Да управляваш успешно, не значи непрекъснато да обясняваш, че видите ли „можеше и да е по-лошо”

Дата: 23 Февруари 2009 Автор: www.cross-bg.net

0
345

Лидерът на ЕНП Мария Капон – Коалицията в дясно трябва да се прави, не на принципа на оцеляването и на процентите, а за да донесе проект за промяна на България. По размера на откраднатото се вижда, че пари има. Трябва воля, почтенност и умно управление. Иначе преговорите ще останат на нивото  Кеш&Кери, каквото предложи г-н Костов. Това е разговор за рибния пазар в Солун

Г-жо Капон предстои вот на недоверие към кабинета Станишев. Според Вас, какво ще спечели опозицията от поредния  вот? Очертава ли се този последен вот  като предизборно преброяване на десницата? 

Целта на вота не е да печели опозицията, а страната. Той ще покаже, с дебата в зала, способностите на управлението и алтернативата за България. Преброяването в този парламент е направено преди повече от три години, иначе истинското преброяване е на скромните средства, които останаха по джобовете на хората.

Мотивите на опозицията са финансовата, икономическата, газовата криза и безсилието на управляващите да се справят с нея, но пък в европейската преса излизат публикации, в които България е обявена за оазис на финансова стабилност – получава се парадокс. Ще бъде ли опозицията убедителна по време на дебатите?

Да управляваш успешно, не значи непрекъснато да обясняваш, че видите ли „можеше и да е по-лошо”. Това са смешни  аргументи. Всеки е доволен от финансовата стабилност, но това значи ли, че трябва да се краде ДДС? Тук няма парадокс. Иначе утре ще се радваме, че не сме на купонна система, а в централна Африка може би са. Единна народна партия не гледа черно – бяло на политическия терен. И сега съм готова да призная, че ДАНС напредва, но трябва да имаме и силата да признаем и купищата некадърност, арогантност  и корупция на това управление.

Най-вероятно фокусът на дебатите ще се измести върху последният скандал в НАП. Какъв е вашият коментар, ще достигне ли разследването до върха на пирамидата? 

Това е голямото предизвикателство пред правораздаветлната ни система. Този случай няма да се реши в Народното събрание, но достигането до политическите покровители на тези кражби и вкарването им в съдебна зала, е и въпрос на гражданска нетърпимост и политическа отговорност. Да видим докъде ще посмеят управляващите! Ние със сигурност няма да спрем.

Един вот се предлага, за да успее, но ако това се случи, не разчиства ли той пътя на президента Г. Първанов – той може да направи служебен кабинет и да спечели най-много, ако правителството падне предсрочно. Как гледате на идеята БСП сама да пусне вота да мине? 

Заявих още в началото на това Народно събрание, че само БСП може да смъкне кабинета. Очевидно, че текат процеси в ляво и вероятно ще минат през Голготата на десницата в своите вътрешни противоборства. И при тях „героите” от прехода още смятат, че не е изтекъл срокът им за годност. Ако президентът смята да „печели” за сметка на тези конфликти ще трябва да попитате него. Аз не злорадствам, а пожелавам една модерна и млада социалдемократическа левица на България, а не исторически паметник взет под аренда от няколко олигарси и дузина генерали от службите.

Съществува информация в медиите, че между НДСВ и БСП съществуват преговори за по  – нисък праг за евро и националния вот. Ако това наистина се случи – ще отпадне ли необходимостта от създаването на една по – широка коалиция в десницата преди изборите? 

Коалицията в дясно трябва да се прави не на принципа на оцеляването и на процентите, а за да донесе проект за промяна на България. По размера на откраднатото се вижда, че пари има, трябва воля, почтенност и умно управление. Иначе преговорите ще останат на нивото  Кеш&Кери , каквото предложи г-н Костов. Това е разговор за рибния пазар в Солун.

Промениха ли са отношенията между десните политически сили и ГЕРБ след визитата на председателят на ЕНП у нас? Какво трябва да направят десните политически сили сега, за да имаме  наистина дясно управление след изборите?

Откровено десните приличахме на разведено семейство събрано на кафе „за пред гостите”. Гостите не бяха много любезни и отсъдиха „у кого остава детето”. Промяна в отношенията няма. Има високомерие от страна на ГЕРБ и комплексираност от страна на другите. Затова и преди година стартирахме Единна народна партия. Искахме на чисто, без комплекси, да работим за модерна България. Вече имаме над 114 клуба и се доказваме с работа, а не с думи.

Г-н Мартенс изключи като възможен вариант коалиция между БСП и ГЕРБ. Вие бяхте заедно с г-н Бойко Борисов на последните избори за евродепутати и добре познавате ГЕРБ като политическо поведение. Възможен ли е такъвсъюз? 

Не мога да отговарям от името на ГЕРБ. Те си имат и председател, и неформален лидер, те говорят достатъчно. Изборите за евродепутати бяха успешни. Положихме основите на един отбор. После се оказа, че сме положили политическите основи не на един отбор, а на един човек. Така че, бъдете любезни – питайте него.

ЕНП – партията, която Вие ръководите, ще се включи ли в „Движение Напред“? Докъде стигнаха преговорите?

Разговори има и те са за основните политики, които бихме споделяли съвместно. Знаете, че в „Напред” има партия – членка на ЕНП, и колеги, които доскоро бяха в ОДС. Затова има база за разговор. Патриотичният заряд на ВМРО също е основа за разговори, защото е полезен за България, за разлика от войнстващата ксенофобия. В политиката е трудно, но трябва да се градят мостове, а не пропасти. Хората трябва да има откъде да минат, за да стигнат до утрешния ден. И той трябва да е по – добър от днешния.

Къде виждате мястото на ЕНП преди и след изборите? 

Ние сме млада политическа формация и ни чака много работа. Сред хилядите ни членове има прекрасни юристи, икономисти, лекари, учители… Ще ви изненадаме и след изборите с прекрасните хора, които въвеждаме, за да отдадат сили на политиката. Ние идваме.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

3 × two =