Изборите в Сандански – нов вид бизнес

Дата: 10 Юни 2008

0
253
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Изборите вече са като дистрибуторска мрежа, търговия на едро и дребно на гласове по модела на големите търговски вериги. 

Председателят на ЕНП, Мария Капон, даде днес пресконференция в Пловдив, на която представи Венцислав Иванов, член на Изпълнителния съвет на ЕНП, Светлана Грозданова, член на Контролния съвет на партията и председателите на местните клубове в райони „Северен” и „Тракия” в Пловдив, Светозар Гледачев и Никола Дупчев.

Мария Капон обобщи дейността на ЕНП по изграждане на партийни клубове в страната. До момента има създадени 80 клуба. По инициатива на ЕНП стартира гражданската кампания „Чисти ръце”, която има за цел да сложи бариера между почтените граждани и мафията. Фактическата разделителна линия в обществото не е между власт и опозиция, а между почтени и непочтени граждани.

Сред акцентите на пресконференцията бяха купуването на гласове по време на частичните избори за общински съветници в община Сандански. Според лидера на ЕНП, Мария Капон, изборите в Сандански трябва да бъдат касирани, тъй като тези избори са надминали всички досегашни рекорди по купуване на гласове – вече не 1-2 листи, а 6-7 листи са пазарували гласове, което подкопава устоите на демокрацията в страната. Станахме свидетели на създаването на нов вид бизнес, дистрибуторска мрежа, търговия на едро и дребно на гласове по модела на големите търговски вериги. Купуваш глас за 35 лв. и го препродаваш на 80 лв. Когато омерзените не искат да гласуват, омерзителите искат да ги управляват, заяви Мария Капон.

По темата с очаквания мониторингов доклад на Европейската комисия, Мария Капон заяви, че България има броени дни до излизането на доклада, за да докаже, че има прозрачна система за усвояване на средствата от европейските фондове. Европейската комисия въведе нов мониторингов механизъм и това е пълният контрол над усвояването на фондовете. Въвеждането на този механизъм е поредният шамар към българското правителство, че не е способно да управлява прозрачно европейските пари, насочени към страната ни.

Мария Капон засегна и няколко теми, свързани с Пловдив. По проблема с тежкото финансово състояние на общинската болница „Специализирана болница по пневмо-фтизиатрични заболявания за активно лечение „Д. П. Кудоглу“, Пловдив, известна като Белодробна болница, Мария Капон обяви, че на 17 юни т.г. по нейна инициатива, в Министерството на финансите ще се проведе среща между ръководството на болницата и министър Пламен Орешарски, на която ще присъстват и представители на община Пловдив. По този проблем Мария Капон е внесла питане по линия на парламентарния контрол към министъра на здравеопазването д-р Евгений Желев. Според лидера на ЕНП към Белодробна болница има частни интереси заради апетитни терени. Готова съм да бъда партньор между местната власт и държавата, за да се намери най-доброто решение, а то е болницата да остане лечебно заведение. Длъжници сме към историята на болница Кудоглу, която е дарение от Димитър Кудоглу, един от най-големите благодетели на Пловдив, заяви Мария Капон.

Във връзка с идеята на кмета на Пловдив, Славчо Атанасов, да бъде изтеглен нов 50-млн.лв. банков кредит за ремонт на улиците в града, Мария Капон заяви, че гражданите на Пловдив трябва да разполагат с ясен отчет как са изразходвани средствата по първия 50-млн. заем, кои са изпълнителите и подизпълнителите на обществените поръчки, при какви цени и параметри се извършват строителните дейности. Това е информация, с която всеки един пловдивчанин трябва да може се запознае на сайта на общината. Всичко около първия заем трябва да стане прозрачно, преди да се постави на обсъждане въпросът за втори заем. Звучи несериозно изявлението на кмета, че ще емигрира, ако се провали с втория кредит. Емиграцията не е поемане на отговорност, а абдикация от нея, заяви Венцислав Иванов.

Лидерът на ЕНП призова общинската администрация да бъде по-експедитивна при изготвянето на отговорите на гражданите. Тя посочи като пример свое писмо до кмета Славчо Атанасов, по проблема със стопанисването на изложбената експозиция на картини на Георги Божилов – Слона в Стария град, което залежава втори месец. След като народният представител чака с месеци да си получи отговора от общината, какво остава за гражданите, попита Мария Капон.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

4 − 2 =