Единна народна партия иска вето върху Закона за бюджета на НЗОК за 2018 г.

0
699

Единна народна партия взе решение, след гласуването на Параграф 6 и Параграф 11 от Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2018 г., да се обърне към Президента на Републиката с искане за налагане на вето върху споменатите текстове. Мотивите на искането ни се базират на изказванията в пленарна зала от страна на управляващите, които сметнаха за естествено да забранят достъпа до иновативни лекарствени средства, от които зависи живота на българските граждани, оправдавайки се с неспособността си да упражняват ефективен контрол върху разходите. Смятаме за безумие управленската немощ да узаконява геноцид над гражданите на България, които се борят за живота си.

Ако президентът Румен Радев вземе решение да подкрепи нашето искане и предприеме дадените му по закон действия, народните представители ще имат още една възможност да преосмислят цената на живота и смисъла на парите, както и да се съобразят с интересите на хората, които са ги изпратили в парламента.

 

Текст на писмото до Президента на Република България: 

 

30 ноември 2017 г.

ДО

ПРЕЗИДЕНТА

НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Г-Н РУМЕН РАДЕВ

 

ОТНОСНО: Искане за налагане на вето върху Закона за бюджета на НЗОК за 2018 г., приет от Народното събрание на 29 ноември 2017 г.

 

Уважаеми г-н Президент,

Водени от убеждението, че здравето и качеството на живот на хората трябва да бъдат основен приоритет в управлението на държавата, се обръщаме към Вас с искане да наложите вето върху Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2018 г., приет от Народното събрание на 29 ноември 2011 г.

Приетият от Народното събрание закон в §6 и §11, нарушава чл. 28 и чл. 52 от Конституцията на Република България.

Налагайки мораториум върху иновативните лекарства, държавата чрез закон    застрашава живота на пациентите, а с текста в §11 отнема правото на гражданите за равен достъп до медицинско обслужване.

Запознавайки се с мотивите към проекта, смятаме за безумие счетоводното улеснение при формирането на бюджета за следващата 2019 г. да минава през геноцид върху пациентите с хронични и злокачествени заболявания през 2018 г., за които едно ново лекарство е единствено и към момента няма равностойна алтернатива. Битката за живот не може да бъде съпоставима с опростената аритметика на икономиите.

Мотивът за оптимизиране на разходите на НЗОК трябва да преминава през ефективен контрол, а не през забрани и мораториуми, застрашаващи здравето и живота на хората. Това важи в пълна степен и за §11, който ще лиши достъпа на гражданите в някои региони до медицинско обслужване и може да доведе до облагодетелстване на нечии интереси, за сметка на вече съществуващи лечебни заведения, или да доведе до изкуствения им фалит.

Злоупотребата с обществен ресурс трябва да бъде преследвана от институциите, които сме упълномощили да упражняват контрол и от други, които да упражняват наказателното право в страната. Гражданите не са тези, който трябва да бъде наказвани, заради разхищенията на държавния бюджет.

Срамно е да се спестяват 25 милиона лева в борбата за живот, докато се разходват милиарди за стиропор и PR акции, които да прикриват истинските ни проблеми.

Вярвам, че гласът ни ще бъде чут и Вие ще вземете правилното решение в защита на народа си.

 

С уважение,

Валентина Василева

Председател на Единна народна партия

ОСТАВИ КОМЕНТАР

four × 2 =