ДСБ се опита да диктува условията за коалиция

Дата: 12 Май 2009 Автор: в.”Монитор”

0
333

За последните 8 г. десницата на прехода доказа, че с действията си винаги помага на БСП 

Мария Капон, лидер на Единната народна партия:  

– Г-жо Капон, дълго ли умувахте, преди да вземете решение да се включите в Движение „Напред“? Знаем, че водехте преговори и с други десни партии.

– Водихме преговори с всички в център-дясното пространство, защото имах мандат да работя за широко дясно обединение на равнопоставена основа. Не става дума за размишления, а за способността на всяка една от партиите да преодолее егоизма си в името на една обща кауза. Тук сме заедно с партия членка на Европейската народна партия и участваме при истински равни начала. Положихме всички усилия да бъдем заедно със СДС и смятаме, че все още е възможно.

– Меморандумът „Чисти ръце“ беше едно от вашите условия към бъдещите ви коалиционни партньори. Какво включва този документ?

– Представих документа за управление „Чисти ръце“ в Каденабия на срещата на десницата и от всички беше приет добре. В него са разписани конкретните действия за борба с корупцията и реалното връщане на държавата в ръцете на гражданите. Сметнахме, че това е добра основа, която да събере център-дясното, не общите приказки, а нещо конкретно. Сами виждате, че поне засега политиката не е способна да събере всички. Иначе нямаше да се явяват толкова десни предложения на изборите.

– Имаше ли партии, с които сте преговаряли и те да са отказали да подпишат този меморандум? Ако да, кои партии и по какви причини са отказали?

– Всички на вербално ниво приемаха с адмирации документа, който бе подготвен от юридическия екип на Единната народна партия. Мисля, че не е коректно да казвам кои партии не пожелаха да го подпишат, избирателите са достатъчно интелигентни и виждат с очите си. Жалкото е, че пред хората всички твърдят, че работят за гражданите, но егоизмът явно се оказва по-силен. Все пак е хубаво, че партньорите от коалиция „Напред“ положиха подписи с разбиране за това колко е важно да въведем ред в държавата си. Дълбоко вярвам, че във времето това ще се окажат първите, но не последните подписи, които застават зад такава политика.

– Ще имате ли представител на ЕНП в евролистата, на кое място и кой?

– Разбира се. Това ще бъде приятна изненада за всички млади хора. Сред нашите кандидати е д-р Владимир Зиновиев, който работи за австрийското и немското правителство и сега с чест ще защитава българските национални интереси. Друг представител е Зорница Дикова, млад човек от Русе, който винаги е принадлежал към десницата, и други, които ще имаме удоволствието да представим. Даваме път на нови лица, защото Европейският парламент е една голяма школа за политика. Лично аз съм преминала през нея и всеки ден усещам ползата от това.

– Очаквате ли останалите десни партии да склонят на вашата покана за общи мажоритарни кандидати за депутати?

– Тук ме питате дали разумът ще надделее над „здравите сили“ – това е най-трудният въпрос. За последните 8 години десницата на прехода доказа, че с действията си винаги намира начин да помогне на БСП и на управляващите. Надявам се този път да не е така.

– Досега всички десни партии пред медиите са обявявали намерението си за общи мажоритарни кандидати, но защо според вас все още не са проведени разговори в тази посока?

– Разговорите започнаха преди два месеца, инициирани от Красимир Каракачанов, но някак си всеки говори сам със себе си. Коалиция „Напред“ е готова да седне на масата за преговори още утре.

– Вие няколко месеца преговаряхте с ДСБ и СДС за включване в Синята коалиция. Защо отказахте да отидете там?

– Ние отидохме на тези преговори, защото чухме ясно изявления от Мартин Димитров и Иван Костов след подписите в „Радисън“, които гласяха, че се търси широко ветрило, което да събере всички поддръжници на десницата, и всеки ще намери своето достойно място, за да се опълчим на управляващите.

Разговорите се водиха, уви, преди всичко от хора от ДСБ и не останахме с убеждението, че са готови на истинско партньорство на равнопоставена основа. При разговорите сякаш всичко изглеждаше предпоставено като условия, подредено от другаде. Условия, с които имаш единствено правото да се съобразяваш. Нямаше как хилядите поддръжници на ЕНП, които търсят модерен изход за десницата, да бъдат подчинени на подобна еднолична воля.

