ЕНП залага на модерен, ефективен и конкурентноспособен аграрен бизнес

Дата: 11 Май 2013 Автор: ЕНП

0
285

Фокусът на нашите предложения е поставен върху условията за развитие на модерен, ефективен и конкурентноспособен аграрен бизнес.

Единната народна партия /ЕНП/ ще предложи в парламента създаване на Интервенционна агенция, която да балансира за кратко цени, които по непазарни мотиви растат нагоре. Това заяви в интервю за БГНЕС лидерът на ЕНП Мария Капон, водач на 16 и 17 МИР в Пловдив- град и Пловдив-област. По думите й партията има добре разработен проект, които в рамките на 15 години предвижда постоянен скокообразен ръст на икономиката. Той е базиран на сравнителните географски, икономически, демографски, образователни и природни ресурси на страната и залага акцент върху развитието на автентични за България сектори с по-висока норма на печалба.
Който Ви каже, че утре ще възстанови икономиката, Ви лъже. Вероятно е хубаво да се говорят такива неща преди избори, за да спечелиш гласа на хората, но е отвратително след това да ги гледаш в очите. Затова ние даваме реалните срокове, в които, при национален консенсус, можем да постигнем едни много добри за България резултати, категорична е Мария Капон. Тя предлага правоохранителната система и прокуратурата да започне веднага операция „Чисти ръце“, за което от ЕНП призовават още от 2008 г., за да се разсече възела между властта и олигархията. „ Този възел се нарича мафия, а не пазарна икономика. В същото време държавата с нейните регулаторни механизми трябва да бъде безкомпромисна, както чрез Комисията за защита на конкуренцията, така и през ДКЕВР, така и през всички други контролни органи. С две думи, инструментите са различни и трябва да бъдат използвани всички заедно, за да повярват отново хората, че могат да живеят добре в рамките на естествено състезание, където са заложили труда, способностите и таланта си“, подчарта Капон.
В областта на земеделието ЕНП залага на екологичното земеделие, което трябва да е конкурентното предимство на българската икономика. Затова фокусът в предизборната платформа на партията е поставен върху условията за развитие на модерен, ефективен и конкурентноспособен аграрен бизнес. Стъпките към това са окрупняване на земеделските площи, ефективна информационна подкрепа за осигуряване на прозрачност и равен шанс за земеделските производители за достъп до средствата от Европейския съюз и от държавния бюджет, насърчаване на инвестициите в нова агротехника, инвестиции в научноизследователския сектор, насърчаване и подпомагане на младите технолози и агрономи за започване на работа в избраната област. Същевременно трябва да се подпомага биоземеделието. Да се изработят механизми за наемане на сезонни работници, включително чужди граждани, да се стимулират доброволните съюзи и кооперации между селскостопански производители на принципа на солидарността и на взаимния интерес.
Българското село трябва да получи модерна инфраструктура, достъп до здравеопазване и до образование, както и до съвременните комуникациите, категорични са от ЕНП.
В предизборната платформа на партията се казва още, че опазването на българската природа може да е съвместимо с индустриализацията и растежа. „Чрез екологичната политика трябва да се гарантира на всеки правото да живее в уравновесена и безвредна за здравето околна среда. Екологичността трябва да стане третото измерение на нашите действия, заедно с икономическото мислене и социалната справедливост“. Това е друг важен акцент сред идеите на ЕНП. Затова и българската природа, националните паркове и защитените местности трябва да се предпазват от посегателства, застрояване, замърсяване и унищожаване. Държавата, в сътрудничество с неправителствения сектор трябва да разработи конкретни механизми и проекти за възстановяване на нарушеното природно равновесие по българското Черноморие, планините и навсякъде, където са застрашени дивата флора и фауна.
В политическата визия на партията се подчертава, че за да бъдем по-богати, трябва да работим повече. Знаем, че държавата се нуждае от дълбока реформа и коренна промяна в стила и компетентността на управление. ,,Нашата управленска култура е изградена върху ясни морални норми и твърди принципи: гражданите трябва да знаят истината за света, в който живеят; разходът на публични средства трябва да бъде изцяло прозрачен; гражданите имат право на пълен контрол и последна дума чрез всички средства на демокрацията“, се подчертава още в предизборната платформа на партията.
Ще припомним, че през 2010 г. ЕНП подкрепи идеята на Земеделския народен съюз (ЗНС) и Съюза на патриотичните сили „Защита“ за провеждане на Национален референдум за нова обща селскостопанска политика на България. Под мотото „СПРАВЕДЛИВИ СУБСИДИИ – РАВЕН СТАРТ – ИСТИНСКА КОНКУРЕНЦИЯ“ трите партии настояха българското правителство да започне процедура за преговори за нова обща селскостопанска политика в Европейския съюз за изравняване на българските евросредства в земеделието с тези на „старите“ страни-членки на ЕС.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

1 × one =