Първа задача на новия парламент трябва да е Законът за фалита на физическите лица

Дата: 09 Май 2013 Автор: www.mediapool.bg

0
231

Все още не сме голяма партия, но искаме да вървим по чист път, който дава перспектива на хората с дясно мислене, казва председателят на ЕНП Мария Капон.

Вече сме преди самия финал на предизборната кампания. Научихте ли какви реални послания отправиха политическите партии към избирателите? Кои най-фрапиращ обещания, отправени от основните политически сили, ви направиха впечатление?

Направи ми впечатление наглостта. След всички протести, след цeлия граждански вопъл срещу начина, по който се упражнява властта, и срещу тези, които държаха властта повече от 20 години, най-сериозното послание, което политическите партии изпратиха към избирателите, беше наглост. Да обещаваш 250 000 работни места, след като знаеш, че е невъзможно, както направи БСП; да обещаващ 500 лв. пенсия и 1000 лв. заплата, както направи „Атака“; да говориш срещу месианството, след като си от партията на „месията“ Ахмед Доган; да лъжеш, че ще връщат ДДС за няколко дни, след като доскоро си бил на власт и не си го направил, както прави ГЕРБ; да се изсипват милиони за рекламни клипове, запалки, шапки и билбордове…

Всичко това е едно общо послание и то е: Наглост. Очевидно нищо не са чули, нищо не са разбрали от това, което крещяха хората. Прецениха, че всяко чудо е за три дни и тръгнаха към изборите с ясното съзнание, че ще бъде избран този, който има по-дебела пачка и разправя най-големите небивалици.

Но понеже казахте, че сме на финала на кампанията, никой от тях не дава отговор на въпроса какво ще правят на 13-ти май с управлението и съдбата на страната, когато всичко това свърши и се види, че поредните им обещания са измислени.

Ще се повлияят ли, според вас, избирателите от серията тежки скандали с подслушванията и разприте между бивши депутати от ГЕРБ?

Да, категорично. Последните факти от вчера още веднъж показват грозната истина как по принципа на Ахмед Доган са се разпределяли „порциите във властта“. Мисля, че коментарите са излишни, по-добре е да говорят прокурорите. А ако гражданите чуват, да си направят изводите.

Въпреки всички „меки фрази“, с които се опитват да ни убедят, че се измествал центърът на кампанията, че страната имала по-важни проблеми, че това било компроматна война. Да, страната наистина има по-важни проблеми като икономиката, но нали чухте с ушите си как се нареждат обществени поръчки.

Ето така изглеждаше икономиката. Когато се прави незаконно подслушване или се опитва да се препятства правосъдието, то това са престъпления срещу демокрацията и никой не може да ме убеди, че тези скандали нямат значение. Омаловажаването им означава да декларираме, че ни е все едно как се управлява България. Не за тази демокрация сме си мечтали и не такава демокрация е разписана в Конституцията. Дори 5% от гражданите да се повлияят от скандалите, това има значение, защото средствата на властта очевидно са узурпирани от група хора, които ги ползват за лични цели.

Имате ли притеснения за честността на предстоящите избори?

Да, и ги казвам открито, защото непрекъснато чувам въпроса: Вие колко давате? Гласове се купуват и в момента. Купуват се и цели изборни комисии. Достъпът до медиите е според джоба на кандидатите. Дори да си събрал екип от нобелови лауреати по икономика, ако нямаш средствата, за да си платиш на националните телевизии, никой няма да разбере, че участваш в надпреварата. При избори в България изначално предимство имат партиите, които като ГЕРБ имат десетки милиони субсидия. И тук говоря само за официалните средства, за другите всеки сам може да се досеща.

Как мина кампанията на ЕНП и какви са очакванията на симпатизантите и поддръжниците на партията?

Кампанията на Единна народна партия мина с много ентусиазъм, много труд и джобни средства за бензин и плакати. Единственото, което правихме, е да разговаряме с хората – по пазари, по мегдани, по улиците, обикаляхме от човек на човек.

Срещнахме голяма симпатия, но мнозина ни питаха защо да гласуват за номер 44 в бюлетината, след като сме все още малка партия. Това беше основният въпрос – не дали са почтени кандидатите ни, не дали е интелигентна програмата ни, а защо да гласуват, след като сме малки.

Неуморно повтаряхме на всички, че големи можем да станем само с техния глас, с тяхната подкрепа, с тяхната вяра и смелост. Не един и два са примерите, когато малцина са тръгвали, но са успявали. Преди 10 ноември не повече от 3% от населението имаха смелостта да слушат радио „Свободна Европа“, но накрая промяната дойде.

НДСВ възникна и избухна като партия за три месеца и половина. В миналия парламент ГЕРБ имаше 1 депутат, а след това управляваха. Аз не коментирам резултатите от тези събития, а факта, че една кауза може да порасне и да се превърне в определяща, когато всеки повярва, че и от него зависи. Тогава всички ставаме големи.

Срещнах много хора, които вече са уморени да правят компромиси, но са обезверени и самотни, защото мислят, че няма други като тях, защото мислят, че всички са се отказали да се борят или просто защото смятат, че тези, които се борят, непременно го правят с користна цел. Когато разговаряш с тях и видиш, че те откриват себеподобни, надеждата ти се връща – че има още някой, който вярва в една по-добра България.

Като политик какво научихте от хората – кои са проблемите, които те поставят на първите места?

