Движение „Възход“: Г-н Борисов, управлявайте серизно, докато все още можете

0
521

Блокирането на Търговския регистър на България, в рамките на 6 дни, показа неспособността на властта да пази информацията на гражданите и фирмите, които са поверени на държавата. Нещо повече, обикновено те са изисквани от държавата императивно.

Днес мълчанието на властта, в продължение на дни, оставя впечатлението, че данните са оставени на произвола на съдбата или с тях е било злоупотребявано. До този момент нямаме правдоподобна версия на компетентните органи, която дефинитивно да показва, каква е причината да блокира дейността на хиляди икономически субекти. Мъгливите обяснения на правителството, за сложността на проблема и терабайтите информация, не дават достоверно обяснение, а са предназначени да предизвикат съжаление и разбиране към отговорността да управляваш държава. Съхранението на тази информация е част от националната сигурност на България.

Оставката на министър Цецка Цачева и на изпълнителния директор Зорница Даскалова са най-малкото, което се очаква като решение за нанесените щети на гражданите и фирмите. Очакваме кабинетът да възложи одит на системата за управление на сигурността на информацията на Търговския регистър на компания с висока компетентност, за да не стигнем до обичайната ситуация, в която властта проверява сама себе си. Събирането на информацията в едно хранилище е във властта, но не в компетентността на министър-председателя. Наложително е да се знае чия експертиза ползваме, за да се вземе подобно решение свързано с огромни разходи.

Днешното управление е известно с емоционални и популистки решения, които костват много пари на данъкоплатците.  Последният подобен пример е решението за едновременен ремонт на всички мостове в България, които са компрометирани. За повод послужи трагедията с моста в Италия. За нас е неразбираема подобна логика на управление и защо ремонтите не са стартирали преди това. Ако утре се случи земетресение в някоя точка на света, вероятно ще се вземе решение за саниране на десетки хиляди сгради в България и на тяхната устойчивост. Още няколко подобни решения, взети на принципа – някъде нещо се случва, могат изключително бързо да доведат страната ни до фалит.

Движение „Възход“ се обръща към министър-председателя Бойко Борисов с искане, в рамките на остатъка от управлението му, да подхожда сериозно както към националната сигурност, така и към общите ни пари в държавния бюджет.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

3 × 1 =