Доверието е в основата на пълноправното членство

Дата: 29 Май 2008 Автор: ЕНП

0
278
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Председателят на Единна народна партия Мария Капон участва в кръгла маса на тема: “Предизвикателства пред комуникациите в процеса на присъединяване към Европейския съюз”. Форумът в Белград е организиран  от мисията на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие в Сърбия и от сръбския парламент.

В качеството си на народен представител и на председател на българската делегация наблюдатели към Групата на ЕНП-ЕД в Европейския парламент г-жа Капон говори за опита на българския парламент в последните години преди фактическото присъединяване на България към ЕС. Тя изрази увереност, че Сърбия има силите и ресурса да бъде част от Европейския съюз и да изпълни ангажиментите, свързани с това. Тя се обърна към сръбските си колеги да не водят преговорите с ЕС “на тъмно”, както и винаги да търсят диалог с гражданите. Членството следва да доведе до повишаване на жизнения стандарт, но това не става автоматично, каза председателят на ЕНП. Трябва да управлявате умно средствата, които ще получите по предприсъединителните програми, защото всяка злоупотреба се усеща от всеки сръбски гражданин, а се плаща от всички европейски данъкоплатци. Доверието е в основата на пълноправното членство, допълни тя.

Г-жа Капон даде много примери, които бяха повод за дебати в България през преговорния процес. Затварянето на реакторите на АЕЦ Козлодуй, промените в акцизните ставки и неумело използваните възможности за гъвкава данъчна политика, често спъваха българските правителства и оставиха у голяма част от гражданите горчив вкус и евроскептицизъм. В същото време ролята на парламента е в това да упражнява максимално широк контрол върху правителството, което води преговорите, както и да поддържа непрестанен диалог с избирателите. В противен случай демокрацията – във или извън Европейския съюз – си остава непостижима.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

two × 2 =