„Идеята за свободата е всесилна и любовта към нея сичко може да прави”, Христо Ботев

Дата: 02 Юни 2009 Автор: ЕНП

0
297

Пловдив, Народният представител Мария Капон поднесе цветя пред паметника на Христо Ботев в Цар-Симеоновата градина в Пловдив по случай 2 юни – Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. На церемонията по поднасяне на венци и цветя присъстваха кметът на община Пловдив Славчо Атанасов, общински съветници, представители на политическите сили, официални лица, както и множество граждани.

„Личната биография на най-великия български поет Христо Ботев се измерва преди всичко с неговото кратко и взривно като епохата, безсмъртно като идеала поетично творчество. За това се е приемало от всички нас като завет и послание, съдържащо смисъла на съществуването ни като нация”, подчерта в словото си носителят на наградата „Пловдив“ за изкуство и култура Йордан Костурков.

За нас, българите, Ботев е не само национален герой, той е икона на освободителното ни дело, еманация на българския дух и отвоюваната ни свобода, заради която хиляди герои дадоха живота си, заяви Мария Капон. Тя припомни думите на Ботев – „Идеята за свободата е всесилна и любовта към нея сичко може да прави”.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

two + 9 =