Мария Капон: АЕЦ „Белене“ струва колкото фалита на България

Дата: 22 Януари 2013 Автор: 24 часа

0
314

3 дни преди националния референдум за развитието на ядрената енергетика в България „24 часа“ зададе 10 еднакви ключови въпроса на Мария Капон от ЕНП, която представлява инициативен комитет „БеляНЕ“, и на Румен Овчаров от БСП, който защитава строежа на новата централа.

1. Колко струва „Белене“?
2. Лицензиран ли е проектът?
3. За колко време ще има възвръщаемост на инвестицията в „Белене“ и при каква цена на тока?
cappone.2011.horizontal4. Кое поколение е реакторът за „Белене“?
5. Колко ще струва отвеждащата инфраструктура към централата?
6. За колко време може да се построи новата централа, ако строежът започне днес?

Мария Капон: АЕЦ „Белене“ струва колкото фалита на България
1. Една от най-големите банки в света HSBC – със световна репутация, една от най-големите енергийни компании в Европа – RWE, както и бившият заместник-министър на енергетиката в 5 правителства на Русия Булат Нигматулин, дават цена от приблизително 21-22 млрд. лева.

 

Скромното ми мнение е, че цената може да се окаже и по-висока, предвид повишаващите се критерии в рамките на ЕС по отношение на технологиите и сигурността. Това може да ни накара да доплащаме за модернизации на един стар проект и цената да се окаже още по-голяма. С две думи: „Белене“ струва толкова, колкото фалита на България.

2. Липсва пълен технически проект. Има много празноти, които така и не са изчистени за изминалите 6 години. Проектът „Белене“ няма лиценз и съответно не може да се строи. Не бива да се бърка площадката с проекта за централата. Този проект е остарял и ще бъдем виновни и към внуците си, ако им го дадем в наследство.

3. Въпросът е донякъде спекулативен, защото съвсем скоро и в България ще стане ясно, че цената на тока, както при много други стоки, се определя от пазара, а не от това колко са решили да изхарчат група хора от народните пари. Защото случаят с „Белене“ е точно такъв.

А иначе, ако печели по 50 млн. лв. годишно, както е сега „Козлодуй“, и ако се сложат лихвите на тези 22 млрд. лв., то заемът ще има да се изплаща поне 50 – 60 години, колкото е животът на реакторите. Апропо, „Козлодуй“ никога не е изплащал парите, с които е построен.

Обикновено той е работил на себестойност. Дългът по него е превърнат в държавен и после изплатен от държавата, а не от „Козлодуй“. Така че бремето и на този дълг ще легне върху нашите плещи, но в този размер ще ни пречупи.

4. Малко по-добро от второ поколение. Такова беше и становището на директорката на „Арева“ Ан Льовержон (най-голямата ядрена компания в света), която беше в България преди година и половина. Реакторът на беленския проект е разположен между 16-ия и 36-ия метър. Всички реактори от трето поколение, дори и по-новият руски МИР 1200, имат център на тежестта на кота 0, за да има земетръсоустойчивост.

Има и много други показатели, по които поостарелият проект АЕС 92 се различава от най-модерните технологии на поколение 3+. Който иска да развива модерна ядрена енергетика в България, трябва да мисли за това поколение.

5. В случая с „Белене“ около 1 млрд. и 200 млн. евро. В случая с „Козлодуй“ – около половин милиард лева. Разликата е доста съществена в полза на „Козлодуй“.

6. Ако някой е решил да зароби България и започне строеж утре на беленския гьол при издаден лиценз и подписан договор, ще му трябват поне 62 месеца от реалното започване. Американският реактор от поколение 3+ се строи за между 40 и 48 месеца. Това е не само по-висока технология, но и по-бърз и по-евтин строеж.

7. Честният отговор е – никак. Това е лабораторно упражнение по документи, което някой се опита да направи, а при липса на пълен технически проект, какъвто е случаят с „Белене“, дори и това няма как да се случи.

8. Защото е остаряла, нискотехнологична, нископроизводителна, ще изисква много ремонти. Неядрената част на проекта „Белене“ е по-лоша от това, което отдавна имаме в 5-и и 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй“. Вие си дайте сметка за какво става дума.

9. За 5-и блок – след 2017 г. бройте още 20 г. А за 6-и – след 2021 г. също още 20 години.

10. Това е сложен въпрос, който изисква много прецизни сметки. По-добре е платеното оборудване да се продаде на трета страна, като Виетнам, и да започнем 7-и блок на чисто с еднородна, модерна технология. Заедно с това е важно държавата да направи пълна ревизия на плащанията и да види какво е получено срещу тях.

Дали платените пари и извършената работа се покриват. Аз имам основателни съмнения дали това е така. Трябва да се направи и пълна инспекция на това, което вече е произведено, от независими експерти, за да видим дали отговаря на качеството на поръчаното оборудване и дали съответства на европейските норми. Ако не е така – да поискаме парите си обратно.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

twenty − 9 =