Основните въпроси са свързани с политиката по доходите, безработицата и проблемите в здравната система. На много места обикаляхме и докато разговаряхме с хората, организирахме безплатни тестове за измерване на кръвната захар. Хиляди се възползваха от тази възможност. Българският народ е болен и трябва да започнем първо с това. Ако хората в България не са живи и здрави, всякаква политика губи смисъл.

Какви са акцентите в предизборната програма на ЕНП? Какво различава вашата партия от останалите?

Ще посоча само три неща, защото едва ли някой ще има търпението да чуе всичко, което предлагаме. Първо, предлагаме платформа за скокообразен икономически растеж, която експертите ни изготвиха през изминалите три години. Второ – безкомпромисно провеждане на операция „Чисти ръце“ в България – нещо, което предложихме преди пет години първи в страната, и продължаваме да настояваме неотклонно за него. На трето, но не по значение място, предлагаме програма „Възраждане“, която обединява образование, наука и култура в единна система. Това ще има огромно значение както за възпитанието на подрастващите, така и за развитието на икономиката и за самочувствиета на нацията като цяло.

Да бъдем реалисти – според социолозите шансовете ви за влизане в НС са слаби. Защо не направихте коалиция с друга дясна формация или формации?

Шансовете ни се определят от българските граждани, слава Богу, а не от социолозите. Това не ни пречи да бъдем реалисти. На миналите местни избори имаме пети резултат по брой общински съветници в страната. Тогава също социолозите не ни отчитаха. Решението да се явим самостоятелно беше плод на анализ, който сочеше ясните изводи, че след всичко, което се случва в България, е важно да дадем самостоятелен облик на една нова, млада и енергична десница без комплекси.

Нямахме желание да вървим по улица „Раковски“ като патерица на ГЕРБ, нито да спорим за милиони, както се случи на г-жа Надежда Неински. Сметнахме, че е важно да дадем шанс на всички, които имат желание в България да има европейска десница, след като ГЕРБ се опозориха във властта. Все още може би не сме достатъчно големи, но искаме да вървим по чист, принципен път, който дава перспектива на хората с дясно мислене и морал да ги гледаме в очите.

Колко струва кампанията ви, как я финансирахте?

Окончателните числа ще имаме след като се предадат всички отчети по райони, но със сигурност ще излезе под 200 000 лева, което е жалка сума на фона на това, което се случва в момента в България. Финансирахме я от джоба си и с дарения от приятели. Повечето усилия в кампанията бяха на база доброволен труд. Ще отчетем всичко стриктно пред Сметната палата и на сайта на партията.

Нека да говорим за „утрешния ден“ – денят след изборите. Едва ли ще е възможно да бъде подкрепено еднопартийно правителство. Какви, според вас, коалиции ще са най-полезни за близкото бъдеще на България? Къде виждате мястото на ЕНП в управлението на страната?

Ще бъде полезна само коалиция върху ясно разписана програма, в която месец по месец е очертано какво ще се случва. Антикризисна коалиция, която не се подиграва с естествените национални приоритети, т.е. не е изградена на принципа: 3 – 5 – 8. Водещо място при избора на хора в бъдещия кабинет трябва да има квалификацията на личностите и достойнството на кандидатите.

Говорим за кабинет, способен да прави реформи. Тежки реформи, които невинаги предизвикват любовта на гражданите, но са оздравителни за станата. Реформи, както в икономиката, така и в правосъдната система, така и в здравеопазването.

ЕНП би подкрепила кабинет, който е готов на такива стъпки и води политика, независима от олигархичните влияния, не отстъпва от настоящата ни позиция по АЕЦ „Белене“, работи за диверсификация в енергетиката и има ясна представа за активна защита на нашите интереси в Брюксел и Страсбург. Мястото на ЕНП в управлението е въпрос, който се решава от българските граждани, но ние със сигурност не виждаме нашето място до партии като БСП, ДПС и „Атака“, както и до ГЕРБ в сегашния му вид.

Кои са най-важните задачи, които в национален план трябва да бъдат свършени в месеците до края на годината? Кои трябва да са акцентите в бъдещото управление на страната?

Първата задача на новия парламент, според Единна народна партия, е приемането на Закон за фалита на физическите лица. Смятаме това за особено важно предвид кризата, в която се намира страната. Този закон ще даде шанс хората да запазят поне последното жилище, което им е останало, така както са защитени влоговете до 100 000 лева в банките.

Проектът не означава опрощаване на задълженията в популистки стил, а дава втори шанс на хората, доведени до ръба, да започнат живота си отново, като спрат трупането на лихви след обявяването на фалит.

А първото, с което трябва да започне правителството, е ревизия, за да се види реалното състояние на финансите на страната, тъй като имаме основателни съмнения, че кабинетът на ГЕРБ е посягал на здравните ни вноски и има задължения, които не са публично оповестени.

Веднага след това трябва да започне дебат по здравната реформа, подготовка за посрещането на следващия зимен период и активна работа по търсене на нови пазари за българските стоки и услуги.

Още от първия си ден новият кабинет трябва да даде картбланш на Министерството на вътрешните работи да работи срещу корупционните схеми по високите етажи на властта, без да се слага политически чадър над никого.

Ако с това се справят до края на годината, ще бъде добре. Ако загубят темпо, не съм сигурна, че някой ще ги чака да съберат смелост.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

one × two =