– По време на преговорите имало ли е действително командирско поведение на Иван Костов, както се говори, че се опитва да овладее СДС?

– Мисля, че на г-н Костов му е ясно, че Единната народна партия и аз, като неин председател, не можем да бъдем подчинени на подобно поведение. На който му хрумва въобще такова нещо, значи дълбоко е сбъркал или хората, с които говори, или годината, в която живее. Ние сме подчинени единствено на народа, за който работим.

– Според вас тази коалицията „Напред“ ще има ли успех?

– Щом се разширяваме, това вече е успех. Патриотизмът на ВМРО, модерните възгледи и динамиката на „Гергьовден“ и земеделците, носители на традиционни десни ценности, могат да дадат началото за един истински обединителен процес. Този политически проект отговаря на желанието на Единната народна партия за създаване на широко обединение на равнопоставена основа в полза на българските национални интереси и модерното развитие на страната. И сме твърдо решени да вървим Напред, защото това е важната посока за България.

– Как ще коментирате драмите в СДС с регистрацията на ръководството, а и в ЦИК? Как ще се отразят според вас на партията вътрешните скандали и какви послания се отправят с тях към избирателите?

– Разбира се, че се отразяват тежко, не само на тях, а на всички, които имаме добро отношение към СДС. СДС беше кауза, а не само партия. Разделителната линия мина през средата на тази партия и то заради лидера на друга партия. Мисля, че по-лесно се събират партия и регистрация, отколкото дух и тяло.

– Вие сте в парламентарната комисия „Йосич“. Има ли някакви нови данни по случая и с какво решение очаквате да излезе комисията?

– Данни се събират непрекъснато. Надявам се комисията да си свърши компетентно работата и да излезе с обективна информация, защото е важно както за имиджа на България, така и за установяването на истината, която обикновено е държана далеч от очите на българските граждани. В България беззаконието е основен проблем за обществото, затова е нужно да знаем истината по обвиненията на Сретен Йосич. Важно е дори заради наркозависимите деца, заради очите на майките, които гледат как чедата им гаснат пред тях. Не може през 2009 г. страна, която е крила Карлос Чакала, днес да се прочува, че е крила Сретен Йосич.

– Как очаквате да се отрази последният сексскандал в ГЕРБ – този около Лъчезар Иванов, на представянето на партията на изборите?

– Надявам се да не се занимаваме с личен живот и компромати.

– В ГЕРБ има ли достатъчно подготвени хора, за да управлява самостоятелно, както анонсира Бойко Борисов?

– Бойко Борисов твърди, че е трудно да се намерят подготвени хора –  „материалът бил лош“. Предстоят трудни години за България, затова е важно най-добрите да работят заедно, за да вървим Напред. А бъдете сигурни, най-добрите не са завършили само школата в Симеоново. Има и много други уважавани висши учебни заведения. В условя на криза националният ни потенциал трябва да бъде сплотен, за да можем да се справим. Когато хората са гладни и не могат да си платят сметките за ток, ще им е абсолютно все едно дали на власт е ГЕРБ или БСП.

– Правилно ли е правителството да се занимава със сметището в Суходол вместо кмета Борисов, който пое ангажимент за затварянето му още в началото на 2008 г.? Това не показва ли, че кметът не може да се справи с проблемите на столицата?

– Кметът и правителството на България са показали, че могат успешно да работят заедно. После успешно се снимат до новооткрити асфалтови отсечки и метростанции, разменят си експерти за дебатите. Не виждам проблем, когато някой не се справя, да си помагат.

– Вие бяхте евродепутат, как оценявате работата на сегашните ни представители в Европейския парламент от ГЕРБ, които бяха също в групата на ЕНП?

– Колегите от Брюксел дават добра оценка, но най-важната ще я дадат българските граждани. Ще им трябва още време, за да започнат да поставят националните интереси над партийните. Сигурна съм, че нашите евродепутати от „Напред“, които ще бъдат също в групата на Европейската народна партия, ще им дадат добър пример.

Миглена Славова

ОСТАВИ КОМЕНТАР

seven − 1 =