Единна народна партия сезира Комисията за защита от дискриминация за мораториума за иновативни лекарства

0
711

Днес в 9,20 ч. зам.-председателят на Единна народна партия Емил Мечикян внесе сигнал в Комисията за защита от дискриминация срещу Мораториума за иновативни лекарства, наложен от Министерски съвет в Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2018 г. и приет от Народното събрание на 29 ноември 2017 г.

Единна народна партия атакува предложението на Министерски съвет заради принципа, че в зависимост от заболяването си пациентите в България няма да имат равни възможности за получаване на най-доброто лечение, въпреки че са здравноосигурени. Според Закона за защита от дискриминация  това е форма на непряка дискриминация. Единна народна партия се обръща към Комисията за защита от дискриминация с цел образуване на производство и установяване на дискриминация по признак „увреждане“ с цел да се постанови спиране на нарушението и равно третиране на всички, както и налагане на санкции или принудителни административни мерки срещу нарушителя – Министерски съвет.

След като поискахме вето от страна на президента на републиката Румен Радев и подкрепихме протестите на пациентските организации това е поредната стъпка, за да спрем безумието, което се предлага на българския народ срещу неговите интереси и здравето му, заяви зам.-председателят на ЕНП Емил Мечикян. Предупреждаваме управляващото мнозинство, че това е поредната, но не последна стъпка, която сме готови да направим, защото всички имат право на живот и ние сме готови да защитаваме тази ценност на всяка цена, каза още Емил Мечикян.

KZD2

ОСТАВИ КОМЕНТАР

one × 2 =