Доц. Надя Миронова: Малък и среден бизнес в БГ почти няма

Дата: 03 Декември 2014 Автор: БГНЕС

0
303

Не е трудно и не се изисква кой знае каква професионална компетентност да сложим етикет на състоянието на българския бизнес. То е трагично, без перспектива.

Защото всички фактори, които могат да допринесат за развитието на малкия и среден бизнес не работят в тази посока – говорим за платежоспособното търсене, икономическата свобода, няколкото познати индекса на икономистите и най-вече – липсата на бъдеще. Няма идея у нас какво да се направи, за да заработи икономиката. Идеите в политически план започват и свършват с усвояването на европейските фондове, които в общия случай не стигат до малкия и среден бизнес, тъй като получаването на парите преминава през много ограничения. Тези трудности основно са свързани с необходимостта от собствени средства, значителни по обем и банкови гаранции, недостъпни за обикновения човек.

Мисля, че даже, не е пресилено, малък и среден бизнес в България почти няма. Ако го има – вегетира и се опитва да оцелява, но не и да се развива и модернизира. Да говорим за ръст при тях е почти утопия.

 Проблемът е, че ние винаги сме в мащаба на собствените си обувки. Не виждаме какво се случва навън, не следим геополитическите процеси и чуждите пазари. Да сте чули някой управленец в България да говори за разработване на чужди пазари, за търсене на нови възможности, да работи за някакъв вид стратегия, ориентирана към износа? Или поне – план, визия как държавата да не пречи на бизнеса?

Имаме специалисти с много опит и контакти в чужбина, с натрупани вътрешни ресурси, на които обаче им се пречи. А корупционните практики вече са първа пречка пред инвестициите в страната. С мантри „заповядайте“ и с милиони левове похарчени за блудкави реклами няма как да спечелим инвеститори. Нито пък ще дойдат заради ниско платената работна ръка, с което ни промотират. Това е абсурдно!

В съвременния технологичен свят кой търси евтина работна ръка, напротив – всеки предпочита високо платените специалисти, високопроизводителни работници, хора с креативни идеи и иновативно мислене. Нашите хилави критерии и концепции водят ето до този плачевен резултат, който имаме в момента в страната.

Един човек колкото и да е предприемчив и да има добри идеи, все пак, трябва да има и минимум знания или да се движи в среда, която му предоставя такава информация. За съжаление, не се намериха за толкова години начини предприемчивостта да се капитализира, т.е тези хора останаха на нивото на кварталното магазинче, на менажирането на две аптеки, примерно. Те не успяха да натрупат пари, да направят инвестиции, да се разширят, да приложат иновации.

Нека да си го кажем – талантът в бизнеса процъфтява там, където има условия за това. Когато говорим, че тук средата не благоприятства предприемчивите хора да работят за собствената си страна, разбираме натиска на системата от закони и приоритети в полза на монополите. Монополи, които работят срещу хората, държавата – срещу креативния бизнес – всичко това е законно. Затова смятаме, че сега има възможност тези, които ни управляват и се наричат десни да променят тенденцията коренно, да обърнат философията дори на трудовото законодателство. Защото при сегашните норми могат да те осъдят, без да знаеш и да те дадат на съдия-изпълнител без да са те поканили да изпълниш доброволно задълженията си. Съществуват 101 възможности мнозинството в Народното събрание да покаже, че е дясно. Къде му е дясното на кабинета? Че вече втора седмица спорят дали да се качи минималната работна заплата с 20 лв. или не? Първото нещо, което трябва да направят депутатите, за което Коалиция „Десните“ сме готови да съдействаме с експертен капацитет, с конкретни предложения, е да се промени трудовото законодателство, като начало.

За съжаление, по първите стъпки на правителството могат да се отчетат поредица от събития, плод на некомпетентност. Водят се безсмислени спорове около дребни проблеми, които завоалират липсата на професионализъм и експертно знание. Но тази инерция опасно върви надолу… /БГНЕС

–––––––-

Доц. Надя Миронова, Зам.-председател на ЕНП, Коалиция „Десните“.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

9 − 6 =