Честита нова 5772 година на нашите приятели евреи!

Дата: 28 Септември 2011 Автор: ЕНП

0
213

rosh-1

„Ле шана това тикатеву!”(„ Да ти бъде записано добро решение, за следващата година!”), това е нашият поздрав за вас приятели. Нека новата година ви донесе всичко хубаво,което старите не са успели, нека е начало на един по-красив живот изпълнен с много здраве, щастие и любов!

Името Рош а Шана се превежда от иврит като “главата на годината”. Смята се, че в този ден, наричан по-често “шестия ден от сътворението”, Бог довършил създаването на света и направил първия човек, Адам. Съществува предание, че в дните на Рош а Шана Бог отбелязва в „Книгата на живота”, каква съдба очаква всеки през настъпващата година “… кой ще живее и на кого е писан вечен покой, на кого – търсения и на кого – благополучие, на кого – терзания и на кого – бедност или богатство …” . Искрената вяра в това, че Бог е добър, справедлив и желае на всички благополучие превръща този ден в празник.

През време на целия месец Елул и до Йом Кипур (през периода се свири ежедневно на шофар), евреина дори и по пет минутки на ден да мисли за тези духовни структури, за това, което е правил през годината, какво би трябвало да промени и подобри в себе си.

Рош а Шана е съпроводен от трапеза, чиято символика също е насочена към нашите постъпки и там където трябва да бъдат насочени мислите на всеки (храната има духовен смисъл, а не е средство за биологично оцеляване, за което говорят строгите закони на кашрут). В молитвата за новата година се казва: “Това е денят на началото на делата ти и на памет за първия ден”. Сред евреите е възприето да си пожелават “добра и сладка Нова година” и да бъдат вписани в “Книгата на живота”. Преди Рош а Шана се прави голямо почистване на дома и всичко старо и ненужно се изхвърля. На трапезата има кръгъл козунак, символизиращ безкрайността – хала, ябълки (тапуах ец (от тапуах разширявам), мед – дваш, за да е сладка годината и да върви като по мед, риба с главата – рош шел даг/риба с глава/ (да бъдем глава, а не опашка през годината), може и агнешка глава, нар – римон (да сме пълни с добри дела през годината, колкото са семената на нара), а орехи – егоз не се ядат тъй като гематрията им е равна на „хет” – грях на иврит. Според Талмуда, в първия ден на годината – Рош а Шана, Господ отваря три книги: една за пълните грешници, една за праведните и една за междинните. Съдбата на грешниците и на праведните се решава веднага, докато решението относно съдбата на междинните бива отложено за Йом Кипур. С Йом Кипур завършва десетдневието за покаяние, което започва с настъпването на новата година (Рош а Шана). Молитвите за прошка, които е препоръчително да се казват през цялата година, се произнасят изключително често на този ден.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

one × 2 =