Мария Капон: Сега най-важен е икономическият патриотизъм

Дата: 03 Юни 2013 Автор: http://radio.sliven.net

0
222

От ЕНП настояват за спешни реципрочни действия към турските тирове на границата. Да се разгледа Законът за фалита на физическите лица. Ревизия на всички закъснели плащания по европейски програми за младежка заетост и незабавно издължаване към фирмите. Партията създава координационен център за местните структури и продължава работата „от село на село“.

Истинската опозиция не е в механичния сбор от десни партии

На провел се в Стара Загора тази събота и неделя Национален съвет на ЕНП, бе прието да се създаде Координационен център в подкрепа на работата на общинските структури на партията. „В кампанията намерихме много нови приятели, структурите ни работиха с максимални усилия, но видяхме и пропуски, потърсихме слаби места първо в нашата работа и това наложи координиране по места“, обясни необходимостта от нова структура председателят на Единна народна партия /ЕНП/ Мария Капон.

Пред Радио Сливен Нет тя разясни, че за разлика от други партии, в ЕНП това не значи нови платени партийни местни функционери, а повече работа и отговорност на съмишлениците по места. Продължаваме работата „от място на място и от село на село“, без значение кога идват избори. Ние продължихме със същия темп веднага след деня на изборите, защото сме от партиите, които работим по проблемите жизнено важни за хората, а не за политиците“, коментира още Мария Капон. Затова тази седмица заявихме, че сме категорична опозиция на правителството БСП – ДПС – Атака, с премиер Пламен Орешарски.
Смешно и тъжно е, първата тема, с която се заема кабинетът, да е да се отмени ли забраната за тютюнопушене на обществени места или не, заяви председателят на ЕНП. За мен е много странно как и служебният кабинет, и този на Орешарски се занимават с тютюнопушенето, а нашите шофьори и транспортни фирми продължават да се чудят как да влязат в Турция. Смятам, че трябва да има реципрочни мерки – веднага и без никаква дипломация. Тя не може да продължи повече от 2-3 дни и да се разхождат някакви министри, а турската страна през това време да се опитва да монополизира трасето. За добро или за зло можем да реагираме по същия начин тогава, когато в тежка ситуация бива разбиван цял сектор на работещите в международния транспорт български фирми, само защото някой е решил да показва, че той определя правилата и дерибейства. На всяка българска фирма, която извършва международни превози, ясно й се казва, че стоките могат да се транспортират без проблем, но с турски превозвач. Питам къде е реакцията, къде са тези, които достатъчно дълго викаха, че са патриоти? Икономическият патриотизъм сега е най-важен, да покажем, че ние заставаме зад българските работни места, зад правата си и спазваме международните конвенции, смята председателят на ЕНП.
Проектът „Белене“, определен от премиера Орешарски като реален, Мария Капон нарече „лакмус“ за пренареждне на корпоративните интереси. В предизборната кампания имаше много лъжи – нито пенсиите ще станат 500 лева, нито заплатите 1000 лева – просто Волен Сидеров с дебитната карта даде възможност да го има това правителство с премиер Орешарски и така обслужи интересите на една чужда партия. Само се представя за патриотична, а е ултралява и свързана изключително с руски интереси, допълни Капон по адрес на Сидеровата формация.
От ЕНП, заедно с други демократични и център-дясно партии ще бъдем истинската алтернатива отвън на това правителство, заяви още Мария Капон политическите си намерения, като обърна внимание, че новото пространство няма да е механичен сбор на десни партии. За нас е важно с кои ще можем да работим и да водим битки, да има интеграционен процес, в който всяка партия да запази идентичността си, коментира Капон ново виждане за разпределение на демократичния сектор. Видно е, че със създадените от Бриго Аспарухов „Глас народен“ и други формации няма да се разпознаем, във Варна „България на гражданите“, например подкрепя кандидата за кмет на БСП, срещнаха се с Орешарски и Станишев, имат свои представители във властта, даде пример тя. Но ако сред тях има много сериозни хора център-дясно, трябва да се разпознаем чрез работата и да сме заедно с тях.
На Националния съвет представителите на ЕНП от Сливенски регион предложиха да обявим война на Изборния кодекс и правилата, които поставят в неравностойно положение всички участващи в изборите партии, съобщи още Мария Капон. Ние работихме без застъпници. Оказва се много важно правенето на схеми – при средно 50 лева заплащане на застъпник за 12 000 застъпници са нужни 600 000 лева. Партии като нашата – без субсидии какво да правят – да потърсим банка, олигарх или монополист?! Ние направихме кампания с дарения от членски внос, приемаме дарения до 1000 лева и това го правим, за да сме независими и никой да не ни определя политиката.
Кой са другите важни теми днес? Освен да се търси категорично решение за българските транспортни фирми, трябва да се работи по закона за фалита на физическите лица, което го имаше в нашата предизборна програма, надявам се реформата в здравеопазването да не спре само до защита на лекарите, респективно и учителите. Учудени сме, че вместо тези теми, пак се започна със службите и назначенията.
Новото правителство трябва да направи и спешна ревизия на всички забавени плащания към фирмите, заяви още Мария Капон. Тя коментира конкретно закъснелите с месеци плащания по Проект „Ново начало – от образование към заетост“ по процедурата „Създаване на заетост на младежи чрез осигуряване на възможност за стаж“. Тъкмо фирмите видят лъч надежда, обикновено стриктно изпълняват задълженията си към проекта и към наетите лица, плащат коректно осигуровки и заплати, подкрепят младите хора като им осигуряват работа – което е проблем в цяла Европа. Но когато държавата не плаща на фирмата, която е осигурила допълнително работно място, това трупа ново напрежение, защото това натоварва и без друго затруднения фирмен бюджет. Много се надявам новият министър на труда и социалната политика г-н Адемов да прегледа всички програми и веднага да се стартират плащанията към икономиката, за да излезе бизнесът от кризата.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

20 + 3 =