ДАНС трябва да съществува

Дата: 13 Октомври 2008

0
312

Категорично подкрепям институцията ДАНС и съществуването й, но при контрол от страна на парламента, защото разделителната линия не е между ляво и дясно, а между гражданите и мафията.

Ако ДАНС е провеждала операция „Чисти ръце”, това не означава, че мафията ще стои отстрани да гледа.

Трябва да оставим ДАНС да си свърши работата – заяви председателят на ЕНП Мария Капон на пресконференция в Пловдив.

Според г-жа Капон световната финансова криза няма да подмине България. Необходимо е правителството да вземе спешни мерки за успокоение на българските граждани чрез гарантиране на влоговете до 50 000 евро.  ЕНП предлага  също така да бъде създаден гаранционен кредитен пул. Това е вид фонд, в който различните търговски банки слагат еднаква сума. Тя е въпрос на договорка помежду им. След това този пул може да бъде използван от тях самите при определена ситуация. Освен това всяка една от банките може да кандидатства да получи от него 1/3 от сумата, която може да бъде събрана в един такъв пул за финансирането в определен период на самата банка.

Гаранционният кредитен пул е допълнителна гаранция за стабилността на финансовата система. Поради голямата междуфирмена задлъжнялост – в размер на 50-100 млн. евро, покупателната способност рязко ще намалява, затова ни чака тежка зима, допълни народният  представител и председател на на ЕНП Мария Капон. Фалити на банки няма да има, но ще има фалити на фирми.

За гражданите ще е по-изгодно да не теглят потребителски кредити, а инвестиционни, т.е за имоти.

Мария Капон ще поиска отстраняването на директора на Националната агенция „Пътна инфраструктура” Димитър Иванов заради некомпетентно управление на фонда и на европейските средства. Според г-жа Капон директорът на фонда трябва да се избира с конкурс.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

19 − 11 =