Декларация на ЕНП във връзка с откриването на 41-то НС

Дата: 14 Юли 2009 Автор: Мария Капон, Председател на ЕНП

0
266

Д Е К Л А Р А Ц И Я

На  Единна народна партия във връзка с откриването на 41-то Народно събрание

Единна  народна партия приветства откриванетона 41-то Обикновено Народно събрание. Волята на българския народ даде ясен знак и мандат за работа за едно широко дясно центристко управление. Управление срещу бедността и корупцията. Управление, което е способно да донесе промяна. 2009-та година ще бъде особено трудна за страната и затова няма място нито за опиянение, нито за примитивен реваншизъм.

Българското Народно събрание от днес нататък трябва да покаже, че гласуването с чужди карти е позорна практика от миналото, че парламентарните комисии са отворени за работа с експерти, представители на неправителствения сектор и професионалните гилдии. Потребителите на всеки закон трябва да имат възможността да кажат мнението си преди нормата да бъде гласувана в пленарна зала. От най-омразна институция, асоциирана с евтини кюфтета, опънати вестници и празна зала, Народното събрание е длъжно да върне доверието на гражданите като основна институция в една парламентарна република, място за смислен законодателен дебат и безкомпромисен парламентарен контрол.

Реформисткото мнозинство ще се окаже куха фраза, ако не се проведе управление „Чисти ръце”, ако всеки не се смята за отговорен първо пред собствените си избиратели, а после пред партийния си секретар. Реформисткото мнозинство ще се окаже безсмислено ако не започне светкавични действия в борбата с престъпността и корупцията по високите етажи на властта. Ще е безсмислено ако не стартира инфраструктурните проекти, ако не обърне поглед към фалиращото селско стопанство, безработицата и не на последно място на скъсания диалог с Брюксел и невъзможността да се възползваме от европейските фондове.

Най-спешната задача пред бъдещия кабинет е  актуализация на бюджет 2009, за да бъдат  свити разходите и да се предвидят  мерки за борба с безработицата, което очевидно ще се окаже тежко  бреме за нацията. Данъкоплатците трябва да получат ясен отговор дали ще разчитаме на споразумение с МВФ и как ще бъде конструиран бюджет 2010. В същото време трябва да се демонстрира ясна готовност за прозрачност при провеждането на всички конкурси и назначения в държавната администрация, както и при провеждането на обществени поръчки. Това ще е най-бързият сигнал, който трябва да бъде изпратен към българския бизнес. Днешното управление трябва да демонстрира ефективно партньорство с хората, които пълнят хазната, а днес са изправени пред неимоверни затруднения.

Единна народна партия смята, че в подобен труден за страната момент конструиране на правителство на малцинството ще носи несигурност и ще постави под въпрос стабилността на страната за сметка на тясно партийни интереси.

До  вчера можехме да говорим за уникалния  шанс, който беше даден на партиите в център-дясно да изведат страната от кризата. Днес сме длъжни да говорим за голямата отговорност, която трябва да оправдаем. Никой няма да ни прости ако не успеем и това трябва да е ясно от първия ден.

14 юли 2009 г., София

Мария Капон,
Председател на Единна народна партия

ОСТАВИ КОМЕНТАР

three × 3 =