В окото на кризата сме – лихвите се качват, а безработицата ще стане 20%

Дата: 20 Май 2009 Автор: Vsekiden.com

0
305

Банките в момента живеят от такси и лихви и изнасят голяма част от ресурса си навън, към майките си. Категорично не виждам раздвижване на кредитния пазар, нито пък намаление на лихвите. Много от банките искат преоценка на активите, защото смятат, че те са намалили цените си.

Лидера на ЕНП Мария Капон

Г-жо Капон, защо предложихте промени в Закона за уреждане правата на граждани с многогодишни жилищно-спестовни влогове?

Предложила съм две промени. Най-важната е тази за удължаването на срока прехвърляне на лихвоточките на роднини и включване в окончателните списъци на гражданите, които имат право на компенсация. Исканата промяна е необходима да се дадат на гражданите още 6 месеца да докажат правата си по този закон, както и да се предотвратят опашки на банката, която ги обслужва. Смятам, че това ще улесни гражданите и администрацията. Крайният срок за прехвърлянето беше 21 май, тоест утре, след което гражданите губеха правата си. Ние го удължаваме с шест месеца, или до 21 ноември. Тези, които до сега са били възпрепятствани, сега ще могат да потърсят правата си.

Днес промените минаха на първо четене в парламента.

Да, минаха и това е голямото успокоение. Днес трябва да кажем на гражданите да са спокойни, след като мина на първо четене, значи вече имаме удължение на срока. Дали между първо и второ четене комисията ще реши срокът да е до 21 ноември или до края на годината, няма значение, важното е, че има удължение. Аз прокарах още едно предложение, а именно срокът за одобряване на списъците от кметовете на общините да се удължи до година и половина, а не както досега – една година. По този начин, с тези лихвоточки гражданите ще получат малка компенсация при покупка на жилище. Това са всички влогове, открити до 31 декември 1990 г. и престояли повече от 5 години към тази дата. Имам и още една поправка- който сега не иска да се възползва от тези лихвоточки, при следващо правителство те да могат да бъдат използвани като компенсаторен механизъм или да бъдат използвани като финансов инструмент.

Днес финансови експерти проговориха за задържане нивата и дори намаляване на лихвите по кредитите. Какво е вашето становище по този въпрос?

Според мен няма такова нещо. Напротив, лихвите се качват, дори могат да се видят реклами на много високи депозитни лихви. Тези по оборотните кредити също са много високи. Кредитирането в момента е на много ниски нива, което възпрепятства бизнеса и мисля, че трябва да има много сериозна държавна политика в тази посока. Банките в момента живеят от такси и лихви и изнасят голяма част от ресурса си навън, към майките си. Категорично не виждам раздвижване на кредитния пазар, нито пък намаление на лихвите. Много от банките искат преоценка на активите, защото смятат, че те са намалили цените си.

Как се развива кризата у нас?

В момента България е в окото на кризата. Очакват ни много тежки времена. Лошото е, че предстоят много непопулярни решения да се взимат, а именно увеличение на косвени данъци, намаляване на заплатите в бюджетната сфера, съкращения. Под косвен данък имам предвид, увеличение на ДДС. Сега никой няма да признае, че ще трябва да вземе такива мерки. Аз бях единствената, която когато се приемаше бюджета за тази година, каза, че той е нереален и най-късно следващото правителство ще трябва да го актуализира. Днес много колеги ми казват, че и те стигат до този извод.

Каква безработица очаквате през тази година?

Безработицата и сега е висока, повече от обявената. Всеки ден хиляди българи остават без работа. Аз очаквам около 20% безработица до края на годината. Лошото е, че не се дава информация за пазара на труда.

Деси Боцева 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

18 + 8 =