Мария Капон: Нищо по-малко от оставка няма да даде началото на истинската промяна

Дата: 27 Януари 2016 Автор: ЕНП

0
280

Мониторинговият доклад на Европейската комисия, който отчита състоянието на правосъдната система, борбата с корупцията и организираната престъпност е обичайно критичен, както по традиция това се констатира от 10 години насам. Припомняме, че първоначалната идея на скептиците в Брюксел, които се притесняваха от приема на България в Европейския съюз, бе 3-годишен период на мониторинг, заради факта, че страната ни не отговаря на критериите за членство в тази област. Управляващата върхушка неколкократно надмина срока на мрачните им прогнози. И до днес нищо не се е променило в тази сфера, както не са се променили и лицата, съставящи тази върхушка от тогава до днес. Тогава виждахме Първанов на властова позиция, виждаме го и днес в управлението. Тогава виждахме Румен Петков, виждаме го и днес. Тогава виждахме Бойко Борисов, който уж напусна МВР заради Румен Петков, виждаме го и днес, заедно с него. Тогава виждахме министъра на Сергей Станишев – Миглена Кунева, виждаме я и днес.

 „Всички опити да се преразказва доклада като мек и дипломатичен са безсмислени, защото българите отдавна не вярват и търсят правосъдието си на улицата, както се случи в Бургас, Враца, Стрелча, София и т.н. От Единна народна партия, като част от българските граждани, не четем доклада, а живеем в условията, описани в този доклад. Същото са принудени да правят очевидно и стотици чуждестранни инвеститори, обединени в най-известните търговски камари, които представляват интересите им в България“, каза председателят на единна народна партия Мария Капон.

Желанието на ГЕРБ и присъдружните му организации да си измият ръцете с искане на оставка на Висшия съдебен съвет е противоконституционно, от една страна. От друга – никой в българското общество няма гаранции, че задкулисните властови центрове, които диктуват избора на представители във ВСС няма да се възпроизведат отново, но с подменени лица. Тази плитка политическа маневра е демонстрация на безсилие както пред българския народ, така и пред бизнеса и европейските ни партньори. В документа за първи път се цитират десетки дела, в които страната ни е осъдена, заради неефективно разследване, а с разследване не се занимават във ВСС. „Европейската комисия има остри критики и към законодателната, и към изпълнителната власт. Затова ние искаме оставка както на това правителство, така и на това Народно събрание, които в мафиотска обвързаност демонстрират политическото лице на олигархията, която трупа икономическа мощ за сметка на всички нас. Нищо по-малко от оставка няма да даде началото на истинската промяна“, категорична е Мария Капон.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

two × four =