да се сдобием с политическото си представителство.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

3 × three =