ДАНС трябва да разследва контрабандните канали, а не депутатите

Дата: 29 Септември 2008 Автор: Bulgarian Post

0
277

“Аз бях изумена да чуя от г-н Сертов, че поводът да се започне такава мащабна проверка, включително и върху депутатските разговори, е да се търси къртицата в ДАНС”, заяви Елеонора Николова в ефира на БНР.

Елеонора Николова заяви, че по време на срещата на Комисията по вътрешен ред и сигурност миналия петък, Петко Сертов е обявил, че ДАНС не разследва най-сериозната информация в „Опасните” – за каналите за дрога, за това, че офицери в ДАНС работят, за да бъдат възстановени тези канали.

Тя бе категорична, че има връзка между побоя над журналиста Огнян Стефанов и искането от ДАНС на разпечатки на телефонни разговори на депутати. Николова обясни, че в сайта “Опасните”, който е бил списван от Огнян Стефанов са се появили имената на офицер от ДАНС и разработка на службата.

Според Николова ДАНС вместо да проверят сериозните новини в „Опасните“, се занимават с това да подслушват телефони на депутати. “Ако служителите от бившата Държавна сигурност и тези, които сега са се превъплътили във всичките служби, бяха употребили всичкото това свободно време, което имат, вместо да се занимават с интриги, събиране на доказателства един срещу друг и по поръчение на един клан на партията срещу друг клан от партията, ние щяхме да имаме много по-сериозни успехи в борбата с организираната престъпност, в борбата със сивата икономика и с разобличаването на олигарсите”, категорична бе Николова.

Николова бе категорична, че най-важното достояние в Наказателно-процесуалния кодекс в законодателството в България, е че са подложени на съдебен контрол всички случаи, в които се навлиза в личната територия и се засяга тази лична територия на гражданите. В този смисъл тя подчерта, че действията, които са осъществени по отношение на Румен Овчаров, по отношение на Татяна Дончева и на други колеги от Народното събрание, а вероятно и по отношение на много хора, които имат икономически интереси, по отношение на които е правено и финансово разузнаване, трябва час по-скоро да бъде преустановено с категоричната диагноза, че това е нарушение на закона, а не точно празнина на закона.

Пред Агенция “Фокус” Николова коментира, че обществото трябва да знае дали контрабандните канали се предават от правителство на правителство и от служба на служба.

Помолена за коментар на днешното изявление на Владимир Писанчев, че Петко Сертов е знаел за искането на разпечатките, Николова заяви: “Г-жа Татяна Дончева е видяла заявката за разпечатки от телефоните на депутатите – тя е била подписана единствено от Владимир Писанчев. Поради това изводът, че именно той стои зад искането на сведения, е обоснован. Надявам се, че г-н Сертов не би заблудил Народното събрание”.

Според независимия депутат – трябва да се изработи добра нормативна рамка във връзка със специалните разузнавателни средства. “В член 10-ти от Закона за СРС е казано, че искането на кореспонденцията и връзките на определено лице, представлява СРС.

В този смисъл информацията, с която се проследяват връзки на лица, че трябва да има регламентация на закона. Трябва категорично тези сведения като разпечатки да бъдат елемент на СРС”, коментира Николова.

По думите й – могат да се направят много сериозни изводи за това какви политически планове и намерения има един човек само по това с кого разговаря и през какви интервали от време се случва това.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

4 × five =