Единна народна партия: Сега кой работи в името на народа?

0
1147

ПОЗИЦИЯ НА ЕДИННА НАРОДНА ПАРТИЯ

Във връзка с добилата публичност среща между главния прокурор г-н Сотир Цацаров и г-н Сашо Дончев с посредничеството на г-н Георги Гергов, Единна народна партия изразява безпокойство за начина, по който функционират институциите в демократична България. Страните, участвали в срещата, изнасят смущаваща информация, която поражда дълбоки въпроси, относно запазването на принципа за разделение на властите в страната и очевидното пренебрегване на закони, валидни за всички останали граждани.

Ние, в Единна народна партия не можем да се превръщаме в съдник на разговор, по който няма обективни доказателства, а твърденията са дума срещу дума. Но, която и от версиите да се окаже обективна истина сме свидетели на недопустима намеса или в личните свободи, или в работата на независима по закон институция. Добър за обществото прочит няма!

Приемаме за изключително възмутителен факта, че висш партиен функционер се оказва посредник в среща, която не може да се квалифицира като приятелска. Подобно посредничество в средите на БСП явно е практика, а не изключение.

Частна среща на главен прокурор с човек заинтересован от изхода на прокурорски действия е възмутителен и необясним факт в една правова държава. Това изисква спешни и прозрачни действия от страна на Висшия съдебен съвет и Народното събрание. И обратно, ако главният прокурор е бил подложен на „недопустим натиск“ трябва да последват незабавни действия от страна на институциите. Средно положение няма.

„Единна народна партия настоява това да не се окаже поредният „заметен“ случай на недопустима злоупотреба с правомощията или погазване на закона. Рафтовете на историята още пазят случаите „Ало, Ваньо“ и „Шефе, ти сам си го избра“, за да добавяме нови премълчани истини за практиката на задкулисната власт. До вчера парламентарните партии ни убеждаваха, че идват на власт в името на народа. Сега ние сме народа и чакаме да защитят името ни“, каза председателят на Единна народна партия Валентина Василева.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

15 − one =